Rata natalitatii in intreaga lume este la niveluri foarte scazute. A scazut si numarul de copii pe care o femeie ii naste. Aceste lucruri insa nu mai sunt de mult o necunoscuta.
Dar ce se intampla cu barbatii? Ei bine, tocmai a fost publicat in revista spaniola Perspectives demográfiques privind fertilitatea masculina. Acesta arata ca numarul de copii pe care un barbat ii are nu numai ca a scazut, dar este si mai mic decat cel al femeilor. In 2021, rata de fertilitate masculina se situa la 1,06 copii pe barbat. Studiul a fost realizat pe persoanele care locuiesc in Spania, insa reflecta realitatea din multe colturi ale lumii.
Pau Miret Gamundi, autorul studiului, cercetator la Centrul de Studii Demografice (CED) si profesor de sociologie la Universitatea Autonoma Barcelona (UAB), explica faptul ca scaderea fertilitatii in Spania a fost intotdeauna analizata din perspectiva femeilor, fara a se tine cont de ceea ce s-a intamplat cu barbatii. Insa rolul si comportamentul acestora este, de asemenea, foarte important in acest caz.
Fertilitatea a scazut mai ales in randul barbatilor
Cercetarile au aratat ca, intre 1975 si 2021, fertilitatea a scazut mai mult in randul barbatilor decat in randul femeilor (in 2021, fertilitatea masculina a fost de 1,06). Cea mai mare diferenta intre cele doua sexe a fost atinsa in 2008; in acel an, raportul dintre copii pe femeie a fost de 1,5, iar cel al barbatilor de 1,3. In cazul femeilor, potrivit studiului, fertilitatea a scazut de la 2,8 copii pe femeie in 1976 la 1,1 in 1998 (1,18 copii pe femeie in 2021).
Ceea ce este clar este ca fertilitatea masculina si feminina a avut o evolutie paralela (descendenta), dar in secolul XXI, aceasta prezinta o scadere mai mare in randul barbatilor.
Cauzele scaderii fertilitatii masculine
"Se mentine constanta istorica a barbatilor care fac copii cu femei cu doi sau trei ani mai tinere decat ei si, cum in a doua jumatate a anilor 1970 a avut loc o scadere semnificativa a natalitatii, exista o generatie de barbati care cauta sa devina parinti, mai numeroasa decat cea a femeilor care fac parte din acelasi interval de varsta", explica Pau Miret, autorul studiului. Cu alte cuvinte, femeile prefera sa astepte mai mult decat barbatii inainte de a avea un copil.
Astfel, potrivit sociologului, "exista fie un surplus de barbati, fie o lipsa de femei pe aceasta piata a cuplurilor" (n.r.- de varsta reproductiva). Asta inseamna ca barbatii care sunt tati in secolul XXI ar trebui sa se simta "selectati", intrucat femeile au o capacitate de a alege pe care nu o aveau inainte.
Si asta pentru ca, din punct de vedere istoric (cu exceptia perioadelor de razboi sau a pandemiilor), atunci cand era vorba de procreare, exista un echilibru intre numarul de femei si cel de barbati.
Cum poate fi corectat acest dezechilibru?
Solutia pentru a corecta aceasta diferenta intre numarul de barbati si femei disponibili sa devina parinti ar fi ca barbatii sa aleaga femei de varsta lor pentru a avea copii, dupa cum afirma autorul in cadrul studiului.
Potrivit acestuia, daca barbatii nu ar cauta partenere mai tinere pentru a-si intemeia o familie si ar alege potentiale mame ale copiilor lor din propria generatie sau chiar dintr-o generatie mai in varsta, acest dezechilibru ar putea fi corectat (ceea ce ar creste probabilitatea de a imbunatati fertilitatea masculina).
Alti factori determinanti in ceea ce priveste procrearea
Potrivit studiului, pentru femei, nivelul de educatie este unul dintre cei mai importanti factori determinanti pentru a avea mai multi sau mai putini copii. In schimb, pentru barbati, ceea ce conteaza cel mai mult este situatia lor profesionala. Acest lucru se traduce in felul urmator: cu cat nivelul de ocupare a fortei de munca si stabilitatea locului de munca sunt mai ridicate, cu atat rata de fertilitate masculina este mai mare.
Nivelul de educatie este factorul care determina daca femeile au mai multi sau mai putini copii; pentru barbati, pe de alta parte, stabilitatea locului de munca este cel mai important factor.
Ba mai mult, potrivit studiului barbatii care au un contract de munca stabil tind sa faca mai multi copii decat cei care nu au un loc de munca stabil sau sunt someri.
Cu toate acestea, nivelul studiilor nu influenteaza in niciun fel decizia barbatilor de a avea sau nu copii, ori numarul acestora, cum se intampla in cazul femeilor.
FOTO: freepik.com