Multi parinti isi viseaza copilul cu mult inainte ca acesta sa vina pe lume. Si-l doresc, il planifica, insa uneori probleme de ordin genetic sau infertilitatea devin o bariera in calea acestui vis.
Fertilizarea in vitro este metoda de tratament si raspunsul pentru cei care nu pot sa conceapa un copil pe cale naturala si reprezinta o serie complexa de proceduri pe parcursul carora se colecteaza ovule mature din ovare, pentru a le fertiliza in laborator si mai apoi a le reimplanta odata fecundate in uterul viitoarei mamici.
Fertilizarea in vitro este cea mai eficienta tehnica de asistare reproductiva, iar inainte de a incepe un ciclu de fertilizare in vitro, atat tu, cat si partenerul tau veti avea nevoie de o serie de teste si analize, ce pot include:
- Testarea rezervei ovariene- pentru a determina cantitatea si calitatea ovulelor tale, medicul poate testa concentratia hormonilor de stimulare foliculara (FSH), a estrogenului si a hormonului anti-mullerian din sangele tau, in primele zile ale ciclului menstrual. In urma rezultatelor si impreuna cu o ecografie a ovarelor, medicul poate prezice modul in care vor raspunde ovarele tale la medicatia de fertilizare.
- Analiza spermei – daca nu s-a facut in cadrul evaluarii initiale a fertilitatii cuplului, medicul va efectua o analiza a spermei cu putin timp inainte de inceperea ciclului de tratament FIV
- Testare a bolilor infectioase – ambii parterneri vor fi testati pentru boli infectioase, inclusiv HIV
- Exercitiu de transfer al embrionului – medicul tau ar putea sa efectueze un exercitiu de transfer al embrionului pentru a determina adancimea cavitati uterine si tehnicile de a implanta cu succes embrionul in uterul tau
- Examen al cavitatii uterine – medicul iti va examina cavitatea uterina inainte de a incepe procedurile FIV. Aceasta examinare consta in efectuarea unei sonohisterografii prin care se injecteaza un fluid prin cervix in uterul tau, a unei ecografii pentru a obtine imagini din interiorul cavitatii uterine sau a unei histeroscopii.
Etapele unei proceduri FIV
Inducerea ovulatiei – daca folosesti propriile ovule, la inceputul ciclului vei face un tratament cu hormoni sintetici pentru a stimula ovarele sa produca mai multe ovule si nu unul singur asa cum se intampla in fiecare luna, iar pentru asta vei avea nevoie de diferite tipuri de medicatie, pentru stimulare ovariana, pentru impiedica ovulatia prematura si pentru a pregati membrana uterina sa fie mai receptiva la implantarea embrionului.
Recoltarea ovulului – se face sub sedare si cu ajutorul calmantelor, de obicei prin aspirare transvaginala, sau daca acest lucru nu este posibil, cu ajutorul chirurgiei abdominale sau a laparoscopiei.
Recoltarea spermatozoidala – se face in aceeasi zi cu recoltarea ovului, sperma se prelucreaza si se separa de lichidul seminal in laborator.
Fertilizarea – se realizeaza prin doua metode:
- Inseminarea, in care spermatozoidul sanatos si ovulul matur sunt mixate si incubate. (varianta clasica)
- Injectarea intracitoplasmatica a spermatozoidului, in care un spermatozoid sanatos este injectat in ovulul matur. (ICSI)
Transferul embrionului – cu ajutorul unui cateter medicul va insera embrionul in uter.
Cat costa FIV in Romania?
In Romania, procedura fertilizarii in vitro se realizeaza in cadrul mai multor clinici particulare si spitale de stat, atat in Bucuresti, cat si in tara. Costurile procedurii variaza, un ciclu FIV putand ajunge pana la 3000 de euro, fara a include analizele preliminare necesare si nici tratamentul de stimulare ovariana.
Astfel, pentru o procedura FIV clasica preturile variaza intre 8000 si 10000 de lei, iar pentru o procedura FIV cu ICSI, preturile sunt cuprinse intre 9500-11500 de lei.
Din dorinta de a sprijini cuplurile in incercarea de a avea un copil, Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti ofera in cadrul Proiectului FIV sprijin financiar pentru locuitorii Municipiului Bucuresti, iar statul desfasoara si anul acesta Subprogramul National FIV alocand fonduri in sprijinul cuplurilor infertile.
Unde se poate face FIV?
Mai multe detalii privind procedura FIV, costurile efectuarii acesteia si costurile investigatiilor si testelor preliminare necesare pot fi obtinute de la clinicile specializate in asistenta reproducerii de mai jos:
1. MedLife, Bucuresti; detalii interventie: medlife.ro/fiv/preturi
2. Columna Medical Center, Bucuresti; detalii interventie: cmed.ro/tarife-fiv/
3. Polisano, Sibiu; detalii interventie: clinicapolisano.ro/centru/fiv/
4. Spitalul de Obstetrica si Ginecologie "Prof Dr. Panait Sarbu", Bucuresti;
5. Omini Clinic, Iasi; detalii interventie: ominimaterna.ro/centru-de-fertilitate.html
6. Clinica de ginecologie 1 Cluj; detalii interventie: clinicaginecologie1cluj.ro/ghid-fiv/
7. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj - Centrul de asistenta a reproducerii si diagnostic prenatal;
8. Clinica Gynatal, Timisoara; detalii interventie: http://fertilizare-timisoara.ro/