Tot mai multe cupluri apeleaza in prezent la reproducerea umana asistata pentru a deveni parinti, dupa ce numarul de cazuri de infertilitate a crescut de la an la an in ultimele decenii. Stilul de viata, stresul, alimentatia, factorii genetici creeaza tot mai des probleme celor care vor sa devina parinti, asa ca multi se indreapta spre proceduri precum fertilizarea in vitro. Desi pare ceva simplu, o sarcina obtinuta prin FIV comporta o serie de riscuri.
Dr. Alina Bordea: „Pericolul este foarte mare”
Medicul Alina Bordea, specialist obstetrica-ginecologie, supraspecializata in infertilitate si histeroscopie, a explicat în cadrul emisiunii Ego Life, a Danei Savuica, la ce riscuri sunt expusi copiii in cazul sarcinilor obtinute prin FIV.
Multe femei, poate de nerabdare, poate pentru ca nu isi permit repetarea procedurilor din cauza costurilor, prefera sa fie inseminate cu mai multi embrioni. Insa vremea sarcinilor multiple obtinute prin FIV a trecut si nu mai auzi acum atat de des despre tripleti sau chiar octupleti, cum se intampla la inceputul acestei „ere” din reproducerea umana asistata. Medicul Alina Bordea a precizat ca in prezent ghidurile FIV recomanda folosirea unui singur embrion, pentru a evita riscurile la care sunt expusi copiii, dar si nasterea prematura.
„Riscul este ca, atunci cand avem o sarcina cu mai mult de un copil, sa nu o putem duce la termen, adica prematuritate. Nasterea inainte de vreme a copiilor e grevata de riscuri foarte mari. Se poate sa nu se adapteze cum trebuie la viata extrauterina, sa nu respire cum trebuie, sa aiba nevoie de multe zile de spitalizare, sa aiba leziuni la nivel digestiv sau urologice”, a punctat dr. Alina Bordea.