Aspirina si fertilitatea

| | Actualizat: 2011-09-30 21:54:05

Aspirina joaca un rol esential in sporirea fertilitatii femeilor. Cel putin asa s-a crezut foarte mult timp, specialistii facand tot soiul de teste care sa-i acrediteze beneficiile in facilitarea conceperii bebelusilor. Exista insa teorii si voci care sustin ca aceasta ar creste riscul infertilitatii.

Argumente pro pentru sporirea fertilitatii cu aspirina

Aspirina este facuta din acid acetilsalicic, o substanta chimica care ajuta la reducerea durerilor si inflamatiilor din corp prin inhibarea actiunii enzimei Cox-2 din organism care produce protaglandine. Prostaglandinele sunt hormoni care cauzeaza contractia muschilor, febra sau inflamatia.

Medicii sustin ca aspirina poate ajuta in sporirea fertilitatii mai ales daca ai suferit de-a lungul timpului de avorturi spontane recurente. Aceasta pare a fi utila si in cazul avorturilor aparute in urma multiplelor tehnici de fertilizare in vitro.

Se pare ca administrarea acestui medicament ajuta la ducerea la termen a sarcinii in conditii normale. Atunci cand suferi de aceasta conditie medicala, ai niveluri crescute de anticorpi antifosfolipidici, care determina lipirea trombocitelor si ingrosarea sangelui. Acestea cresc riscul cheagurilor de sange si al pierderii sarcinii, mai ales daca se dezvolta in jurul placentei, pentru ca pot priva bebelusul de oxigen si nutrienti necesare pentru dezvoltare.

Atunci cand se administreaza cantitati mici de aspirina in fiecare zi (numita si "baby aspirine"), trombocitele nu mai sunt atat de lipicioase, iar sangele circula mai usor. In acest fel, oxigenul si elementele nutritive ajung la placenta si la fat, iar avortul este prevenit.

Se pare ca aspirina isi aduce contributia si in procesul de atasare a embrionului de peretele uterin si in dezvoltarea lui.

Argumente contra pentru sporirea fertilitatii cu aspirina

Exista insa si tabara specialistilor care considera ca asiprina nu are niciun beneficiu asupra fertilitatii si ca folosirea ei in cazurile de fertilizare in vitro este controversata.

Ei recunosc ca aspirina ajuta la cresterea fluxului si circulatiei sanguine la uter si ovare, dar sustin ca exista ingrijorari legate de faptul ca administrarea ei ar favoriza avortul spontan sau alte complicatii de sarcina.

Acesti specialisti sustin ca nu exista dovezi solide care sa ateste efectul benefic pe care il are aspirina in privinta fertilitatii, cu atat mai putin asupra repercusiunilor pe care le poate avea asupra sarcinii. Doar pentru ca ea si-a dovedit utilitatea in cazurile de fertilizare in vitro nu este un motiv suficient pentru a apela la aceasta masura pentru sporirea fertilitatii.

Mai mult chiar, ei sustin ca exista si alte efecte nedorite ale utilizarii constante sau excesive a aspirinei (sau a altor antiinflamatoare) cauzand chiar probleme de ovulatie care conduc la infertilitate. Una dintre acestea este sindromul foliculului luteinizat nerupt (o conditie medicala in care foliculii ovarieni esueaza in a elibera ovulele).

Aspirina este un medicament eficient si important in promovarea unei stari de sanatate optime si este in general foarte sigura. Insa nu toata lumea beneficiaza la fel de pe urma ei. Consulta intotdeauna un medic specialist inainte de a apela la aceasta metoda in incercarea de a-ti spori fertilitatea.

Citeste si despre