Infertilitatea la femei

| | Actualizat: 2016-06-16 12:30:10

 

Adenomul de hipofiza este o tumora benigna a glandei pituitare (mica glanda endocrina situata la nivelul selei turcesti a capului, in spatele piramidei nazale si care controleaza secretia altor glande endocrine din organism). O mare parte dintre aceste tumori sunt prolactinoame (tumori secretante de prolactina). Prolactina este un hormon care are niveluri crescute in sarcina si alaptare si mentine secretia lactata la lauze (femeile care au nascut). In prolactinom exista un nivel mare de prolactina in sange (de 3-10 ori valoarea normala).
Simptome
tulburari ale ciclului menstrual cu amenoree (lipsa menstruatiei), sterilitate secundara prin anovulatie (lipsa ovulatiei), apar datorita inhibarii secretiei normale de estrogeni secundara hiperprolactinemiei (nivelului mare de prolactina din sange);
galactoree (scurgere alb-galbuie de la nivelul sanilor, asemanatoare laptelui secretat la proaspetele mamici);
Trebuie sa specificam ca prolactinomul poate sa apara in cazuri rare si la barbati si determina ginecomastie (marirea glandelor mamare) precum si infertilitate masculina.
Infertilitatea secundara Hiperprolactinemiei se poate trata eficient, insa diagnosticul trebuie confirmat prin mai multe investigatii (dozarea prolactinei din sange, evidenterea tumorii hipofizare prin efectuarea unei radiografii, tomografii computerizate sau rezonante magnetice nucleare etc).Tratament Bromocriptina (un medicament sintetic extras din secara cornuta), este tratamentul de electie in hiperprolactinemii. Efectul sau este dublu, antisecretor (scade secretia de prolactina) si citolitic (distruge celulele secretante de prolactina). Exista 2 forme de administrare a medicamentului, comprimate orale si ovule endovaginale. Tratmetul variaza de la cateva sapatamani la cateva luni, durata exacta a acestuia fiind stabilita de medicul specialist endocrinolog sau ginecolog. Bromocriptina scade nivelul prolactinei si creste astfel nivelul estrogenilor anteriori, inhibati de excesul prolactinic. Dupa un anumit interval apar menstruatia si ovulatia normala (reabilitarea functieie ovariene cu restaurarea fertilitatii si normalizarea vietii sexuale), fiind posibila conceptia. Durata tratamentului este diferita de la o persoana la alta si poate fi administrat in siguranta chiar si mai multi ani. Frecventa administarii este diferita de la un produs la altul, exista produse cu administrare zilnica, saptamanala sau lunara (injectabila de depozit). Reactii adverse Indiferent de doza admninistrata, bromocriptina poate induce o serie de reactii adverse (tipul si gravitatea acestora este direct proportionala insa cu doza administrata). Dintre reactiile adverse cel mai des intalnite amintim:
greata, varsaturi, diaree, constipatie, crampe abdominale;
hipotensiune arteriala (scaderea tensiunii arteriale), care poate provova ameteli, cefalee, scaderea capacitatii de efort, oboseala;
congestie nazala (infundarea nasului, secretie nazala mucoasa);
somnolenta, tulburari psihice;
In cazul administrarii intravaginale a tratamentului (ovule), s-au raportat mai putine reactii adverse, de aceea, atunci cand este posibil, este recomandata aceasta modalitate terapeutica. Bromocriptina nu creste sansa aparitiei sarcinii gemelare sau multiple!Eficienta tratamentului Aproximativ 90% dintre femeile care iau bromocriptina pentru tratarea hiperprolactinemiei, reusesc sa-si mentina ovulatia pe tot parcursul tratamentului si astfel sa obtina o sarcina, atat timp cat infertilitatea initiala este strict legata de nivelul prolactinei, neexistand alte cauze ale acesteia (cauze anatomice, chiste ovariene, alte tulburari endocrinologice, infertilitate masculina). Costurile tratamentului cu bromocriptina difera in functie de produsul folosit si se ridica de la cativa zeci de lei noi, pana la cateva sute (produsele straine, cu eliberare gradata, de depozit).

Adenomul de hipofiza este o tumora benigna a glandei pituitare (mica glanda endocrina situata la nivelul selei turcesti a capului, in spatele piramidei nazale si care controleaza secretia altor glande endocrine din organism). O mare parte dintre aceste tumori sunt prolactinoame (tumori secretante de prolactina). Prolactina este un hormon care are niveluri crescute in sarcina si alaptare si mentine secretia lactata la lauze (femeile care au nascut). In prolactinom exista un nivel mare de prolactina in sange (de 3-10 ori valoarea normala).

Simptome

  • tulburari ale ciclului menstrual cu amenoree (lipsa menstruatiei),
  •  sterilitate secundara prin anovulatie (lipsa ovulatiei), apar datorita inhibarii secretiei normale de estrogeni secundara hiperprolactinemiei (nivelului mare de prolactina din sange);
  • galactoree (scurgere alb-galbuie de la nivelul sanilor, asemanatoare laptelui secretat la proaspetele mamici);

Trebuie sa specificam ca prolactinomul poate sa apara in cazuri rare si la barbati si determina ginecomastie (marirea glandelor mamare) precum si infertilitate masculina.

 

Infertilitatea secundara Hiperprolactinemiei se poate trata eficient, insa diagnosticul trebuie confirmat prin mai multe investigatii (dozarea prolactinei din sange, evidenterea tumorii hipofizare prin efectuarea unei radiografii, tomografii computerizate sau rezonante magnetice nucleare etc).

Tratament Bromocriptina (un medicament sintetic extras din secara cornuta), este tratamentul de electie in hiperprolactinemii. Efectul sau este dublu, antisecretor (scade secretia de prolactina) si citolitic (distruge celulele secretante de prolactina). Exista 2 forme de administrare a medicamentului, comprimate orale si ovule endovaginale. Tratmetul variaza de la cateva sapatamani la cateva luni, durata exacta a acestuia fiind stabilita de medicul specialist endocrinolog sau ginecolog. Bromocriptina scade nivelul prolactinei si creste astfel nivelul estrogenilor anteriori, inhibati de excesul prolactinic. Dupa un anumit interval apar menstruatia si ovulatia normala (reabilitarea functieie ovariene cu restaurarea fertilitatii si normalizarea vietii sexuale), fiind posibila conceptia. Durata tratamentului este diferita de la o persoana la alta si poate fi administrat in siguranta chiar si mai multi ani. Frecventa administarii este diferita de la un produs la altul, exista produse cu administrare zilnica, saptamanala sau lunara (injectabila de depozit).

Reactii adverse

Indiferent de doza admninistrata, bromocriptina poate induce o serie de reactii adverse (tipul si gravitatea acestora este direct proportionala insa cu doza administrata). Dintre reactiile adverse cel mai des intalnite amintim:

  • greata, varsaturi, diaree, constipatie, crampe abdominale;
  • hipotensiune arteriala (scaderea tensiunii arteriale), care poate provova ameteli, cefalee, scaderea capacitatii de efort, oboseala;
  • congestie nazala (infundarea nasului, secretie nazala mucoasa);
  • somnolenta, tulburari psihice;

In cazul administrarii intravaginale a tratamentului (ovule), s-au raportat mai putine reactii adverse, de aceea, atunci cand este posibil, este recomandata aceasta modalitate terapeutica.

Bromocriptina nu creste sansa aparitiei sarcinii gemelare sau multiple!Eficienta tratamentului

Aproximativ 90% dintre femeile care iau bromocriptina pentru tratarea hiperprolactinemiei, reusesc sa-si mentina ovulatia pe tot parcursul tratamentului si astfel sa obtina o sarcina, atat timp cat infertilitatea initiala este strict legata de nivelul prolactinei, neexistand alte cauze ale acesteia (cauze anatomice, chiste ovariene, alte tulburari endocrinologice, infertilitate masculina). Costurile tratamentului cu bromocriptina difera in functie de produsul folosit si se ridica de la cativa zeci de lei noi, pana la cateva sute (produsele straine, cu eliberare gradata, de depozit).

 

Citeste si despre