Fertilitatea si infertilitatea sunt subiecte care lasa loc speculatiilor si miturilor.
Problema este ca multe dintre lucrurile care tu consideri ca fac parte din stiinta universala nu au nici un fond medical.
Iata cele mai cunoscute mituri despre perioada de preconceptie:
1. Este usor sa ramai insarcinata
Este adevarat ca multe femei concep fara probleme, dar unul din 10 cupluri au probleme de fertilitate. Anumite afectiuni sau factori, cum ar fi varsta, pot afecta abilitatea unei femei de a concepe.
De exemplu, o femeie sanatoasa cu varsta de 30 de ani, are sanse de 20% sa conceapa la fiecare ciclu, in timp ce in jurul varstei de 40 de ani sansele ei se redus pana la 5% la fiecare ciclu.
Insa infertilitatea poate afecta femei de toate varstele si din orice mediu.
2. Daca ai menstruatii poti ramane insarcinata
Fertilitatea poate fi afectata chiar daca ciclul menstrual este normal. Daca ai menstruatie nu inseamna ca ovulezi si eliberezi un ovul.
3. Daca adopti vei ramane insarcinata
Acest mit nu numai ca este dureros pentru cuplurile infertile, dar nu este adevarat.
In primul rand, sugereaza ca adoptia este doar un mijloc folosit pentru a ramane insarcinata si nu un mod minunat de a forma o familie.
In al doilea rand, doar 2% din cuplurile care adopta au un copil conceput de ei intr-un final.
4. Numai femeia are probleme de fertilitate
Desi toata lumea pleaca de la premiza ca infertilitatea este o problema a femeii, nimic nu e mai departe de adevar.
Aproximativ 35% din toate cazurile de infertilitate se datoreaza unei probleme a femeii, dar 35% din ele (un procent egal!) de datoreaza unei probleme a barbatului.
20% din cazuri sunt rezultatul unor probleme ale ambilor parteneri, iar 10% unor cauze necunoscute.
5. Daca ai peste 35 de ani trebuie sa faci tratamente de fertilizare imediat
Nu e chiar asa! Desi fertilitatea scade odata cu varsta, multe femei raman insarcinate fara probleme la 35 de ani.
Se recomanda un tratament dupa 6 luni in care ai incercat sa ramai insarcinata la momentul potrivit. Intr-adevar, dupa 35 de ani nu trebuie sa astepti pana la un an.
Mituri si credinte despre infertilitate
6. Problemele tale de fertilitate sunt numai in mintea ta
Problemele de fertilitate nu sunt de natura psihologica, ci fizica. Exista motive fizice pentru care tu nu poti ramane insarcinata.
Infertilitatea este o boala a sistemului reproducator si nu o afectiune psihologica. Medicul te poate ajuta sa identifici problema si sa o combati.
Totusi, aproximativ 10% din cauzele infertilitatii sunt inexplicabile, dar asta nu inseamna ca sunt in mintea ta, numai ca nu sunt asa de evidente ca disfunctia ovulatorie si problemele care implica sperma.
7. Daca vrei indeajuns de mult, o sa se intample
Noile tehnologii ajuta din ce in ce mai multe cupluri sa conceapa, dar exista unele cupluri care niciodata nu vor reusi.
Cantitatea de timp, efort si bani pe care le investesti ar putea sa aiba sau sa nu aiba nici o legatura cu sansele tale de a concepe. Infertilitatea nu este ceva de care sa treaca toata lumea.
8. Infertilitatea iti va distruge casnicia
Desi infertilitatea te epuizeaza atat fizic, emotional cat si financiar, acest lucru nu inseamna ca ti se va destrama casnicia. Comunicarea constanta, terapia si alte forme pot ajuta cuplul sa treaca peste aceasta etapa.
Multe cupluri considera chiar ca procesul de fertilizare i-a apropiat si mai mult si le-a intarit casnicia.
9. Daca ai mai avut un copil, atunci nu esti infertil(a)
Infertilitatea secundara este o reala problema. Chiar daca mai ai un copil, asta nu inseamna ca nu te poti confrunta cu probleme de fertilitate cand incerci sa ramai insarcinata din nou.
Intre timp pot aparea diverse probleme care induc infertilitatea si chiar daca mai ai un copil, infertilitatea secundara este dureroasa.
10. Poti sa iei medicamente acasa ca sa ramai insarcinata, cum ar fi siropul impotriva tusei
Nu este niciodata indicat sa incerci sa te diagnostichezi sau sa iei medicamente fara sa mergi la medic.
Daca iei medicamente care nu ti-au fost prescrise, acestea iti pot face rau chiar daca este vorba de un simplu sirop impotriva tusei. Pentru a fi diagnosticata corect si a primi tratamentul adecvat trebuie sa mergi la medic.
Discuta pe forumul Copilul.ro cu celelalte aspirante despre:
Tratamente infertilitate - Ovare polichistice
Napraznicul, tratament pentru infertilitate
Tratamente si analize pentru fertilitate