„Legarea” trompelor uterine devine o metoda tot mai populara de contraceptie printre femeile care nu isi mai doresc copii sau care pur si simplu nu vor sa devina mame. Ce presupune operatia, care sunt avantajele si dezavantajele acestei metode, aflati in cele ce urmeaza.
Contraceptia este importanta pentru femeile care nu isi doresc la un moment dat un copil, fie pentru ca au deja, fie din motive medicale sau personale. Metodele sunt variate: folosirea prezervativului sau a diafragmei, montarea unui sterilet, pilulele contraceptive sau o masura radicala, eficienta si permanenta cum este legarea trompelor uterine.
Legarea trompelor prespune o interventie chirurgicala, efectuata sub anestezie generala in cele mai multe cazuri, in timpul careia tuburile falopiene sunt fie ligaturate, fie taiate, fie blocate. Astfel, spermatozoidul nu va mai ajunge in trompe, unde sa poata fecunda ovulul, posibilitatea unei sarcini fiind inlaturata complet.
Teoretic, „legarea” trompelor este reversibila, insa sansele de a obtine ulterior o sarcina scad drastic.
Consilierea, esentiala inainte de interventie
Femeile care vor sa apeleze la „legarea” trompelor uterine ar trebui sa ceara consiliere psihologica inainte de interventie. Chiar daca recuperarea fizica dureaza cateva zile, cea psihica nu trebuie neglijata. Decizia finala privind interventia trebuie luata doar dupa o analiza atenta si daca femeia este sigura 100% ca nu isi doreste o sarcina. Cateva sedinte de consiliere sunt recomandate, pentru inlaturarea eventualelor dubii sau ingrijorari, dar si pentru a se asigura ca a luat decizia in deplina cunostinta de cauza. Consilierea este recomandata indiferent daca pacienta are sau nu copii.
Ce presupune operatia de legare a trompelor
Interventia propriu-zisa incepe cu examinarea de catre medicul specialist a organelor reproducatoare ale pacientei. Aceasta se poate face prin laparoscopie (cel mai des folosita) ori prin mini-laparotomie.
Laparoscopia presupune o incizie in peretele abdominal, inserarea unui laparoscop (tub lung si subtire prevazut cu o camera de luat vederi) prin intermediul caruia va vizualiza trompele uterine. Se pot face incizii aditionale prin care vor fi introduse alte instrumente necesare in timpul interventiei.
Mini-laparotomia reprezinta, de asemenea, o incizie, facuta de obicei deasupra liniei parului pubian. Trompele uterine vor fi scoase in afara prin aceasta incizie, operate si apoi reintroduse in corp. Acest tip de interventie este indicat in cazul femeilor care au nascut de curand sau care au suferit o operatie abdominala sau pelvina.
Blocarea trompelor uterine se efectueaza prin mai multe proceduri:
- salpingectomie partiala (cel mai des folosita), care implica taierea si legarea sau coaserea unei portiuni din trompa
- aplicarea unui clips din plastic sau titan, care va inchide lumenul trompei
- montarea unui inel de silicon, care va compresa o mica portiune din trompa
- electrocoagularea, o metoda prin care, cu ajutorul unui curent electric de mica intensitate, mici portiuni din fiecare trompa vor fi arse si sigilate, pentru a impiedica trecerea spermatozoidului catre ovul.
Operatia dureaza in general in jur de 30 de minute si cel mai frecvent interventia se face sub anestezie generala. Perioada de spitalizare variaza in functie de metoda si de tipul de anestezie, insa cele mai multe dintre paciente sunt externate in aceeasi zi. Multe femei care opteaza pentru legarea trompelor se supun procedurii in timpul unei operatii de cezariana sau la scurt timp dupa o nastere.
Avantajele legarii trompelor uterine:
- are o eficienta de peste 99%, doar una din 200 de femei ramanand insarcinata chiar si in ciuda unei astfel de interventii.
- riscul aparitiei unor efecte secundare pe termen lung este foarte mic.
- apetitul sexual al pacientei nu are de suferit.
- nu influenteaza nivelul hormonilor sau menstruatia.
- activitatea sexuala poate fi reluata destul de rapid, cand femeia se simte confortabil, insa este indicat sa foloseasca si alta metoda contraceptiva pana la prima menstruatie.
Dezavantajele legarii trompelor uterine
Desi este o operatie aparent simpla, legarea trompelor este, totusi, o interventie chirurgicala si presupune o perioada de recuperare; este o procedura mai invaziva decat vasectomia pentru ca necesita abord abdominal.
Ca la orice operatie exista un risc de complicatii (hemoragie interna, infectii, lezarea altor organe)
Foarte rar este posibil ca ligaturarea sa cedeze de la sine, iar femeia sa redevina fertila. O sarcina aparuta dupa legarea trompelor va fi, cel mai probabil, ectopica, cu riscuri foarte mari pentru pacienta. In cazul intarzierii sau a lipsei menstruatiei se recomanda efectuarea unui test de sarcina, iar in cazul unui rezultat pozitiv este obligatoriu sa consultati rapid medicul ginecolog pentru a lua masurile ce se impun.
Interventia este reversibila, in teorie, insa in practica nu se poate garanta recapatarea fertilitatii intrucat procedeul implica indepartarea segmentului ligaturat si incercarea de a reuni capetele ramase.
Legarea trompelor este doar o metoda de contraceptie, insa nu si una de protectie in fata bolilor cu transmitere sexuala, prin urmare nu se exclude folosirea unor metode de tip bariera, precum prezervativele.
Desi recuperarea este relativ rapida, in general, dupa anestezie pacienta se poate simti rau sau inconfortabil cateva zile. Poate avea sangerari usoare sau dureri.
FOTO: Freepik