Diagnosticul de infertilitate poate fi extrem de coplesitor din punct de vedere emotional. Chiar si dupa depasirea vestii, tratamentele indelungate pot avea un impact puternic asupra psihicului. Iata care sunt principalele semne care trebuie sa te indrume la psiholog, cand suferi de infertilitate!
Ai sentimente constante de tristete, vinovatie, inutilitate
Este normal sa te simti trista si abatuta o perioada dupa aflarea vestii. Dar daca simti ca astfel de sentimente te domina treptat si le faci cu greu fata, atunci este cazul sa incerci sa apelezi la un psihoterapeut pentru a fi sigura ca nu este ceva mai mult decat impactul momentului.
Te gandesti tot timpul la infertilitate
Cuvantul si semnificatia termenului infertilitate au inceput sa-ti domine mintea, viata, gandurile sau visele? Nu poti sa ai un subiect de conversatie fara sa aduci in discutie infertilitatea? Daca nu te poti concentra la sarcinile zilnice si simti ca infertilitatea apare prea des in mintea ta, fara a te putea detasa, trebuie sa vorbesti cu un psiholog.
Ai probleme sexuale si in relatia de cuplu
Infertilitatea pune o presiune foarte mare pe umerii unui cuplu. Pe unele persoane le apropie mai mult, in timp ce pe altele, tensiunile ajung sa ii indeparteze. Apar probleme de cuplu care te pot coplesi si care pot duce la destramarea relatiei.
Nici la sex nu iti mai sta gandul atunci cand ai atatea pe cap. Este posibil ca dorinta sexuala sa scada treptat, tocmai din cauza faptului ca nu ai reusit sa ramai gravida, si sa il refuzi pe partener de nenumarate ori. Tine cont ca aceste lucruri nu sunt normale si trebuie depasite. Daca comunicarea dintre voi si solutiile intarzie sa apara, apelati la terapia de cuplu sau de familie pentru a face fata mai usor perioadei prin care treceti.
Foto: womandatingadvice.com
Gandurile despre infertilitate iti bantuie somnul
Infertilitatea iti poate afecta calitatea somnului. Grijile si gandurile legate de aceasta problema nu iti vor da pace si iti pot perturba somnul sau nu te vor lasa sa adormi. Insomniile sunt frecvente in astfel de cazuri, dar exista riscul sa degenereze in alte probleme mai grave.
In cazul in care aduni mai multe nopti in care ti-e greu sa adormi si devii obosita, stresata, iritata sau te afli in incapacitatea de a-ti duce la bun sfarsit activitatile obisnuite, este indicat sa ceri sfatul unui psiholog.
Iti ineci amarul in alcool, droguri sau tigari
Exista posibilitatea sa te afli situatia in care nu te mai poti controla si incerci sa gasesti confort in vicii. Stresul si grijile te vor face initial sa bei cate un pahar seara inainte de culcare, ca "somnifer" natural. Mai apoi, vei trece la 2 sau la 3 pahare si vei adauga si tigari sau vei trece pe medicamente (somnifere, calmante) care iti pot pune in pericol si sanatatea fizica, nu numai psihica.
Daca simti ca incepi sa abuzezi de alcool sau alte bauturi ori substante interzise, opreste-te si cauta confortul in discutia cu un psiholog.
Incepi sa te izolezi din punct de vedere social
Specialistii recomanda evitarea evenimentelor care implica bebelusi (botezuri, aniversari etc.) este chiar indicata cand ai de-a face cu infertilitate, macar o perioada. Dar izolarea completa de prieteni, petreceri si alte evenimente nu este sanatoasa si este un semn ca trebuie sa vorbesti cu un psihoterapeut.
In plus, daca ai ganduri sinucigase sau de autovatamare, nici nu mai trebuie sa stai pe ganduri. Mergi de urgenta la un psiholog.