Cum isi pot indeplini cuplurile si femeile infertile visul de a avea copii?

| | Actualizat: 2023-04-06 13:56:20

In prezent, a devenit din ce in ce mai des intalnit faptul ca numeroase cupluri nu reusesc sa obtina sarcinape cale naturalasi necesita tehnici medicale speciale (cum este fertilizarea in vitro – FIV ). De asemenea, cuplurile apeleaza si la psihoterapeuti experti in asistenta psihologica dedicata acestui subiect.

Timpul necesar conceptiei poate varia foarte mult in functie de varsta, starea generala de sanatate, frecventa actului sexual. Cand sarcina intarzie sa apara este indicat sa se efectueze verificari ale starii de sanatate la o clinica de specialitate, cum este clinica Embryos din Bucuresti, pentru a vedea care sunt motivele din punct de vedere medical.

PrinProgramul National FIV 2023, acest vis de a avea copii poate deveni o realitate pentru viitorii parinti. Programul a fost organizat de Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse (MFTES) si se numeste: "Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii". 

Sprijinul financiar este de 15.000 lei si are o destinatie speciala, se acordacuplurilor si femeilor infertile, care au varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani. El consta de fapt in 2 voucherecare sunt acordate simultan si au rolul de a sustine cresterea natalitatii din Romania:

  • Un voucher pentru medicamente care are valoarea de 5.000 lei si poate fi utilizat pentru tratamentul medicamentos;
  • Un voucher pentru proceduri medicale in valoare de 10.000 lei care este folosit pentru procedurile medicale specifice.

Programul se adreseaza cuplurilor si femeilor infertile, care pot beneficia de vouchere gratuite pentru efectuarea procedurilor de fertilizare (FIV). Femeile trebuie sa fie diagnosticatecu o afectiune incompatibila cu reproducerea pe cale naturala. Acest diagnostic trebuie sa fie pus de catre un medic specialist in domeniul obstetrica-ginecologie, care sa aiba si supraspecializarein reproducerea umana asistata.

Pentru a primi sprijinul financiar, persoanele interesate trebuie sa depuna un dosar laMFTES si sa faca o cerere de inscriere cu acte justificative:

  • Copii dupa actele de identitate ale solicitantilor;
  • Declaratia tip pe propria raspundere;
  • Un document privind diagnosticul de infertilitate si o recomandare medicala pentru procedura FIV;
  • Adeverinta de la Casa de Asigurari de Sanatate privind calitatea de asigurat in sistemul CAS;
  • Acord individual privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest program acorda de la 1 ianuarie 2023 ajutor financiar pentru doar 10.000 de romani deci este bine sa te grabesti cu depunerea dosarului la adresa adresa MFTES (natalitate@mfamilie.gov.ro), pentru ca se aplica criteriul de baza "primul venit – primul servit".

 

(link pe poza: https://embryos.ro/programul-social-de-sustinere-cupluri-si-persoane-singure/)

Dupa trimiterea dosarului complet si examinarea lui, confirmarea inregistrarii si numarul ei se trimit pe e-mail sau prin mesaj text pe telefon. Dupa primirea contractului de acordare a voucherelor, beneficiarul trebuie sa inceapa procedura de fertilizare in vitro intr-un termen de cel mult 6 luni de la data primirii. Desigur termenul poate fi prelungit de MFTES in cazuri speciale, cand exista documente medicale care atesta anumite probleme de sanatate.

Inscrie-te la o consultatie si tratament FIV laclinica de fertilizare Embryos din Bucurestisi ai sanse de a-ti indeplini visul de a aveaun copil!FIV este o tehnica care poate creste sansele de sarcina in comparatie cu actul sexual, pentru ca:

  • consta intr-un proces de stimulare ovariana, in care se dezvolta mai multi foliculi ovarieni;
  • se pregateste proba desperma in laborator si se selecteaza spermatozoizii care sunt de cea mai buna calitate;
  • se verifica si se monitorizeaza embrionii in timpul culturii embrionare in laborator si se selecteaza acel embrion cu cel mai mare potential de implantare;
  • se programeaza transferul embrionar la momentul optim, tinand cont de pregatirea endometrului.  

Cercetatorii in domeniul medical spun intr-un studiu din 2013, NCBI si despre adoptarea unor tehnici de fertilizare asistata, in special despre metodaICSI (Intracelular sperm injection) care a reusit sa atenueze infertilitatea factorului masculin. Aceasta procedura se realizeaza la clinica Embryos din Bucuresti, dar nu este acoperitade voucherul aferent ProgramuluiFIV organizat de Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse.

 

Citeste si despre