7 mituri despre fertilitate, demontate de un expert. Care sunt reale si care nu

| | Actualizat: 2023-09-26 20:05:07

Daca incerci sa ramai insarcinata, cu siguranta ai auzit tot felul de mituri despre conceptie. Informatiile si credintele false se perpetueaza rapid in era internetului, iar multe femei ajung sa le creada. Medicul Lucky Sekhon, specialist in obstetrica si ginecologie la New York a explicat, pentru o revista de specialitate, 7 dintre cele mai cunoscute mituri legate de fertilitate.

1. Anumite pozitii sau statul la orizontala dupa actul sexual ajuta la conceptie - MIT

“Pozitia nu afecteaza sansa de conceptie. Iar odata ce ejacularea are loc, spermatozoizilor le ia cateva secunde pana la minute sa ajunga in uter si mai apoi in trompele uterine. Acest lucru se va intampla indiferent de pozitia in care va aflati in timpul si imediat dupa raportul  sexual”, a explicat dr. Sekhon pentru Motherly.

2. Daca ai deja un copil, vei ramane mai usor insarcinata cu al doilea - MIT

Faptul ca ai deja un copil nu garanteaza fertilitatea pentru sarcinile viitoare. Chiar si dupa o sarcina dusa la termen, unele cupluri se pot confrunta cu ceea ce se numeste infertilitate secundara.

3. Anticonceptionalele afecteaza fertilitatea - MIT

Dr. Sekhon explica faptul ca, odata ce incetezi sa iei pilule contraceptive, corpul isi reia functiile reproducatoare si poti avea copii. Daca iei anticonceptionale pe termen lung, poate dura 3 pana la 6 luni ca sistemul reproducator sa isi reia complet functia.

4. Lenjeria intima pe care o poarta barbatii poate afecta fertilitatea - PARTIAL ADEVARAT

Exista acest mit potrivit caruia lenjeria stramta are un impact negativ asupra calitatii spermatozoizilor. Medicul specialist spune ca este partial adevarat, pentru ca duce la cresterea temperaturii in testicule, ceea ce afecteaza concentratia de spermatozoizi. Efectul este insa temporar.

5. Stresul duce la infertilitate - PARTIAL ADEVARAT

Dr. Sekhon spune ca stresul are un impact negativ asupra sanatatii, nu doar asupra fertilitatii. Nu poate fi insa considerat o cauza in sine pentru infertilitate, ci mai degraba un factor adiacent.

6. Daca mama ta a ramas greu insarcinata, asa se va intampla si in cazul tau - PARTIAL ADEVARAT

Infertilitatea poate avea si cauze genetice, caz in care este adevarat acest lucru. Cele mai multe cauze care duc la infertilitate nu sunt insa transmise genetic, spune specialista.

7. Orgasmul feminin creste sansele de a ramane insarcinata - MIT

“O teorie de demult spune ca acele contractii uterine care apar in timpul orgasmului feminin pot ajuta spermatozoizii sa ajunga dincolo de colul uterin, in tractul reproducator. Cu toate acestea, nu exista studii de specialitate care sa dovedeasca legatura dintre orgasm si obtinerea unei sarcini”, explica medicul.

FOTO: Freepik

Citeste si despre