Vasectomia

| | Actualizat: 2011-10-10 22:10:48

 

Ce este o vasectomie?

O vasectomie este o procedura sigura si foarte eficienta destinata a face un barbat steril. Doctorul taie cele doua tuburi numite vase deferente care transporta sperma de la testicole in niste buzunare din scrot, care pastreaza sperma inainte de ejaculare.

In termeni mai simpli, vasectomia blocheaza singurele cai prin care spermatozoizii pot parasi organismul. Spermatozoizii sunt reabsorbiti in corp. Barbatii care isi fac vasectomie pot sa faca sex si sa ejaculeze, dar sperma lor nu va mai contine spermatozoizi, si deci nu va mai putea fertiliza ovulul si deci nici cauza o sarcina.  

Este vasectomia o alegere buna pentru contraceptia postpartum?

Argumente pro

Daca esti absolut sigur ca nu vei mai dori sa concepi mai multi copii, o vasectomie este alegerea buna pentru tine si partenera ta. Principalele beneficii sunt comoditatea si libertatea: Nu trebuie sa-ti pui un prezervativ de fiecare data cand vrei sa faci sex, si partenera ta nu trebuie sa-si ia pilula in fiecare zi sau sa-si insereze sau aplice nici un dispozitiv intrauterin inainte de a face sex. De asemenea, dupa perioada initiala de recuperare, vasectomia nu are efecte secundare si are o rata de esec extrem de scazuta. Sunt cam 1 la 1000 sanse ca un barbat care a facut o vasectomie sa lase o femeie insarcinata.

Un beneficiu in plus: vei face o economie pe termen lung. Odata ce ai platit pentru procedura, (multe companii de asigurari vor ridica factura pentru tine), nu vei avea cheltuieli contraceptive in plus.

Argumente contra

Desi vasectomia poate fi uneori reversibila, ea este considerata a fi permanenta. Daca tu crezi ca s-ar putea sa te razgandesti, aceasta procedura nu este alegerea buna pentru tine. Costul necesar pentru a inversa procedura este mare, si nu exista nici o garantie ca va avea succes. Inainte de a ajunge la cutit, intreaba-te cateva lucruri cum ar fi: cum te-ai simti daca ti-ai pierde partenerul prin moarte sau divort sau separatie si mai tarziu decizi sa ai un copil cu alta persoana? Incearca sa-ti imaginezi toate scenariile posibile care te-ar putea face sa te razgandesti.

Cum se face Vasectomia?

In cel mai comun tip de vasectomie doctorul face o mica incizie sau taietura pe fiecare parte a scrotului. Apoi el ridica vasele deferente la suprafata, le taie in doua le cauterizeaza capetele sau le leaga separat (unii doctori folosesc clipsuri de titan in loc sa le lege), si apoi cos scrotul la loc. Procedura se face de obicei chiar in cabinetul doctorului. Dureaza cam 30 – 60 minute si necesita doar anestezie locala, astfel incat esti treaz in timpul procedurii.

Unii doctori fac acum o operatie si mai simpla numita vasectomie fara bisturiu. In aceasta procedura doctorul iti administreaza anestezie locala si apoi isi foloseste degetele pentru a manevra vasele deferente cat mai aproape de suprafata pielii. Odata ce acestea sunt pozitionate, el foloseste un instrument special pentru a face o mica gaura in piele. Atunci cand el vede tuburile prin acea gaura, le taie si apoi le cauterizeaza sau le leaga capetele. Nu vei avea nevoie de cusaturi (mica gaura se va vindeca de la sine). Procedura dureaza circa 10-60 minute.

Cat dureaza recuperarea?

Veti simti probabil dureri cateva zile dupa aceasta. Unii barbati au dureri severe pentru cateva zile, dar doctorul va va prescrie antialgice pentru a va ajuta sa tineti sub control durerea. Programati-va sa stati intins la pat cateva zile si folositi un pachet cu gheata pe scrot pentru a reduce tumefactia. (Ar fi o idee buna sa aduceti un pachet cu gheata la cabinetul doctorului, impreuna cu un suspensor pentru a va sustine scrotul dupa procedura). Daca va programati operatia pentru vineri, probabil ca va veti putea intoarce la lucru luni, exceptand cazul in care faceti munca fizica. Ar fi intelept sa asteptati o saptamana sau mai mult inainte de a face sex, a merge pe bicicleta, a ridica greutati, a face jogging, a juca golf, sau a va angaja in alte activitati stresante. Daca faceti o vasectomie fara bisturiu, este mai probabil sa simtiti mai putina durere si sa recuperati intr-o perioada mai scurta de timp.
Cativa pacienti vor dezvolta complicatii minore. Incizia sau punctele de  cusatura de pe scrotul tau se pot infecta. Si uneori chiar si tuburile se pot infecta. Anuntati-va doctorul daca observati sange sau puroi, daca dezvoltati febra peste 100 de grade Fahrenheit, sau daca simtiti durere severa. S-ar putea sa aveti o infectie. Unii barbati prezinta tesuturi cicatriciale in scrot care s-ar putea sa trebuiasca indepartate. Sangerarea la nivel subcutanat poate cauza hematoame sau tumefactie sau umflaturi, o problema care trece de la sine in 2-3 zile. Daca umflaturile persista, aplicati un pachet de gheata si odihniti-va.

Cum ne pregatim pentru vasectomie?

Pentru a scadea riscul de sangerare, nu luati aspirina sau ibuprofen pentru 2 saptamani inainte de vasectomie. In ziua operatiei nu mancati micul dejun. Aceasta este doar o masura de precautie pentru cazurile rare cand dezvoltati complicatii ce necesita anestezice mai puternice. Faceti un dus si purtati haine comode. Vorbeste cu doctorul despre alte precautii necesare in cazul tau.


Dupa operatie este necesar sa ne mai facem griji in privinta prevenirii sarcinii?


Cu o rata de succes mai mare de 99%, vasectomia are practic eficacitate totala. Dar nu fiti prea pripit sa eliminati toate celelalte forme de prevenire a sarcinii. Pentru primele 15 sau 20 de ejaculari de dupa vasectomie, cativa spermatozoizi rataciti vor ramane in vasele tale.

Doctorul tau va dori sa-ti faca o spermograma (control al spermei) dupa circa 20 de ejaculari pentru a se asigura ca aceasta nu mai contine spermatozoizi.

Efectele pe termen lung ale vasectomiei


 

Exista efecte pe termen lung ale procedurii?

Nu. Barbatii se amuza adesea folosind o voce subtire cand vorbesc despre vasectomie. Operatia, nu are nici un efect asupra vocii barbatilor, asupra producerii de hormoni, a parului facial, a apetitului sexual sau a functiei sexuale. Vasele deferente nu transporta decat spermatozoizi, astfel incat operatia nu face decat sa impiedice aceste celule sa ajunga in sperma. (Acestia sunt apoi resorbiti in organism). In afara de cazul in care ai un microscop si un esantion din specimen la pat, nu vei observa nici o diferenta. In final, nu este nici o dovada ca aceasta procedura creste riscul de a face cancer de prostata, precum credeau in mod eronat unii oameni inainte.

Poate fi inversata vasectomia?

Uneori, dar este o procedura scumpa si care nu functioneaza intotdeauna. daca doresti cu adevarat sa ai un plan de rezerva, vorbeste cu doctorul tau despre posibilitatea de a-ti depozita o parte din spermatozoizi intr-o banca de sperma si gandeste-te sa folosesti o alta metoda de contraceptie – sunt o multime de metode contraceptive reversibile.

Cum incep?
Daca tu si partenerul tau sunteti amandoi de acord ca vasectomia este modalitatea cea buna de contraceptie pentru voi, contacteaza-ti doctorul si cere referinte despre cineva care face vasectomie. Orice doctor, urolog, sau sora medicala poate efectua procedura dar ar trebui sa cauti pe cineva care a facut cel putin 100 de operatii.

Doctorii cu experienta sunt in general cei mai buni in scaderea durerii sau a disconfortului. Daca vrei cauta un doctor care face vasectomii fara bisturiu.

Citeste si despre