1. Evita alcoolul!
Chiar daca ai impresia ca un pahar de vin nu face niciun rau si nu iti poate pune fertilitatea in pericol, te inseli! Cel mai indicat este ca atunci cand incerci sa ramai insarcinata sa tii "post" de la orice urma de alcool. Acesta afecteaza hormonii feminini si creste riscul aparitiei endometriozei - o boala care te impiedica sa concepi.
2. Creste consumul de fructe si legume proaspete!
Pentru a-ti spori sansele de a face un copil mananca cel putin 5 legume si fructe proaspete in fiecare zi. Acestea sunt surse principale de antioxidanti si vitamine. Antioxidantii au rolul de proteja ovulele femeii si sperma barbatilor impotriva radicalilor liberi. Ele iti protejeaza fertilitatea si te ajuta si in sarcina, dupa conceptie.
Un consum de 500 de mg de cafeina zilnic iti creste substantial sansele sa mai poti concepe un bebe. Cafeina face dificila implantarea ovulului fertilizat (zigotului) in peretele uterin (nidatia). In acest fel apare infertilitatea. Ia in calcul la doza zilnica de cafeina si bauturi si alimente care o contin, nu numai cafeaua. Limiteaza-te la o cantitate de 200-300 de mg de cafeina in fiecare zi.
4. Mareste aportul de zinc si seleniu!
Zincul si seleniul sunt esentiale in procesul conceptiei. De aceea, este bine sa consumi cat mai multe alimente bogate in aceste elemente nutritive. Fertilitatea masculina are cel mai mult de beneficiat de pe urma acestora.
Ele imbunatatesc calitatea spermei, motilitatea spermatozoizilor si capacitatea de a fertiliza ovulul. Acestea se regasesc in special in carnea rosie, in produse din cereale integrale, alune si fructe de mare.
5. Alege carbohidratii potriviti
Principalul rol al carbohidratilor este sa furnizeze energie organismului. Insa trebuie sa ai in vedere doar carbohidratii complecsi pentru ca sunt bogati in vitamine si minerale esentiale in fertilitate.
Printre alimentele recomandate se numara cerealele integrale - orezul brun, secara, ovazul -, dar si legumele - in special leguminoasele. Acestea sunt surse importante de seleniu, zinc, potasiu si magneziu care ajuta foarte mult in conceptie.
In ceea ce priveste carbohidratii, retine ca trebuie sa ii eviti pe cei simpli, care nu aduc niciun beneficiu fertilitatii sau sanatatii. Acestia se regasesc in produsele rafinate (zahar, orez si alte cereale rafinate industrial).
Proteinele au un rol important in fertilitate pentru ca furnizeaza organismului tau aminoacizi. Acestia au un rol esential in dezvoltarea celulelor, in productia de hormoni si asupra sanatatii generale a sistemului reproducator. De aceea, este important sa incluzi in meniul zilnic oua, carne slaba, leguminoase, linte, nuci si peste.
7. Alege lactatele bogate in grasimi!
Daca pana acum erai sfatuita sa mananci numai lactate cu un continut cat mai redus de grasimi, cand te pregatesti sa concepi un bebe trebuie sa schimbi putin optiunile. Lactatele bogate in grasimi iti imbunatatesc semnificativ sansele de a avea un bebe prin continutul de vitamine - A,D,E si K - importante atat in fertilitatea feminina, cat si in cea masculina.