Orhiectomia (operatia de indepartare a testiculelor)

| | Actualizat: 2012-01-13 14:06:04

Orhiectomie este o interventie chirurgicala de indepartare a testiculelor la barbatii care sufera de cancer de prostata, cu scopul de a stopa productia de testosteron din organism, un hormon care accelereaza evolutia acestui tip de cancer. Penisul, scrotul si sacul scrotal raman intacte in urma operatiei. Dupa orhiectomie, barbatii raman infertili si au de-a face cu multe schimbari in organism, care-i pot afecta fizic si emotional. Iata la ce trebuie sa se astepte si ce solutii au la indemana!

Cand se apeleaza la orhiectomie?

Orhiectomia este o forma de tratament radicala, care se aplica la barbatii care sufera de cancer de prostata. Acest tip de cancer evolueaza si se dezvolta cu testosteronul secretat in mod natural de testicule. Medicii recurg la intreruperea productie testosteronului prin indepartarea chirurgicala a testiculelor.

Totusi, se apeleaza la aceasta metoda doar in cazurile avansate de cancer prostatic, in alte etape sau stadii incercandu-se alte metode de tratament. Productia de testosteron poate fi intrerupta si cu ajutorul unor medicamente sau injectii, insa exista riscul ca odata intrerupta administrarea lor, hormonul sa fie iar secretat, iar starea sa se inrautateasca. Orhiectomia intrerupe pentru totdeauna secretia de testosteron.

Cum se face orhiectomia?

Foto: to-hatch.co.uk

Orhiectomia presupune o interventie chirurgicala la nivel genital. Se realizeaza numai intr-un cabinet medical sau spital, in conditii sterile, cu echipament adecvat si dureaza in jur de 30 de minute.

Operatia se face sub anestezie, locala sau generala, in functie de particularitatile medicale ale fiecarui individ. Apoi, medicul face o incizie de 3-5 cm la nivelul sacului scrotal prin care scoate testiculele si taie cordoanele spermatice. Dupa acest pas, incizia este inchisa prin suturi.

Nu este o interventie majora si nu presupune riscuri mari, pacientul putand fi externat in aceeasi zi in care a fost operat.

Orhiectomia nu este o metoda care asigura vindecarea cancerului. Ea este realizata, in cele mai multe cazuri, cu scopul de a ameliora simptomele, preveni complicatiile si pentru prelungirea sperantei de viata a pacientului bolnav de cancer prostatic. Interventia este adesea completata de tratamentul cu radiati, in vederea obtinerii celor mai bune rezultate in vederea tratarii cancerului.

Care sunt riscurile si efectele adverse ale orhiectomiei?

Lipsa testosteronului din organism poate avea o multime de reactii adverse si implica o serie de riscuri pe care si le asuma fiecare pacient in parte si care sunt discutate inainte de realizarea interventiei.

Efectele secundare ale intreruperii productiei de testosteron sunt asemanatoare cu cele ale menopauzei la femei:

  • osteoporoza;
  • bufeuri;
  • scaderea dorintei sexuale;
  • scaderea fortei musculare;
  • cresterea in greutate.


Alte riscuri importante si efecte cu care barbatii trebuie sa se obisnuieasca, deoarece orhiectomia este o procedura ireversibila, sunt:

  • sterilitatea (infertilitatea);
  • probleme erectile;
  • marirea sanilor (ginecomastie) etc.


Orhiectomia poate avea urmari psihologice sau emotionale importante, care pot fi depasite cu ajutorul unui psihoterapeut sau prin implantarea unei proteze testiculare, care reda forma cat mai normala a scrotului.

Citeste si despre