Cel putin 1 din 6 cupluri sufera de afectiuni care duc la infertilitate. Un diagnostic de infertilitate este dat unui cuplu care nu a avut succes in eforturile de a concepe pe parcursul unui an intreg. Factorii feminini de infertilitate contribuie la aproximativ 50% din toate cazurile de infertilitate, iar infertilitatea feminina reprezinta doar aproximativ o treime din toate cazurile de infertilitate.
Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, iti spune care sunt principalele cauze ale infertilitatii la femei si la ce ar trebui sa fii atenta atunci cand iti doresti un copil.
Tulburari ale ovulatiei
Tulburarile ovulatiei afecteaza eliberarea ovulelor din ovare. Acestea includ tulburari hormonale, cum ar fi sindromul ovarului polichistic. Hiperprolactinemia, o afectiune care se manifesta prin aparitia de prea multa prolactina - hormonul care stimuleaza productia de lapte matern - poate, de asemenea, sa interfereze cu ovulatia. Fie prea mult hormon tiroidian (hipertiroidismul) sau prea putin (hipotiroidismul) pot afecta ciclul menstrual sau pot provoca infertilitate.
Alte cauze fundamentale pot include exercitii fizice excesive, tulburari de alimentatie, leziuni sau tumori.
Anomalii uterine sau cervicale
Anomaliile uterine sau cervicale, inclusiv anomalii cu deschiderea colului uterin, polipii uterini sau forma uterului. Tumorile noncanceroase (benigne) din peretele uterin (fibroame uterine) pot provoca rar infertilitate prin blocarea trompelor uterine. Mai des, fibroamele interfereaza cu implantarea ovulului fertilizat.
Deteriorarea sau blocarea tubului falopian
Deteriorarea sau blocarea tubului falopian este adesea cauzata de inflamatia tubului uterin (salpingita). Acest lucru poate rezulta in o boala inflamatorie pelvina, care este cauzata de obicei de o infectie cu transmitere sexuala, de endometrioza sau de aderente.
Insuficienta ovariana primara
Insuficienta ovariana primara (menopauza timpurie) apare cand ovarele nu mai functioneaza si menstruatia se termina inainte de varsta de 40 de ani. Desi cauza este adesea necunoscuta, anumiti factori sunt asociati cu menopauza precoce, inclusiv cu boli ale sistemului imunitar, anumite afectiuni genetice cum ar fi sindromul Turner sau purtatorii Fragil X, tratamentul cu radiatii sau chimioterapie si fumatul.
Adeziuni pelvice
Adeziunile pelviene, benzi de tesut cicatrician care leaga organele dupa o infectie pelviana, apendicita sau chirurgia abdominala sau pelviana pot scadea considerabil sansele de a procrea.
Pe langa toate aceste cauze primare, trebuie sa iei in considerare si daca ai urmat procedeul de chimioterapie si radiere, in urma diagnosticarii cu un anumit tip de cancer. Alte afectiuni ca pubertatea intarziata, absenta menstruatiei sau alte boli autoimune ca lupusul pot afecta fertilitatea unui femei.
Printre factorii de risc care ajuta de asemenea la aparitia infertilitatii se numara si: varsta, fumatul, consumul de alcool, supraponderabilitatea, subponderabilitatea, dezechilibrele hormonale sau sedentarismul.
Un regim de viata sanatos, insotit de activitati adaptate nevoilor si abilitatilor corpului tau este ceea ce va ajuta corpul tau sa lupte impotriva unor probleme de infertilitate. Un medic specialist va putea sa-ti recomande exact remedii adaptate corpului tau si va putea de asemenea monitoriza aparitia din timp a anumitor probleme de sanatate.
Articol scris de Dr. Silviu Istoc, medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.rosi pe pagina de Facebook Dr. Silviu Istoc.