Legatura dintre infertilitate si kilogramele in plus. Dr. Bogdana Banescu: „Una dintre cauzele dovedite ale infertilitatii feminine este excesul ponderal”
Chirurgia bariatrica sau chirurgia obezitatii este o solutie care poate restabili greutatea normala si echilibrul organismului atunci cand alte metode de scadere in greutate, precum dietele sau activitatea fizica, nu aduc rezultate stabile pe termen lung. Pe langa aspectul fizic, scaderea in greutate aduce beneficii majore in ceea ce priveste starea de sanatate.
In acest context, multe paciente se indreapta spre aceasta metoda de tratament nu doar pentru a scapa de kilogramele in plus, ci si pentru a ameliora sau chiar vindeca anumite afectiuni specifice femeilor, inclusiv infertilitatea si problemele hormonale, care sunt, de multe ori, in stransa legatura cu obezitatea. Ce paciente sunt eligibile pentru astfel de interventii, ce este operatia de micsorare a stomacului – una dintre cele mai utilizate interventii bariatrice -, dar si care sunt principalele beneficii ale acesteia pentru femei ne explica dr. Bogdana Banescu, medic primar chirurgie generala in cadrul Centrului de Excelenta in Chirurgie Bariatrica si Metabolica din Ponderas Academic Hospital.
Operatia de micsorare a stomacului: Ce paciente sunt eligibile?
Dintre toate tipurile de interventii bariatrice, operatia de gastric sleeve este una dintre cel mai des folosite. Aceasta implica indepartarea unei mari parti a stomacului, lasand un tub subtire asemanator cu o „maneca de camasa”. Stomacul ajunge, astfel, la doar 15-20% din volumul initial. „Cel mai important este ca se pastreaza traseul fiziologic al alimentelor, ceea ce faciliteaza o digestie corecta”, explica Dr. Bogdana Banescu.
Interventia de gastric sleeve este o optiune pentru cei care se confrunta cu kilogramele in plus, iar eligibilitatea pentru aceasta procedura depinde de mai multi factori. Printre acestia se numara indicele de masa corporala (IMC), varsta, problemele de sanatate asociate si istoricul medical. „Concluzia este ca, pentru bariatrie, criteriile de eligibilitate sunt foarte largi, pentru ca obezitatea este in sine o boala, iar tratamentul pentru o boala se face indiferent de varsta pacientului”, puncteaza dr. Bogdana Banescu.
Principalele beneficii ale interventiei de gastric sleeve pentru femei
Exista diferente fiziologice complexe intre femei si barbati. Este vorba despre tipul si concentratia hormonilor, raportul dintre masa musculara si tesutul adipos, dar si in ceea ce priveste arderile metabolice. Pentru femei, beneficiile interventiei de gastric sleeve sunt semnificative, mai ales in ceea ce priveste sanatatea hormonala si fertilitatea. Dr. Banescu explica faptul ca „statusul hormonal se echilibreaza, menstruatia se normalizeaza, iar la acestea se adauga reducerea manifestarilor sindromului metabolic. Creste stima de sine, mobilitatea se imbunatateste si are loc o restaurare a normalului hormonal.” In plus, succesul procedurilor de reproducere umana asistata este mult imbunatatit la femeile care au pierdut in greutate dupa interventia bariatrica, reducand riscul de complicatii.
„Una dintre cauzele dovedite ale infertilitatii feminine este excesul ponderal. Este dovedit ca scaderea cu doar 10% a masei corporale, in cazul femeilor supraponderale, poate duce la obtinerea unei sarcini in mod natural, mai ales in cazul femeilor care prezentau cicluri menstruale anovulatorii asociate cu supraponderea sau obezitatea. Succesul procedurilor de reproducere umana asistata (a procedurilor de stimulare ovariana sau a celor de fertilizare in vitro) este mult imbunatatit. In cazul pacientelor cu suprapondere si obezitate, tratamentul hormonal de stimulare ovariana are raspuns suboptimal, rata de implantare a embrionului este mai mica, complicatiile din timpul sarcinii (aparitia diabetului zaharat gestational si a hipertensiunii arteriale) sunt mai frecvente si, de asemenea, avortul spontan apare mai des”, subliniaza medicul.
Pentru femeile cu sindromul ovarului polichistic (SOP), gastric sleeve poate imbunatati semnificativ starea generala. Pierderea in greutate regleaza ciclurile menstruale, reia ovulatia si imbunatateste sensibilitatea la insulina, un aspect critic in cazul SOP. De asemenea, scade inflamatia cronica asociata cu obezitatea si imbunatateste stima de sine si bunastarea emotionala.
Dupa o interventie de gastric sleeve, Dr. Banescu recomanda ca pacienta sa astepte intre 6-10 luni dupa operatie pentru a ajunge la greutatea optima si pentru a se asigura ca organismul s-a stabilizat inainte sa ramana insarcinata. „In acest interval, evolutia este monitorizata din punct de vedere a functiei gastrointestinale si, prin analize de laborator, cu privire la nivelul de vitamine, minerale. La un an de la interventie se face o evaluare completa, pentru a vedea exact daca exista sau nu deficit nutritional.” Odata atinsa greutatea ideala si corectate eventualele deficite nutritionale, femeile pot concepe mai usor, fie natural, fie prin metode de reproducere asistata.
„Pentru femeile aflate la varsta fertila, care isi doresc si nu pot avea un copil, procedura de gastric sleeve poate fi una dintre solutii, pentru ca infertilitatea este un aspect important de luat in considerare in contextul obezitatii. Exista o legatura complexa intre aceste doua conditii, obezitatea poate duce la probleme de ovulatie, cum ar fi sindromul ovarului polichistic (SOP), frecvent asociat cu obezitatea si poate cauza menstruatii neregulate si dificultati de conceptie. Obezitatea poate afecta calitatea ovulelor, ceea ce poate reduce sansele de fertilizare si de dezvoltare a unui embrion sanatos si modifica nivelurile hormonale, inclusiv estrogenul si insulina, ceea ce va influenta negativ fertilitatea. Excesul de greutate poate duce la inflamatii si la modificari in structura endometrului, mucoasa care captuseste uterul in interior, si astfel afecteaza implantarea embrionului, dar poate creste si riscul de cancer de endometru sau a altor probleme uterine. Restabilirea greutatii normale reduce substantial riscul de cancer de endometru”, atrage atentia Dr. Bogdana Banescu.
Importanta schimbarii stilului de viata si suportul psihologic pentru succesul pe termen lung
Un mit frecvent intalnit este ca stomacul revine la dimensiunea sa initiala dupa interventia de gastric sleeve. Aceasta afirmatie este falsa, deoarece, „vorbim de un organ muscular, care poate ajunge la un volum maxim de 200 mililitri, dar niciodata nu va avea volumul de 800 - 1000 mililitri pe care-l avea inainte de gastric sleeve,” afirma Dr. Banescu. Cresterea in greutate dupa operatie se datoreaza exclusiv alegerilor alimentare inadecvate, nu dilatarii stomacului.
Pe langa interventia chirurgicala, schimbarea stilului de viata si mentinerea unei alimentatii sanatoase sunt esentiale pentru succesul pe termen lung. Suportul psihologic este crucial, atat inainte, cat si dupa operatie. „Este inceputul unei transformari radicale, iar suportul psihologic ofera sustinerea necesara si este important atat inainte, cat si dupa interventia de gastric sleeve, fiind unul dintre elementele care asigura succesul pe termen lung al procedurii”, explica Dr. Bogdana Banescu.