Cele mai bune zile pentru a ramane insarcinata

| | Actualizat: 2023-02-14 20:50:15

Planificarea unei sarcini este una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le poate trăi un cuplu, deoarece implică întărirea legăturilor emoționale și trecerea relației la nivelul următor. Cu toate acestea, adevărul este că nu este întotdeauna ușor să-ți îndeplinești acest vis.

Dacă planificați o sarcină, primul lucru de care trebuie să țineți cont este modul în care funcționează ciclul menstrual al unei femei, care guvernează procesul de ovulație. Acest ciclu poate varia de la o femeie la alta, dar cel mai frecvent este de 28-30 de zile.

În timpul acestei perioade, un nou ovul este eliberat și va călători din ovar în trompele uterine și, în cele din urmă, în uter, unde se va atașa la endometru pentru a începe sarcina sau, dacă nu a fost fertilizat, va fi expulzat la următoarea menstruație. Acesta este ciclul menstrual feminin și acestea sunt principalele sale etape:

1. Faza foliculară

Aceasta este prima fază a ciclului menstrual. Începe în prima zi a menstruației și se termină atunci când se eliberează ovulul. În timpul acestei faze, ovulul conținut în folicul se maturizează și se pregătește pentru fertilizare într-o etapă ulterioară. De asemenea, apar modificări în cavitatea uterină și în mucoasa endometrială, care încep să se pregătească pentru o posibilă implantare.

2. Faza de ovulație

Aceasta este una dintre cele mai importante faze ale ciclului menstrual feminin, deoarece este momentul în care ovarul eliberează ovulul, iar ovulul își începe călătoria în trompele uterine, înainte de a se îndrepta spre uter. Acest ovul este gameta feminină și conține materialul genetic necesar, împreună cu cel furnizat de spermatozoizi, pentru a crea o nouă viață.

3. Faza luteală

Aceasta este ultima fază a ciclului menstrual feminin. În această perioadă, ovulul coboară în uter, în timp ce endometrul se îngroașă pentru a facilita atașarea sa. În acest stadiu, dacă ovulul este fertilizat, acesta se atașează de uter și începe sarcina. În cazul în care nu este fertilizat, nivelul de progesteron scade, începe eliminarea endometrială și ovulul este expulzat pentru a face loc unui nou ciclu menstrual.

Pe parcursul întregului ciclu, o femeie este fertilă doar câteva zile, de obicei în timpul fazei de ovulație și în primele zile ale fazei luteale. În restul timpului, capacitatea de a avea urmași este mult redusă.

Care sunt zilele fertile ale unei femei?

Zilele fertile ale unei femei, adică zilele în care are cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată, pot varia ușor de la o femeie la alta, dar, în general, acestea variază între zilele 10 și 16 ale ciclului sau, cu alte cuvinte, cu aproximativ 13-15 zile înainte de perioada menstruală. Practic, coincide cu faza de ovulație, adică atunci când ovulul este suficient de matur pentru a fi fecundat.

Fertilizarea are loc, de obicei, în trompele uterine, dar, întrucât sperma poate trăi în corpul femeii timp de 48 până la 72 de ore, aceasta poate avea loc uneori chiar înainte ca ovulul să fie expulzat. De asemenea, există momente în care fertilizarea poate avea loc puțin mai târziu, chiar înainte ca ovulul să înceapă să se descompună în drumul său spre uter.

Schimbări fizice care indică faptul că ești în zilele cele mai fertile

Identificarea zilelor cele mai fertile poate fi dificilă pentru unele femei, în special pentru cele care au un ciclu menstrual neregulat. Cu toate acestea, știați că există câteva semne fizice care vă pot anunța că sunteți în vârful fertilității? În această perioadă, temperatura bazală a corpului crește, care este cea mai scăzută temperatură corporală în repaus.

Puteți să vă dați seama dacă a crescut căldura corporală luându-vă temperatura în fiecare dimineață când vă treziți și ținând o evidență regulată a acesteia. În acest sens, este important de reținut că temperatura bazală înainte de ovulație este, de obicei, în jur de 36,5°C până la 36,7°C, în timp ce, ca urmare a creșterii nivelului de progesteron în timpul ovulației, temperatura bazală crește cu 0,3°C până la 0,5°C în cele două-trei zile de la ovulație.

O altă schimbare evidentă care are loc în zilele cele mai fertile este legată de variațiile în secrețiile vaginale. În general, în zilele în care o femeie nu este fertilă, mucusul cervical este albicios sau gălbui și are o textură ușor lipicioasă. Nu este foarte gros, așa că majoritatea femeilor probabil că nici nu-l observă. Cu toate acestea, pe măsură ce se apropie ovulația, mucusul cervical se modifică.

Spre mijlocul ciclului menstrual, cu două sau trei zile înainte de începerea ovulației, mucusul cervical crește considerabil și devine mai transparent. În acest moment capătă o textură fibroasă, asemănătoare cu albușul de ou. Ei bine, din ultima zi în care sunt detectate aceste modificări, începe perioada cea mai fertilă a femeii. De aceea, se recomandă să aveți relații sexuale imediat ce încep să se observe modificări ale mucusului cervical.

Cum îți poți calcula cele mai fertile zile pentru a rămâne însărcinată?

Fie că vă este greu să observați schimbările care apar în corpul dumneavoastră în timpul ovulației, fie că doriți să vă verificați cele mai fertile zile, există o modalitate de a calcula matematic cele mai bune zile pentru a rămâne însărcinată. Calculul este foarte simplu, trebuie doar să scădeți 14 zile din ultima zi a ciclului menstrual care, dacă este regulat, va fi ziua 14. Zilele cele mai fertile vor fi atunci între ziua 10 și 16 a ciclului tău menstrual.

De exemplu, dacă ai un ciclu de 30 de zile, iar menstruația trebuie să vină pe 29 martie, scade 14 zile din 29 pentru a obține ziua în care vei ovula, care ar fi 15. Zilele tale fertile vor fi atunci între 11 și 17 martie, așa că ar trebui să intretii relatii intime mai frecvent între 11 și 17 martie.

Citeste si despre