Colesterolul si fertilitatea: balanta intre hormoni si sanatate

| | Actualizat: 2016-02-24 15:54:27

Analizele de masurare a colesterolului sunt extrem de importante in general, deoarece valorile mari ale acestuia sunt asociate de catre medici cu infarctul si afectiunile cardiace, iar valorile scazute ale colesterolului sunt legate de dezechilibre hormonale si de un libido foarte scazut.

Colesterolul este insa necesar organismului si extrem de importanta pentru anumite functii ale corpului.

Aceasta substanta grasa intra in componenta membranelor celulelor, contribuie la circulatia sangvina, ne protejeaza fibrele nervoase si stimuleaza producerea vitaminei D si a acizilor si a hormonilor esentiali pentru fertilitate.

Cum actioneaza colesterolul in organism?

Colesterolul este un predecesor al hormonilor steroizi, cum sunt testosteronul si estrogenul, care sunt la fel de importanti si pentru barbati si pentru femei.

Hormonii sunt implicati in intregul proces de reproducere, de la maturizarea ovulelor si a spermatozoizilor la pregatirea uterului pentru embrion.

Colesterolul se amesteca cu proteinele din sange pentru a crea particule lipoproteine cu densitate mare, respectiv lipoproteine cu densitate mica. Cele cu densitate mica sau joasa duce colesterolul direct in tesuturile corpului si, desi acestea sunt considerate colesterol rau sau nociv, contribuie decisiv la formarea muschilor.

Colesterolul bun sau cel cu densitate mare, ajunge la glandele suprarenale si la ovare, unde stimuleaza productia de hormoni, surplusul ajungand in ficat, unde este procesat.

Trigliceridele, care sunt cele mai mici particule, se gasesc atat in lipoproteinele cu densitate mare, cat si in cele cu densitate mica.

Cum este produs colesterolul?

Organismul produce colesterol in doua moduri: ficatul produce cantitatea obisnuita de care are nevoie corpul sau noi ingeram mai mult din alimentele de origine animala, precum sunt carnea, ouale sau produsele lactate.

Valorile normale ale colesterolului depind de alti factori care determina aparitia afectiunilor cardiace.

Pentru o femeie cu factori de risc scazuti, nivelul potrivit de colesterol cu densitate mare depaseste valoarea de 50 mg/dl, iar ccolesterolul cu densitate joasa se incadreaza undeva intre 100 si 129 mg/dl, pe cand nivelul trigliceridelor ar trebui sa se mentina constant in valori mai mici de 150 mg/dl.

Valorile colesterolului

Exista numeroase metode prin care poti pastra nivelul colesterolului intre valorile recomandate. Una dintre acestea si totodata cea mai simpla si mai la indemana este alimentatia sanatoasa si echilibrata.

Astfel, daca reusesti sa scazi consumul de grasimi saturate si sa consumi mai multe fibre, vei reusi in scurt timp sa iti reglezi colesterolul. Uleiul de peste ingerat de doua sau de trei ori pe saptamana, consumul de nuci si seminte si cel de ceai verde pot fi, de asemenea, poarte utile in procesul de reglare a colesterolului.

Consumul moderat de alcool poate de asemenea sa creasca nivelul colesterolului bun; un pahar de vin pentru femei si cel mult doua pentru barbati ar putea face minuni. O alta modalitate prin care poti reduce colesterolul rau este sa faci exercitii.

Mersul pe jos, alergarile usoare, inotul, ciclismul, dansul sau exercitiile aerobice facute de 3-4 ori pe saptamana, timp de cel putin o jumatate de ora, ar putea face minuni in acest sens.

Fertilitatea este influentata de colesterol?

Legaturile dintre valorile neobisnuite ale colesterolului si infertilitate nu au fost inca dovedite in totalite, insa exista s-au demonstrat legaturi intre dezvoltarea fetala si valorile scazute ale colesterolului, asa cum s-au demonstrat intre dezvoltarea fetala si consumul de medicamente pe baza de statina.

Acestea ar trebui oprite cu cel putin 3 luni inainte de a incerca sa ramai insarcinata, tocmai pentru ca pot constitui baza unor anomalii ale dezvoltarii.

In orice caz, este foarte important sa iti imbunatatesti stilul de viata atunci cand decizi sa ramai insarcinata.

Alimentatia sanatoasa si sportul te vor ajuta sa ai control asupra colesterolului, iar sanatatea si bunastarea se vor reflecta si in ceea ce priveste fertilitatea.

Citeste si despre