Influenta alimentatiei asupra sistemului reproducator

| | Actualizat: 2014-12-05 11:09:53

Femeile care intampina probleme ale aparatului reproducator sunt deseori sfatuite sa adopte o dieta care sa le stabilizeze functiile hormonale, sa le scada nivelul FSH-ului si sa le creasca sansele de a ramane insarcinate.

Desi multe femei incearca sa renunte la mancarurile procesate, la zahar si la grasimi si sa adopte o alimentatie sanatoasa, ele nu observa mari diferente.

Este deja stiut ca celule grase au o influenta mare asupra fertilitatii (cantitati foarte mari sau foarte mici de grasime duc la aparitia cazurilor de infertilitate). Este important sa stim cum influenteaza modul in care ne hranim starea de sanatate a aparatului reproducator. 

In traditia chinezeasca mancarea este considerata sursa de energie a organismului.

Fiecare aliment confera o cantitate diferita de energie. Mancarurile condimentate constituie Yang iar cele dulci Yin. Unele alimente ajuta la formarea sangelui, altele permit mentinerea normala a temperaturii corpului. 

Gusturile – dulce, acru, amar, piperat, sarat – au anumite efecte asupra corpului cand sunt amestecate. Daca unul din aceste gusturi este predominant atunci poate sa creeze un dezechilibru in organism; aceasta idee este acceptata chiar si de medicina. In cultura chinezeasca, mancarurile sarate sunt recomandate pentru rinichi, dar prea multa sare influenteaza negativ circulatia sangelui.

In medicina europeana, cantitatea ridicata de sare determina retinerea apei de catre organism, afectiuni ale rinichilor si ingreunarea circulatiei sangvine.

In China, alimentele nu sunt doar o acumulare de calorii ci si o posibilitate a organismului de a satisface nevoile de vitamine, proteine si energie ale organismului. Cand in corpul unui individ exista un dezechilibru, continutul de substante din alimentele consumate corespunzator contribuie la restabilirea lui si la eliminarea exceselor din sistem. In concordanta cu filozofia chinezeasca, shen (rinichii si spiritul) guverneaza sistemul reproductiv.

Daca aveti probleme cu aparatul reproducator si nu puteti sa ramaneti insarcinata atunci explicatia este o deficienta a energiei conferite de shen. Simptome ale afectiunilor rinichilor sunt durerile de spate, picioare slabite, uscarea mucoaselor, transpiratie abundenta, talpile reci, menstruatii neregulate, urinari abundente. 

Menopauza accentueaza aceste simptome. Medicina orientala sugereaza un tratament pe baza de plante pentru a creste energia shen si recomanda o dieta care sa hranesca rinichii. Acesta presupune consumul de nuci, orz, soia, grau, pastai, carne fiarta. 

Shen este energia celor doi rinichi, Yin si Yang. O pacienta cu o deficienta a rinichiului Yin trebuie sa evite efortul, caldura prea mare si mancarurile piperate. O femeie cu probleme ale rinichiului Yang nu trebuie sa exagereze in consumarea bauturilor reci pentru ca vor determina scaderea temperaturii organismului care prezinta, oricum, un deficit de caldura. Ea trebuie sa manance cat mai multe vegetale fierte si nu crude.

Scopul fiecarui tratament este sa restabileasca echilibrul in organism. Iata cateva recomandari pentru femeile care incearca sa ramana insarcinate si nu reusesc.

Consumati mancaruri pe baza de substante alcaline si nu acide

Multe studii contemporane au aratat ca, prin consumarea alimentelor precum fructe necitrice, legume si cereale, sistemul reproducator va ajunge la un nivel al pH-ului care sa permita conceperea unui copil. 

Mancarurile bogate in acizi (carne, lactate, citrice ) au efecte negative asupra mucoasei cervicale care necesita un mediu alcalin pentru a permite spermei sa fecundeze ovulul.

Saliva are o compozitie alcalina si de aceea este recomandat sa nu se bea apa in timpul mesei. Mancarea este sanatos digerata cu ajutorul enzimelor organismului. Nu este necesara o dieta lipsita de carne insa este recomandat ca baza mancarurilor sa o constituie legumele. Vitaminele pe care le contin ajuta la formarea vaselor de sange din uter si scad riscul aparitiei avorturilor spontane.

Mananca peste si legume

Acizii grasi sunt substante necesare fiecarei celule din organism. Ei contribuie la ovulatie, mai ales in procesul de expulzare a ovulului. Alimente bogate in acizi grasi sunt pestele, uleiul de peste, pepenele galben, ouale, nucile, broccoli, sfecla, cartofii, varza, gulia.

Sfaturi pentru o alimentatie corecta

Ai grija la modul in care sunt pastrate legumele

Daca sunt expuse la caldura sau lumina, acizii grasi pe care le contin pot deveni toxici si pot afecta sistemul reproductiv. Alimente nerecomandate si care contin acesti acizi periculosi sunt margarina, carnea grasa, uleiurile vegetale hidrogenate. Protejeaza-ti organismul impotriva acestor substante chimice.

Pastreaza uleiurile intr-un loc rece si uscat si foloseste-le doar cateva luni. Un alt acid, Omega-3, se gaseste in uleiul de peste. Aceasta substanta este necesara pentru reglarea colesterolului, coeficientului de coagulare a sangelui si patrunderea sangelui in tesuturi.

Omega-3 ajuta sistemul imunitar prin faptul ca reduce numarul de globule albe care, in anumite cazuri, ataca embrionul. Aveti mare grija la tipurile de peste pe care le consumati, carnea lor poate sa contina mercur sau alte substante toxice.

Consumati alimente organice

Mancarea organica asigura un echilibru hormonal; este nerecomandat sa consumati carne procesata (fast-food) deoarece contine substante sintetice care au efecte negative asupra sistemului endocrin. 

Medicina chinezeasca ofera o motivatie in plus pentru alegerea alimentelor organice: acestea pastreaza esenta energiei. Este usor sa realizam acest lucru daca ne gandim la savoarea fructelor pe care le culegem din copac si a celor pe care le cumparam de la supermarket. Procesarea mancarii determina pierderea calitatii ei.

Painea alba si alimentele "rafinate" contin mult mai putine substante nutritive dupa ce sunt modificate.  Fructele supuse tratamentelor contin o cantitate mai mare de zahar, fapt ce cauzeaza dereglari ale functiilor rinichilor. Alimentele congelate sunt un pericol pentru organism daca apoi sunt dezghetate, incalzite si consumate. Conservantii asigura o rezistenta mai mare a alimentelor dar sunt toxici pentru organism.

Imbunatatirea dietei prin cresterea consumului de fructe si legume proaspete, carne bogata in proteine si continut mic de hormoni este pasul decisiv in reglarea functiilor sistemului reproducator. Dieta asiana este compusa din fructe, legume, orez si mici cantitati de carne. 

Este important nu doar sa alegem mancarea ci si modul in care o preparam. Bucataria chinezeasca se caracterizeaza prin maruntirea legumelor si taierea in bucatele mici a carnii. Asiaticii considera ca, prin taiere,  alimentele confera mai multa energie. Acestia ezita sa le fiarba sau sa le prajesca foarte mult, considerand ca au gust mai bun si sunt mai santoase daca sunt consumate cat mai natural. Incalzirea la microunde afecteaza structura mancarii si scade potentialul energetic. Coacerea in cuptor este considerata cea mai sanatoasa metoda de a prepara mancarea.

Consuma o cantitate mai mare de varza, broccoli si conopida. Plantele crucifere contin substante care modereaza secretia unor tipuri de estrogeni. Concentratia excesiva a  acestor tipuri de estrogeni contribuie la aparitia cancerului, durerilor de sani, ingrasarii, scaderea libido-ului. Consumul acelor legume ajuta organismul sa mentina cantitatea de estrogen la un nivel potrivit.

Consuma alimente bogate in vitamine, fier, acid folic. Vitaminele si mineralele sunt importante pentru sistemul reproductiv deoarece contribuie la cresterea fertilitatii si la dezvoltarea normala a fatului.

Produse pe care trebuie sa le includeti zilnic in alimentatie

Mierea de albine

Mierea de albine ajuta la tonifierea si regenerarea organismului. Specialisti in medicina generala au realizat diferite studii prin care au demonstrat ca femeile care mancau miere de albina nu aveau probleme legate de menstruatie. Polenul cu care se hranesc albinele este bogat in vitamine, minerale, acizi nucleici si hormoni si confera mierii efecte benefice asupra sistemului imunitar.

Mierea poate fi considerata un medicament pentru infertilitate datorita continutului  bogat in acizi, vitamine si enzime.

Algele albastre-verzi

Algele albastre-verzi sunt plante care contin clorofila, amino-acizi, minerale si vitamine. Chlorela este alga de apa dulce iar spirulina se dezvolta in apa sarata. Aceste doua plante contin substante care ajuta la reglarea secretiilor endocrine, imbunatatirea sistemelor imunitar si nervos, tonifierea organelor interne si filtrarea sangelui.

Graul

Graul ajuta la tonifierea organismului si are actiune curativa. Contribuie la imbunatatirea imunitatii si restabileste echilibrul hormonal. Exista si alte cereale care prezinta aceste caracteristici.

Vitamina B6

Vitamina B6 actioneaza la nivelul metabolismului si regleaza secretia de estrogen prin producerea de progesteron. Experimentele realizate in spitale din SUA au aratat ca femeile care sufereau de diferite sindroame s-au insanatosit prin administrarea zilnica de vitamina B6. Dupa doar trei luni de tratament acestea si-au recapatat sanatatea.

Acidul folic

Acidul folic este foarte important in diviziunea celulara. Este necesar sa fie consumat atat inainte de conceperea copilului cat si in timpul sarcinii. Daca va confruntati cu problema diviziunii anormale a celulelor atunci trebuie sa consumati cat mai multe alimente bogate in acid folic – portocale, cartofi noi. 

Eliminati din consum alcoolul, nicotina si cofeina. Aceste substante sunt nocive pentru organism si pot cauza moartea daca aveti probleme cu inima si circulatia sangvina. Continutul de nicotina este de zece ori mai concentrat in secretia vaginala decat in plasma. Nicotina imbatraneste ovarele si contribuie la infertilitate. Alcoolul este un pericol pentru ficat si impiedica regenerarea celulelor. Femeile care consuma alcool in timpul fertilizarii in vitro au sanse de reusita de 50%. 

Ceaiul negru nu creeza probleme la fel de mari precum cafeaua deoarece contine mai putin de 20% cofeina. Cafeaua genereaza constrictia vaselor de sange pe cand ceaiul le dilata. Ceaiul verde are calitatea de antioxidant, cafeaua nu. Daca vreti sa va treziti mai usor dimineata beti ceai verde.

Evitati drogurile si consumul excesiv de medicamente. Medicamentele antiinflamatoare precum ibuprofenul pot sa blocheze sinteza diferitelor substante si sa inhibe ovulatia. Daca mucusul cervical  are o compozitie vascoasa atunci trebuie sa evitati decongestivii, anhistaminele si excesul de vitamina C. Puteti sa luati medicamente care fluidizeaza secretia mucusului si sa evitati folosirea lubrifiantilor.

Evitati stresul, somn prea putin, efort exagerat si orice alte activitati care dauneaza sistemului imunitar. In general, trebuie sa ai grija ca organismul tau sa se dezvolte sanatos si puternic; in acest mod vei avea o sarcina usoara si vei naste un bebelus sanatos. 

Odihna putina, stresul si mancarea proasta determina organismul sa faca eforturi pentru a se mentine sanatos si nu pentru a asigura dezvoltarea corecta a fatului. Traieste sanatos inainte de a da nastere copilului tau si asigura-te ca el creste la fel de sanatos.

In cazul barbatilor care au probleme cu fertilitatea ar trebui adoptate aceleasi diete. Acestia trebuie sa evite consumul de grasimi, uleiuri hidrogenate, medicamente in exces, alcool si tutun. Consumul crescut de legume si fructe bogate in vitamina C, E si B12, beta-caroten, acid folic si zinc, asigura productia de sperma si secretia testosteronului. Aminoacizii ajuta de asemenea la cresterea fertilitatii.

Alimentia este foarte importanta in dezvoltarea normala a unui individ. Femeile insarcinate trebuie sa isi supravegheze atent meniul zilnic si cantitatea de vitamine si minerale pe care acesta o contine.

Citeste si despre