Hematometra, cauza a infertilitatii la femei

| | Actualizat: 2017-01-09 15:28:14

Hematometra este un termen medical care descrie o acumulare de cheaguri de sange in cavitatea uterina si afecteaza fertilitatea femeilor. Ea poate fi cauzata de o serie de afectiuni sau probleme, iar tratamentul consta in depistarea sursei de sange.

Care sunt cauzele?

Hematometra poate fi o reactie aparuta in urma unei proceduri de avort. In primele 15 minute sau chiar in primele zile de la terminarea unui avort, in cavitatea uterina se pot aduna chiar si pana la 1500 ml de cheaguri de sange care pot provoca aceasta conditie medicala. Ea este considerata o complicatie medicala post-avort.

Una dintre principalele cauze ale hematometrei este hematosalpinxul. Aceasta este o afectiune in care sangerarea se produce initial in trompele uterine. Poate fi rezultatul unei sarcini tubale, al unei infectii, tumori sau traume locale. In acest caz, poti manifesta crampe sau dureri abdominale severe care sunt adesea izolate intr-o singura parte.

Afectiunea mai apare si in cazurile de septum vaginal. Defectul apare in dezvoltarea initiala a vaginului care s-a concretizat intr-o structura vaginala dubla. Aceasta anomalie nu este sesizabila cu ochiul liber si poti sa nu stii ca o ai pana cand apare aceasta problema si este depistata in urma investigatiilor medicale.

Tulburarile tractului genital sunt un motiv real de ingrijorare, mai ales din cauza impactului pe care il au asupra fertilitatii. Sangerarea uterina anormala care persista poate aparea in bolile inflamatorii asociate cu scaderea fertilitatii.

Care sunt simptomele?

Simptomele cu care debuteaza complicatia sunt durerile sau crampele abdominale severe. Acestea sunt localizate adesea intr-o singura parte a abdomenului si creeaza o senzatie puternica de disconfort.

Cheagurile acumulate pot da nastere unei presiuni in hipogastru si largirii uterului. Acesta se mareste si poate fi simtit la palpare.

Cum se trateaza?

Tratamentul hematometrei presupune tratarea cauzei care a dus la aparitia afectiunii.

In cazul in care suferi de hematosalpinx, medicul ar putea recomanda in prima faza medicatie care sa trateze infectia sau inflamatia. In cazul in care aceasta nu are efect, el recurge la indepartarea chirurgicala a ambelor trompe uterine, caz in care nu mai poti avea copii pe cale naturala.

Tot prin interventie chirurgicala se trateaza si defectele de sept vaginal pe care le poti avea, astfel incat sa opreasca acumularea cheagurilor de sange din uter.

In timpul hematometrei vei fi sfatuita sa folosesti absorbante zilnice pentru a face fata scurgerilor vaginale hemoragice. Nu este recomandat sa folosesti tampoane interne, atat timp cat nu stii cauza exacta a hematometrei. Daca afectiunea a fost cauzata de o trauma vaginala, acestea nu ar face altceva decat sa inrautateasca situatia.

In cazul in care manifesti simptome de lesin, ameteli severe sau piele rece si umeda ori dezorientare este cazul sa mergi de urgenta la medic pentru ca poti avea de-a face cu o pierdere masiva de sange.

Citeste si despre