Infertilitate: tratamente de fertilitate pe care le ai la dispozitie

| | Actualizat: 2016-01-08 12:17:29

Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca la nivelul anului 2014, intre 20-25% dintre cuplurile aflate la varsta reproductiva se confrunta cu probleme de fertilitate. Medicina moderna insa ofera mai multe solutii pentru cuplurile care au dificultati in a concepe un copil.

Iata cateva tratamente de fertilitate pe care le aveti la dispozitie:

1. Medicamente pentru stimularea fertilitatii

Administrate sub forma injectabila sau sub forma de pilule, aceste medicamente contin hormoni care stimuleaza ovulatia sau ajuta la implantarea ovulului fecundat in peretele uterin.

Aceasta solutie este recomandata femeilor care nu ovuleaza regulat sau care au parteneri cu un numar scazut de spermatozoizi (oligospermie). Medicamentele cu hormoni ar trebui evitate insa de femeile care au tuburile falopiene blocate sau afectate de endometrioza.

40-45% dintre femeile care ovuleaza si folosesc acest tratament reusesc sa ramana gravide. In cazul femeilor care nu au ovulatie, 50% dintre ele declanseaza procesul cu ajutorul acestui tratament.

Tratamentul cu hormoni este de obicei primul pas in tratarea infertilitatii, fiind usor de administrat si mai ieftin fata de celelalte optiuni. Exista insa si reactii adverse ale acestui tratament, cele mai dese fiind migrenele, bufeurile, stari de greata si schimbari bruste de temperament. In afara de efecte secundare inofensive, exista si riscuri precum sarcini multiple, nastere prematura si formarea de chisturi ovariene.

2. Inseminare artificiala

Cunoscuta si sub numele de inseminare intrauterina, aceasta tehnica de reproducere asistata presupune introducerea spermei prelucrate direct in uter cu ajutorul unui cateter foarte fin, crescand astfel sansele ca spermatozoizii sa fertilizeze un ovul.

Ea este indicata pentru cuplurile care se confrunta cu infertilitatea din cauze necunoscute, ovulatorie sau cauzata de o patologie masculina minora - numar scazut de spermatozoizi sau spermatozoizi incapabili sa inoate in lichidul seminal. In schimb, pentru femeile care au tuburile falopiene obstructionate, menopauza prematura sau efectate de endometrioza in stadii avansate, precum si in cazul unei patologii masculine severe, inseminarea artificiala nu va avea rezultatele scontate.

Daca optezi pentru inseminarea artificiala, medicul iti va prescrie cel mai probabil si un tratament hormonal pentru a creste sansele de a ramane gravida. Inseminare nu este dureroasa si nu produce niciun disconfort daca este efectuata corect.

Rata de succes depinde mult de problemele de fertilitate a cuplului si se ridica la 15-20% de sanse de conceptie per ciclu si 60-70% sanse de conceprie dupa 6 cicluri.

Este o procedura usor de efectuat chiar in cabinetul medicului, insa un dezavantaj il reprezinta riscul de sarcini multiple si efectele secundare produse de tratamentul hormonal.

3. Inseminare artificiala cu sperma de la donator

Este vorba despre aceeasi tehnica de la inseminarea artificiala cu diferenta ca lichidul seminal provine de la un donator si nu de la partener. Este recomandata cuplurilor in care problemele de infertilitate sunt cauzate de patologii masculine severe legate de fertilitate sau patologii genetice.

15% dintre femeile care recurg la aceasta tehnica raman gravide dupa primul ciclu si 80% dupa 6 cicluri.

4. Fertilizare in vitro (FIV)

Fertilizarea in vitro este un proces in mai multi pasi care implica inseminarea intrauterina a unui ovul deja fecundat in laborator.

Etapele FIV implica: inductia ovulatiei, extragerea ovulelor din ovar, colectarea si prelucrarea spermatozoizilor, inseminarea ovulelor si cultivarea embrionilor, transferul embrionilor in uter.

FIV este recomandata cuplurilor cu probleme de fertilitate fara cauze elucidate, femei de peste 35 de ani cu trompele falopiene obstructionate, femei afectate de endometrioza sau barbati cu o calitate slaba a spermatozoizilor.

Rata de succes variaza in functie de varsta si este de 41% dintre femeile cu varsta sub 35 de ani, 32% la femeile cu varsta cuprinsa intre 35 si 37 de ani, si 23% pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 38 si 40 de ani.

Fertilizarea in vitro reprezinta o sansa de a avea un copil pentru cuplurile cu probleme serioase de fertilitate, insa este un proces istovitor din punct de vedere fizic mai ales pentru femei deoarece implica un tratament medicamentos hormonal cu numeroase efece secundare. In acelasi timp, FIV este costisitoare si nu multe cupluri isi permit acest tratament.

5. Injectia intracitoplasmatica cu sperma

Acest tratament pentru stimularea fertilitatii este recomandat in cazurile in care barbatul din cuplu se confrunta cu probleme de fertilitate - numar mic de spermatozoizi, motilitate scazuta a spermatozoizilor, calitate scazuta a spermei sau azoospermie (lipsa spermatozoizilor din lichidul seminal)

Etapele acestui tratament sunt: extragere unui ovul matur, selectarea manuala a spermatozoidului care urmeaza a fi injectat, spermatozoidul este introdus in citoplasma ovului in vederea fertilizarii, verificarea semnelor fertilizarii. Ultimul pas este introducerea embrionului in uter.

Circa 35% dintre cuplurile care apeleaza la aceasta tehnica reusesc sa devina parinti, fiind cea mai eficienta in cazul barbatilor cu probleme severe de fertilitate. Un dezavantaj al injectiei intracitoplasmatica cu sperma este legat de pretul ridicat pe care il presupune, mai mare chiar si decat fertilizarea in vitro.

In acelasi timp, tratamentul medicamentos administrat inainte si dupa aceasta procedura are numeroase efecte secundare, fiind o procedura greoaie care pune presiuni uriase asupra unui cuplu.

Alte tehnici prin care un cuplu infertil poate avea un copil sunt reprezentate de utilizarea unui ovul de la donator, nastere cu mama surogat, efectuarea unui FIV cu embrioni de la donatori, chirurgie reproductiva, transferul intrafalopian de gameti sau transferul intrafalopian de zigoti.

Te confrunti cu probleme de fertilitate? Ai incercat vreun tratament in acest sens? Ce parere ai despre ele? Povesteste-ne din experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre