Sarcina peste pastila de a doua zi, riscuri pentru fat?
Desi nu aveati in plan un bebelus, intamplarea face ca in urma aplicarii unei metode de contraceptie esuate sa existe riscul aparitiei sarcinii. Prima in gand pentru a combate acest efect este "pastila de a doua zi" sau contraceptia de urgenta. Chiar si asa, fie nu ai respectat intocmai conditiile in cre trebuia luata, fie nu a functionat, dar teama ta s-a adeverit: ai ramas insarcinata. Acum grijile tale se indreapta spre cat de afectat va fi fatul de pastila de a doua zi!
Sarcina peste pastila de a 2-a zi
Avand in vedere ca eficienta acestei metode contraceptive de urgenta se situeaza undeva la 75% din cazuri, acest lucru inseamna ca doar 3 sferturi din sarcinile nedorite sunt evitate.
Altfel spus, 25 din 100 de femei risca sa ramana insarcinate chiar si dupa ce au luat pastila de a doua zi in urma unui contact sexual neprotejat.Apar riscuri la fat in urma administrarii pastilei de a 2-a zi?
Specialistii sustin ca nu exista niciun risc crescut pentru mama sau pentru fat dupa administrarea contraceptiei de urgenta pe baza de levonorgestrel.
In urma unor studii realizate pe mai multi bebelusi nascuti din mame care au folosit aceasta pastila ca metoda de contraceptie de urgenta nu s-au constatat riscuri sau probleme asociate administrarii acesteia.
Cercetatorii au studiat 36 de mame care au folosit acest tip de contraceptie si 80 care nu au apelat la ea. Diferentele dintre particularitatile bebelusilor la nastere, dar si din timpul sarcinii nu au fost foarte mari.
Rezultatele studiului au evidentiat urmatoarele aspecte:
-
nu au existat diferente de greutate si inaltime a bebelusilor intre cele doua tipuri de sarcini;
-
nu exista risc de malformatii la fat in urma acestei metode;
-
nu s-au sesizat complicatii prenatale cauzate de pastila de a 2-a zi in comparatie cu sarcinile care au survenit in mod normal;
-
nu exista riscul de nastere a unui copil decedat;
-
nu exista o legatura de cauzalitate intre avort spontan si pilula de a 2-a zi.
Aceste descoperiri sunt importante, spun specialistii, pentru ca majoritatea femeilor aleg sa avorteze atunci cand raman insarcinate peste pastila de a 2-a zi. Aceste noutati vin sa anuleze aceasta actiune inutila tot mai des intalnita in randul femeilor care trec prin aceasta experienta.
Pastila de a 2-a doua z, ce este si cum functioneaza?
Pilula de a doua zi este o metoda de contraceptie de urgenta care se administreaza dupa un contact sexual neprotejat.
Metoda presupune ingerarea a 2 pastile cu efect contraceptiv bazate in general pe levonorgestrel. Eficienta metodei este de aproximativ 75% si acest lucru se intampla numai daca administrarea celor doua pastile a fost corecta.
Aceasta are efect de combatere a instalarii unei sarcini daca se respecta urmatoarele conditii:
-
eficienta este mai mare daca este luata cat mai repede dupa actul sexual neprotejat;
-
prima pastila se ia cat mai repede, dar nu mai tarziu de 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, iar cea de-a doua, dupa 12 ore de la administrarea primei pilule.