Ce trebuie sa stii despre chistul de corp luteal

| | Actualizat: 2018-03-09 00:00:00

Corpul luteal (sau corpul galben) este o masa de celule care se formeaza din folicul, dupa ce ovocitul este eliberat. Practic, dupa ovulatie, foliculul - golit de lichidul folicular - se transforma in corp luteal. In cazul in care ovulul este fecundat, corpul luteal are rolul de a secreta progesteron in primele saptamani de sarcina. Daca ovulul nu este fecundat, in mod normal corpul luteal dispare de la sine.

Exista insa si cazuri anormale, cand corpul luteal se umple cu un lichid sangeriu, transformandu-se in chist de corp luteal, care reprezinta unul dintre tipurile de chisturi ovariene.

"Chistul de corp luteal apare dupa ce un ovocit a fost eliberat din folicul. Daca nu se produce sarcina, in mod normal, corpul luteal (sau corpul galben, cum se mai numeste) dispare de la sine. Exista si cazuri cand acesta poate persista o perioada de timp. Uneri, se umple cu un lichid sangeriu, transformandu-se in chist de corp luteal", ne-a declarat dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrica ginecologie, specialist in infertilitate.

Daca sarcina apare, corpul luteal produce progesteron in primele saptamani, iar din saptamanile 10-12 scade in dimensiune, dupa acest moment placenta fiind cea care incepe sa secrete progesteron.

Progesteronul - hormon indispensabil sarcinii - ajuta endometrul (mucoasa uterina) sa se ingroase, amplifica fluxul sangvin si aportul de oxigen, si ajuta uterul sa se mareasca fara a fi declansate contractii.

Simptome ale chistului de corp luteal

La unele femei acest tip de chist poate sa nu produca niciun simptom, insa, la altele, acesta isi poate face simtita prezenta. Simptomele care pot aparea in cazul unui chist de corp luteal sunt:

  • Balonare;
  • Greutate sau plinatate abdominala;
  • Durere pelviana, care poate fi atat difuza cat si ascutita;
  • Durere in zona mijlocului si a coapselor;
  • Dureri in timpul actului sexual;
  • Menstruatie dureroasa;
  • Sangerari anormale;
  • Sani tensionati;
  • Nevoie frecventa de urinare;
  • Dificultate in a goli vezica urinara pe deplin (sau chiar in a defeca complet).

Daca o femeie are un simptom sau mai multe din cele enumerate, care nu sunt legate de o alta afectiune cunoscuta, atunci aceasta trebuie sa mearga la un doctor.

Chistul de corp luteal - complicatii

In unele cazuri, chistul de corp luteal se poate rupe, ceea ce poate duce la dureri severe si chiar la hemoragie interna.

Totodata, chisturile mai mari pot determina ovarul sa se rasuceasca - fenomen ce poarta denumirea de torsiune ovariana, ceea ce face ca artera si vena ovariana sa se blocheze si astfel sangele sa nu mai circule in zona respectiva.

Si, nu in ultimul rand, in timpul sarcinii chistul de corp luteal poate cauza probleme in cazul in care ramane pentru mai mult timp in organism.

In toate situatiile de complicatii este necesara ingrijire atenta din partea unui medic obstetrician.

Diagnostic

Din cauza faptului ca simptomele pe care le poate da chistul de corp luteal sunt comune si altor afectiuni, diagnosticul necesita investigatii amanuntite.

In cel mai simplu caz, chistul poate fi simtit la o simpla examinare pelviana. In cazurile mai complicate insa, poate fi nevoie de analize de sange pentru a determina nivelurile unor hormoni, precum si de ecografie pelviana, si chiar de un test de sarcina.

Tratament pentru chistul de corp luteal

Adesea, chistul de corp luteal dispare de la sine, fara a fi nevoie de vreun tratament. „In majoritatea situaÈ›iilor, un asemenea chist se resoarbe de la sine, in cateva saptamani. De aceea, este indicat ca un astfel de chist sa fie monitorizat ecografic o perioadă de trei luni”, ne-a declarat dr. Andreas Vythoulkas.

In unele cazuri, insa, este nevoie de tratament, care poate fi atat medicamentos, cat si chirurgical (mai rar).

De obicei, atunci cand chistul nu determina aparitia de simptome, medicul decide doar sa monitorizeze chistul, pentru a vedea cum evolueaza – daca dispare sau necesita totusi tratament.

Citeste si despre