- Anul acesta in 7 iulie 2006 am avut ultima mestruatie. In 3 august trebuia sa am urmatoarea mestruatie. In 11 august observ ca nu am mestruatia care trebuia sa imi vina in 3. testul de sarcina iese pozitiv, a doua zi merg la merg la medicul obstetrician ginecolog pentru control, unde am aflat ca am o sarcina de 6 saptamani. Ma planific pentru intrerupere de sarcina. In 31 august merg la medic pentru intreruperea de sarcina planificata. Imi efectueaza intreruperea de sarcina chirurgicala folosind aspiratorul. Dupa intrerupera de sarcina am avut sangerari timp de o zi. Dupa intrerupere, am facut baie in apa calduta, pentru igienizare (nu mai aveam sangerari). Cand am iesit din baie am simitit o durere puternica in partea stanga a rinichiului. Nu am dat importanta si m-am pus sa ma odihnesc. A treia zi de la intrerupere cand parea ca totul a decurs normal am inceput sa prezint dureri mari la nivelul abdomenului, la uter si ovare, iar la interval de 2 ore am inceput sa simt o senzatie ciudata de umezeala la nivelul vaginului. Am mers la toaleta pentru ma asigura de ceea ce se intampla si am descoperit cheaguri mari si negre de sange, iar la fiecare eliminare a cheagului prezentam dureri si ameteli teribile. Pentru a nu imi pune in primejdie viata si sanatatea am mers de urgenta la medicul obstrecian ginecolog in sectia de maternitate(medicul care mi-a efectuat intrerupera de sarcina) sa vad ce se intampla.cand am ajuns la sectie era alt medic obstretician de garda care m-a consultat imediat. Vazand starea mea. Mi-a spus ca trebuie sa imi faca din nou intrerupere de sarcina pentru ca intrerupera de sarcina nu a fost in totalitate. La care prezint o inflamatie urata la uter. Medicul mi-a facut o a doua intrerupere de sarcina manual chirurgical (fara asirator), mi-a oprit hemoragia si mi-a prescris ampicilina timp de 14 zile. Dupa a doua intrerupere am urmat tratamentul prescris de medic si la oluna dupa a doua intrerupere am avut prima menstruatie. Menstruatia a fost normala, iar acum sunt deja la adoua menstruatie care nu e asa de ferice ca prima. Acum prezint dureri suportabile la nivelul abdomenului uterului si al ovarelor, iar scurgerile menstruale sunt mai abundente si de la prima intrerupere nu am mai avut contact sexual. Intrebarea mea este: daca am avut aceste neplaceri cu intreruperea de sarcina si am avut ghinionul sa am si a doua intrerupere si inflamatia uterului si cum am durerile astea la abdomen uter si ovare si spate (dureri suportabile) o sa mai pot avea copii?
Raspuns:In primul rand, luand-o cronologic, probabil ca ati realizat ca nu a fost bine sa faceti o baie in cada, la o zi dupa efectuarea chiuretajului. Se poate ca in urma chiuretajului uterin colul sa fi ramas deschis, lucru ce a permis apei sa patrunda intra-uterin.
Acest lucru poate reprezenta o cauza pentru durerile dumneavoastra ulterioare, mai ales daca tinem seama de simptomatologia descrisa. Desigur, se poate ca acel chiuretaj sa fi fost incomplet efectuat, insa nu putem elimina posibilitatea favorizarii dezvoltarii la nivel uterin a unei endometrite, datorita baii efectuate de dumneavoastra (de aceea, dupa chiuretaj, ca de altfel si dupa nastere se recomanda ca o perioada sa faceti doar dus si nu baie in cada).
Cele spuse de mine sunt confirmate nu numai de senzatia de umezeala resimtita la nivel vaginal si de iradierea dureri la nivel lombar; dar si de faptul ca sangerarile au incetat initial (un avort incomplet efectuat nu permite uterului sa se contracte eficient, acesta continuand sa sangereze) pentru ca apoi sa se reinstaleze odata cu simptomatologia dureroasa de la nivel abdominal.
In orice caz rechiuretarea cavitatii uterine a avut menirea de a inlatura orice produs intrauterin ramas sau dezvoltat la acel nivel, indiferent de cauza, oprind astfel hemoragia; iar protectia antibiotica a asigurat prevenirea recidivelor.
Din punct de vedere al fertilitatii, nu prezenta durerilor trebuie sa va ingrijoreze in acest sens ci mai degraba existenta la nivelul organelor genitale a unui proces inflamator infectios. De aceea va recomand sa efectuati controalele periodice probabil recomandate ca urmare a chiuretajelor uterine, ocazie cu care se pot efectua investigatii referitoare la starea anatomica si functionala a organelor genitale.