Cum afecteaza varsta barbatului fertilitatea?

| | Actualizat: 2016-06-16 11:46:44

Varsta barbatului este un factor de risc pentru fertilitate aproape la fel de important ca in cazul femeilor. Se crede gresit ca ceasul biologic al barbatilor nu ticaie la fel ca la femei si ca nu are nimic de-a face cu capacitatea de a concepe copii. Deosebirea principala este ca ceasul biologic al barbatilor este reversibil, iar fertilitatea poate fi sporita daca se iau masurile necesare, in timp ce la femei, acest lucru este imposibil.

Fertilitatea barbatilor scade odata cu varsta

In cazul femeilor, menopauza este momentul in care fertilitatea spune "stop", iar capacitatea de a concepe copii se opreste. Nu acelasi lucru se spune, in general, despre andropauza barbatilor. Intotdeauna s-a considerat ca aceasta perioada din viata unui barbat nu afecteaza cu nimic capacitatea de a procrea.

Specialistii au facut mai multe cercetari, pe cupluri de diverse varste si au constatat ca in cuplurile in care femeia avea 35 de ani, iar barbatul peste 45, sansele de conceptie erau de 5 ori mai mici decat in cazul in care barbatii aveau in jur de 25 de ani sau mai putin.

Apoi, ei au analizat cupluri in care femeile erau mai tinere, 25 de ani sau mai putin, iar barbatii isi pastrau varsta de 45 de ani sau peste. A rezultat ca si in astfel de cazuri, a durat pana la de 4 ori mai mult sa ramana insarcinate, decat daca barbatii erau mai tineri. Concluzia cercetatorilor a fost ca varsta femeilor nu are relevanta, in timp ce cea a barbatilor este importanta in ceea ce priveste sansele de fertilitate.

Ceasul biologic, diferente si asemanari la barbati si femei

Foto: besthealthnewsonline.com

Ceasurile biologice ale femeilor si barbatilor difera foarte mult. Daca la menopauza, femeia inceteaza sa mai produca si elibereze ovule, si se opreste si menstruatia, barbatul este capabil sa produca sperma toata viata. De aceea nu ni se pare neobisnuit sa vedem cum barbati foarte in varsta reusesc sa devina tatici.

Nivelul de estrogen scade drastic odata cu instalarea menopauzei la femei, iar scaderea este ireversibila. De la 25 de ani in sus, nivelul de testosteron al barbatilor cunoaste scaderi importante, dar niciodata atat de mari ca in cazul hormonilor sexuali ai femeii. Totusi, odata cu inaintarea in varsta scaderea testosteronului se accentueaza, iar sansele de conceptie sunt si ele mai mici, pe cand riscul ca bebelusul sa se nasca cu probleme genetice grave creste.

 

Doar pentru ca barbatul poate produce sperma, nu inseamna ca aceasta este si de calitate. Odata cu inaintarea in varsta, volumul, motilitatea si calitatea spermei scad.

Specialistii au descoperit ca intre 30 si 50 de ani, volumul spermei barbatilor scade cu 30%, spermatozoizii au o motilitate mai scazuta cu 37% si exista de 5 ori mai multe sanse ca structura lor sa sufere modificari. Morfologia (forma) spermatozoizilor este important si este corelata cu continutul sau bagajul genetic pe care-l transmite barbatul in timpul conceptiei. O morfologie afectata este asociata cu anomalii genetice grave la viitorul copil.

Ceasul biologic la barbati este reversibil

Spre deoasebire de femei, barbatii pot "intoarce" ceasul biologic. Atingerea unei greutati optime, un stil de viata sanatos sau o stare de sanatate buna contribuie la imbunatatirea sanselor de a fi mai fertili, chiar si la varste inaintate.

Citeste si despre