Cand risti sa ramai insarcinata desi iei anticonceptionale

| | Actualizat: 2012-08-27 13:54:31

Desi anticonceptionalele sunt considerate unele dintre cele mai sigure metode contraceptive, ele presupun respectarea unor reguli stricte si citirea cu mare atentie a prospectului. Chiar si cea mai mica abatere de la recomandarile sau mentiunile scrise in prospect ori lipsa informarii cu privire la medicamente, alimente sau obiceiuri care interactioneaza cu eficienta lor poate contribui la pierderea protectiei impotriva sarcinii!

Omiterea pastilelor

Pentru a beneficia de eficienta maxima a contraceptivelor orale, este foarte important sa respecti intocmai indicatiile administrarii lor. Trebuie luate in fiecare zi, la aceeasi ora, cu pauza lunara indicata pe prospect si avand grija sa le reincepi cand trebuie in fiecare luna.

Anticonceptionale isi pierd efectul daca omiti sa iei o pastila sau mai multe si faci sex neprotejat.

Multe femei au impresia ca daca uita sa ia o pastila si o iau a doua zi sau cand isi aduc aminte sunt in continuare protejate de sarcina. In realitate, in cazul omiterii unei pastile, trebuie respectate anumite reguli, iar in cele mai multe cazuri, la urmatoarele contacte sexuale trebuie luate masuri suplimentare de protectie.

Tratamentele medicamentoase

Exista mai multe tipuri de medicamente care interfereaza cu efectul anticonceptionalelor, iar antibioticele sunt printre cele mai cunoscute. Insa nu sunt singurele, si barbituricele sau pastilele contra epilepsiei avand acelasi efect. Lista medicamentelor care pun in pericol efectul pilulelor contraceptive este foarte lunga.

Cea mai buna masura de prevenire, in acest caz, este sa intrebi intotdeauna medicul sau farmacistul daca medicamentul pe care urmeaza sa il iei are vreo infulenta asupra efectului anticonceptionalelor.

Anumite alimente

Chiar daca alimentele nu sunt trecute pe prospectele pilulelor contaceptive la capitolul intreactiuni, exista specialisti care sustin ca unele alimente ar diminua eficienta acestora si te-ar predispune la o eventuala sarcina.

Sunatoarea, grepfrutul, extractul de lemn dulce sau ignamele sunt unele dintre cele mai vehiculate alimente care ar putea da peste cap protectia obtinuta prin anticonceptionale. Totusi, pentru ca acest efect secundar sa apara, este nevoie de consumul in exces al acestor produse.

Varsaturile si diareea

Varsaturile si diareea sunt doua afectiuni sau simptome care pot anula efectul anticonceptionalelor, daca isi fac aparitia in primele 3-4 ore de la administrarea lor.

Daca iei pastila, iar la scurt timp apare diareea sau voma, atunci exista riscul ca organismul sa nu aiba timp sa absoarba substantele active din ea, iar administrarea anticonceptionalului sa fie inutila.

In toate aceste cazuri, este nevoie de protectie suplimentara. In general, medicii si producatorii de anticonceptionale recomanda o perioada de 7 zile in care sa folosesti si un alt mijloc contraceptiv, suplimentar, pentru a te proteja impotriva unei sarcini nedorite.

Tu cunostii situatiile in care risti sa ramai insarcinata, desi iei anticonceptionale? Ti s-a intamplat sau cunosti cazuri in care acestea au dat gres, din cauza nerespectarii acestor reguli? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre