Chlamydia afecteaza fertilitatea

| | Actualizat: 2016-06-16 12:04:42

Infectia cu Chlamydia trachomatis, bacteria responsabila pentru clamidioza, este considerata cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala, dar si principala cauza a multora dintre cazurile de infertilitate la femei. Afecteaza atat fertilitatea femeilor, cat si a barbatilor, si este greu de diagnosticat fara o testare speciala, din cauza ca este asimptomatica si nu este inclusa in analizele ginecologice de rutina.

Cum afecteaza bacteria chlamydia fertilitatea?

Clamidioza este boala care apare in urma infectarii cu bacteria chlamydia trachomatis si afecteaza atat fertilitatea feminina, cat si masculina. Bacteria se dezvolta in celulele mucoasei uretrei si ale colului uterin (la femei).

In cazul in care este lasata netratata, bacteria ramane in uretra sau col luni de zile, traverseaza cervixul si patrunde in trompele uterine, unde declanseaza boala inflamatorie pelvina (anexita). Actiunea bacteriilor in trompe determina formarea de tesut cicatricial, care conduce la infertilitate.

Aproape 10% din femeile care contracteaza chlamydia in timpul actelor sexuale neprotejate raman infertile din cauza anexitei pe care bacteria o provoaca. Inflamarea trompelor uterine creste si riscul de sarcina extrauterina.

 

Clamidioza creste riscul de sterilitate la barbati. Infectia cu chlamydia determina modificari ale calitatii si cantitatii spermei, precum si ale mobilitatii si morfologiei spermatozoizilor din lichidul seminal ejaculat. Boala afecteaza si ADN-ul spermatozoizilor. In aceste conditii, acestia nu pot fertiliza ovulul, iar in cazul in care reusesc, tot se pastreaza un risc crescut de pierdere a sarcinii in primul trimestru al sarcinii. Aceste probleme fac imposibila conceptia si determina infertilitatea.

Cum se trateaza clamidioza?

Problemele de fertilitate pot fi evitate daca boala se depisteaza si se trateaza la timp, inainte de aparitia complicatiilor severe.

Din nefericire, testele ginecologice uzuale sau regulate pe care le fac femeile anual sau bianual nu includ si analiza pentru depistarea bacteriei chlamydia trachomatis. Aceasta este o analiza separata, care trebuie solicitata medicului sau pe care medicii ar trebui sa o recomande pacientelor la fiecare control.

Realizarea acestei analize este importanta, mai ales din cauza faptului ca boala este asimptomatica in cele mai multe dintre cazuri.

Odata depistata boala, medicul va recomanda un tratament cu antibiotice. Este important sa stii ca tratamentul se face in cuplu, adica atat tu, cat si partenerul tau trebuie sa il urmati, pentru a anihila complet bacteria chlamydia. Numai in acest fel elimini riscul ca bacteria sa fie din nou transmisa de la unul la altul.

In perioada in care se tine tratamentul se recomanda evitarea contactelor sexuale. Dupa terminarea terapiei este important sa se refaca testul cam dupa 3-4 luni.

Fertilitatea, atat la femei, cat si la barbati, se restabileste imediat ce boala este vindecata si tratamentul este complet terminat (in lipsa altor probleme care ar putea afecta sansele de conceptie).

Citeste si despre