Cum influenteaza bolile digestive fertilitatea?

| | Actualizat: 2016-06-16 11:56:14

Fertilitatea si digestia pareau sa nu aiba nimic in comun pana cand specialistii nu au identificat o influenta puternica pe care anumite afectiuni gastrointestinale le au asupra capacitatii femeilor de a concepe copii. Prin urmare, conditii medicale precum boala celiaca, colita ulcerativa sau boala Crohn pot deveni cauze ale infertilitatii in situatia in care nu sunt luate masuri profilactice in acest scop.

Foto: babymed.com

Boala celiaca si fertilitatea

Boala celiaca este una dintre cele mai comune afectiuni autoimune, dar foarte rar diagnosticata la timp, simptomele fiind adesea confundate cu ale altor boli sau, pur si simplu, neglijate.

Afectiunea se manifesta cel mai adesea prin diaree cu crampe abdominale sau balonare si apare ca urmare a unei reactii alergice la produsele cerealiere - ovaz, orz, secara sau alte tipuri de alimente.

Se considera ca lipsa absorbtiei nutrientilor esentiali din unele tipuri de alimente interfereaza in mod indirect si cu fertilitatea. Incapacitatea organismului de a absorbi si folosi eficient vitaminele din alimentatie suprima secretia hormonilor care stimuleaza ovarele sa produca ovule.

Boala celiaca determina aparitia menstruatiilor neregulate, care ingreuneaza depistarea ovulatiei, adica a momentului oportun pentru a intretine relatii sexuale in scopul conceptiei unui copil.

Tratamentul acestei boli presupune doar schimbarea dietei si eliminarea factorilor declansatori ai simptomelor care afecteaza functiile ovarelor.

Boala inflamatorie intestinala si fertilitatea

Cele mai cunoscute afectiuni din categoria bolilor inflamatorii intestinale sunt boala Crohn si colita ulcerativa.

Ambele afectiuni au simptome asemanatoare, manifestandu-se adesea prin dureri abdominale si diaree cronica. Exista si posibilitatea sangerarii rectale in cazul bolii Crohn.

Nu bolile in sine se fac vinovate de afectarea fertilitatii, ci tratamentul pe care cei mai multi medici il prescriu pentru ele.

 

Se pare ca unele tipuri de medicatii afecteaza sansele de conceptie, in timp ce altele pun in pericol sarcina imediat dupa conceptie, deoarece cresc riscul avortului spontan. De aceea, este foarte important sa discuti cu medicul tau despre planurile viitoare de a avea un copil, inainte de a urma un astfel de tratament.

Colita ulcerativa se trateaza cel mai adesea printr-o interventie chirurgicala care inlocuieste intestinul gros cu unul artificial, construit din bucati ale intestinului subtire.

O parte dintre cercetatori au estimat ca femeile care sufera aceasta interventie au 50% sanse sa devina infertile. Explicatia consta in faptul ca orice operatie suferita la nivel pelvin are o influenta asupra fertilitatii - pot aparea adeziuni sau leziuni colaterale, la nivelul organelor invecinate implicate in procesul conceptiilor, asa cum sunt trompele uterine.

In cazul in care planuiesti sa faci un bebe, este important ca de fiecare data cand mergi la medic, sa ii aduci la cunostinta aceasta intentie, indiferent de specialistul la care mergi. In felul acesta va sti sa iti ofere variante de tratament alternative, astfel incat sa nu iti pericliteze in vreun fel sansele de a ramane insarcinata.

Citeste si despre