Endometrioza, cauza mai putin stiuta a infertilitatii

| | Actualizat: 2021-03-23 16:25:10

Dintre cele aproximativ 500 000 de paciente diagnosticate cu endometrioza in Romania, aproape jumatate sunt infertile. Pentru ca aceasta afectiune poate fi o cauza directa a esecului obtinerii unei sarcini. Dr. George Iancu, medic primar obstetrica-ginecologie la clinica Nativia, explica aceasta legatura, precum si metoda recomandata de tratament.

Aceasta a doua cea mai raspandita patologie din sfera ginecologica este diagnosticata, de cele mai multe ori, cand pacienta se prezinta la medic cu dureri pelvine intense si/sau imposibilitate in obtinerea unei sarcini. Endometrioza apare prin implantarea si proliferarea tesutului endometrial (care tapeteaza peretele interior al uterului) in afara cavitatii uterine, cu raspandire tipica la nivelul pelvisului, ovarelor si trompelor uterine.

Raspandirea acestui tesut poate fi si atipica: de exemplu, la nivelul intestinelor, plamanilor sau diafragmei, insa infertilitatea este in legatura directa cu endometrioza pelvina:

  • pe de o parte, poate duce la obstructii ale tractului genital feminin, care sa impiedice intalnirea ovulului cu spermatozoidul,

  • pe de alta parte, poate deteriora calitatea ovulului si spermatozoidului prin mediul inflamator pe care il creeaza la nivelul aparatului reproducator.

Cu toate acestea, infertilitatea poate fi cauzata de alti factori, atat femini, cat si masculini care asociaza concomitent prezenta endometriozei. De aceea, pentru pacientele care se prezinta la medic cu endometrioza si infertilitate, primul pas recomandat este o evaluare sistematica a infertilitatii care sa poata exclude alte cauze de infertilitate si care sa stabileasca daca tehnicile de reproducere asistata sunt sau nu de prima intentie in managementul problemei.

In situatia in care sunt excluse conditiile care indica folosirea tehnicilor de reproducere asistata ca prim pas terapeutic este indicata interventia chirurgicala pe cale laparoscopica pentru stadializarea si tratarea endometriozei”, spune dr. George Iancu, medic primar obstetrica-ginecologie la Clinica Nativia.

Laparoscopia: remediul durerii pelvine, dar si sufletesti

Laparoscopia isi propune sa restabileasca anatomia locala modificata de endometrioza prin sectionarea aderentelor si indepartarea leziunilor endometriozice, iar avantajele sale sunt incontestabile, atat pentru calitatea vietii pacientei, cat si in ce priveste obtinerea unei sarcini:

  • Este o interventie minim-invaziva, cu recuperare postoperatorie rapida si un aspect estetic superior interventiilor chirurgicale clasice: cicatrizarea este limitata la trei incizii de mici dimensiuni pe abdomen.

  • Aproximativ 75% dintre pacientele care urmeaza aceasta procedura prezinta o ameliorare a durerii timp de cateva luni postoperator. Cu toate acestea, exista sanse foarte mari de recidiva a leziunilor si de reaparitie a durerii daca interventia nu este urmata de terapie hormonala.

  • Sansele de obtinere spontana a unei sarcini sunt mari in primele 6 luni postoperator. Pacientele care nu reusesc sa obtina o sarcina dupa tratamentul chirurgical initial au, de obicei, un stadiu avansat al bolii si, indiferent de posibilitatea repetarii interventiei chirurgicale, rata de succes va fi minima.

„In anumite situatii, se poate alege interventia chirurgicala definitiva in care, pe langa indepartarea sau distrugerea tesutului endometriozic, se practica histerectomia cu sau fara conservarea ovarelor. Aceasta optiune terapeutica este, de obicei, rezervata pentru pacientele cu simptomatologie foarte severa care nu isi mai doresc o sarcina in viitor”, completeaza dr. George Iancu.

 

 

 

Citeste si despre