Valori ridicate ale hormonului foliculostimulant ( FSH ). Ce probleme indica?

| | Actualizat: 2016-02-24 14:30:11

Hormonul foliculostimulant este un hormon polipeptid glicoproteic sintetizat si secretat de catre celulele gonadotropice ale glandei anterioare pituitare.

Acesta are rolul de a regla dezvoltarea si evolutia, cresterea, maturizarea, respectiv procesele reproductive ale corpului. Impreuna cu un alt hormon, cel luteinizant, hormonul foliculostimulant, denumit si FHS are un rol foarte important pentru sistemul reproducator.

Acesta este unul dintre cei mai importanti hormoni din organismul femeilor si are un rol stimulant pentru sanatatea reproductiva a sistemului reproducator al sexului frumos.

Asa cum sugereaza si demunirea lui, FHS stimuleaza ovarele sa produca ovule mature pentru fertilizare. Masurarea nivelului acestui hormon le indica medicilor specialisti informatii privind calitatea ovulelor, respectiv sansele pe care femeile le au sa ramana insarcinate si sa se reproduca.

Reprezentantele sexului frumos se nasc cu un numar fix de ovule pe care le vor avea de-a lungul vietii. Pe masura ce inainteaza in varsta, numarul si calitatea acestora se diminueaza. Una dintre modalitatile prin care medicii specializati in fertilizare pot testa calitatea acestora este chiar masurarea nivelului hormonului foliculostimulant.

In principiu, valoarea acestui hormon creste pe masura ce calitatea ovulelor scade, tocmai pentru a compensa aceste lipsuri si pentru a stimula sistemul reproducator feminin.

Ovulele insele sunt cele care comunica creierului atunci cand calitatea lor scade, determinand astfel cresterea si secretarea in cantitati mai mari a anumitor hormoni, care sa regleze abilitatile sistemului reproducator, stimuland fertilizarea.

Pentru ca rezultatele analizelor privind nivelul FHS sa fie corecte, acestea trebuie facute intr-o anumita perioada a ciclului menstrual. Cei mai multi medici sugereaza ca cea de-a treia zi a acestuia este cel mai indicat moment pentru recoltare.

Testele pot avea rezultate normale intr-o luna si total diferite in urmatoarea, insa cresterile bruste si constante ale nivelului hormonului foliculostimulant indica faptul ca exista o problema. Asta nu inseamna neaparat ca o femeie cu un nivel ridicat de FHS nu poate ramane insarcinata.

Au existat intotdeauna cazuri care sa infirme regula, insa, din punctul de vedere al medicilor, nivelul foarte ridicat al FHS transforma lipsa fertilitatii intr-o problema dificil de tratat.

Unele dintre tratamentele de fertilitate pe care le recomanda medicii pacientelor care sufera de infertilitate este tocmai cresterea nivelului hormonului foliculostimulant, prin modalitati artificiale. Insa in momentul in care pacienta deja prezinta un FHS neobisnuit de ridicat, cresterea artificiala a nivelului acestuia i-ar putea face mai mult rau decat bine.

O femeie al carei corp secreta acest hormon intr-o cantitate ridicata are, cel mai probabil, o calitate scazuta a ovulelor pe care le produce si un numar limitat si restrans al acestora. In cazul in care reuseste sa ramana insarcinata, sansele de a duce sarcina pana la capat cu bine sunt si ele diminuate.

Solutia pentru astfel de cazuri, din punctul de vedere al specialistilor in fertilizare, este aceea de a folosi ovule donate de la femei sanatoase si fertile.

Testarea nivelului de FHS se face prin recoltarea de sange, de regula in cea de-a treia zi a ciclului menstrual, cand indicatiile privind calitatea si cantitatea ovarelor sunt mai precise. Medicii pot sa isi dea seama, prin aceste analize, si daca o femeie se apropie de menopauza.

FHS este, totodata, si hormonul pe care clinicile de fertilizare il folosesc pentru a stimula acest proces. El este utilizat inclusiv pentru fertilizarea in vitro, tocmai pentru ca stimuleaza sistemul reproducator si pentru ca poate ajuta astfel atat la inseminarea efectiva, cat si la sanatatea mamei si a fatului pe parcursul celor 9 luni de sarcina.

Nivelul hormonului foliculostimulant din corpul unei femei creste pe masura ce aceasta inainteaza in varsta, respectiv pe masura ce numarul si calitatea ovulelor sale descreste.

Citeste si despre