11 termeni pe care trebuie sa-i cunosti cand incerci sa concepi un copil

| | Actualizat: 2016-09-22 15:56:23

Daca te gandesti sa concepi un copil, pregateste-te sa dai piept cu termeni medicali pe care probabil nu i-ai auzit niciodata si la pronuntarea carora vei avea mari dificultati. Vocabularul medicului care te ajuta sa ramai insarcinata se va invarti adesea in jurul unora dintre urmatoarele cuvinte sau expresii - ovare, ovule, embrioni, dureri Mittelschmerz, ovulatie, fat, zigot, hormon luteinizat sau gonadotropina corionica umana.

Invata sa intelegi procesul conceptiei si ce se intampla in corpul tau cand ramai insarcinata descifrand acesti termeni esentiali!

Exista un intreg dictionar de termeni medicali cu care trebuie sa fii familiarizata in momentul in care intri in cabinetul medicului tau si incepeti testele si procedurile pentru obtinerea sarcinii. Intelegerea adecvata a cuvintelor si fenomenelor care se petrec in corp iti sporesc sansele de a ramane insarcinata, intrucat te ajuta sa raspunzi coerent si corect tuturor intrebarilor pe care ti le adreseaza medicul, in timpul examenelor medicale.

Ovulatie

Ovulatia este primul termen pe care il vei auzi din gura medicului in momentul in care te prezinti la consult. Te va intreba daca ai un ciclu menstrual regulat si daca stii sa iti identifici ovulatia. Aceasta corespunde zilelor fertile, in care se concepe copilul in urma actului sexual neprotejat.

La un ciclu menstrual regulat, ovulatia apare cam pe la mijlocul lui. In timpul ovulatiei, ovarele elibereaza ovulul (oul) care urmeaza sa fie fertilizat.  

Dureri Mittelschmerz

Daca auzi medicul pronuntand expresia "dureri Mittelschmerz", este important sa stii ca fac parte din sindromul intermenstrual, considerat normal inainte de ovulatie. Se caracterizeaza prin aparitia unor crampe usor inconfortabile in zona abdominala inferioara (pelvina). Nu trebuie sa iti faci griji, intrucat sunt inofensive si sunt un indiciu ca foarte curand urmeaza sa intri la ovulatie si ca poti incerca sa concepi bebelusul.

Durerile aparute la mijlocul ciclului menstrual sunt destul de frecvente la femei si sunt cauzate, cel mai adesea, de o usoara zgarietura la nivelul ovarului, in momentul in care ovulul este eliberat. De asemenea, la momentul desprinderii oului matur, sunt eliberate si urme de fluid si sange care pot irita peretele abdomenului inferior si pot provoca disconfortul.  

Ovare

Ovarele sunt in stransa legatura cu procesul ovulatiei si al conceperii copilului. Fiecare femeie are, in mod normal, doua ovare, situate de o parte si de alta a uterului. Acestea sunt responsabile cu eliberarea lunara a unui ovul (ou) matur, pregatit pentru fertilizare in cazul in care se doreste conceperea unui copil.

Hormonul luteinizat (LH)

Hormonul luteinizat este cel care ofera un "impuls" ovarelor pentru a elibera ovulul matur. Inainte cu putin timp de ovulatie, nivelul acestuia creste in corp si determina oul sau ovulul sa se desprinda de ovar si sa treaca in trompele uterine, acolo unde are loc fertilizarea.  

Hormonul de stimulare foliculara (FSH)

FSH-ul este un hormon cu rol esential in maturizarea ovulului eliberat de ovare, astfel incat sa poata fi fertilizat cu succes de catre spermatozoizi. Este secretat de glanda pituitara, iar medicii recomanda testarea nivelului acestuia in organism in momentul in care vor sa identifice ovulatia.

Nivelul hormonului de stimulare foliculara creste usor inainte cu cateva zile de ovulatie si le ofera medicilor indicii cu privire la momentul oportun pentru conceptie.  

Cervix

Cervixul, cunoscut si sub numele de col uterin, este portiunea ingusta care leaga uterul de vagin. Este pozitionat la intrarea in uter si este canalul prin care trec spermatozoizii pentru a ajunge la locul de fertilizare a ovulului, in trompele uterine.  

Sperma si spermatozoizi

Sperma este lichidul seminal care este ejaculat de barbat atunci cand ajunge la orgasm. Este formata din milioane de spermatozoizi (celule reproductive) care au rolul de a fecunda ovulul. Spermatozoizii au o forma tipica - cap val, codita lunga - si sunt excelenti inotatori. Din zecile de milioane eliberate la o ejaculare, este nevoie doar de un singur spermatoizoid pentru a fertiliza ovulul si a obtine sarcina.  

Trompa uterina (tub falopian)

Tuburile falopiene, cunoscute si sub denumirea de trompe uterine, sunt situate in partile laterale ale uterului si sunt responsabile cu transportul ovulului de la ovare pana in uter. Sunt extrem de importante pentru procesul de conceptie, intrucat in interiorul lor are loc, in general, fertilizarea ovulului de catre spermatozoid.

Uter

Uterul este gazda bebelusului in cele 9 luni de sarcina. Este un organ puternic, localizat intre zona pelvina si rectala, si cel in care fatul se dezvolta complet, pana la momentul nasterii.

Gonadotropina corionica umana (hCg)

Gonadotropina corionica umana este un hormon care mai poarta numele si de "hormon de sarcina", intrucat poate fi detectat in analize doar in momentul in care esti insarcinata. Hormonul este format din celulele care formeaza placenta si poate fi detectat in urina la 12-14 zile dupa conceptie.

Zygot - Embrion - Fat

Zigot - Embrion - Fat este traseul dezvoltarii bebelusului in burtica, de la momentul fecundarii pana la transformarea lui in bebelus. In momentul in care spermatozoidul fertilizeaza ovulul, ia nastere o singura celula sau entitate. Aceasta poarta numele de zigot. Pe masura ce zigotul avanseaza in uter, se transforma in embrion, moment in care se implanteaza in peretii uterului. In jurul varstei de 9 saptamani de sarcina, embrionul se transforma in fat. Este de marimea unei capsuni, are dezvoltata inima, creierul, mainile, iar picioarele incep sa capete contur.

Mai cunosti si alti termeni medicali care ti-au fost necunoscuti la inceput si care merita integrati in dictionarul nostru? Impartaseste-i cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre