Sistemul imunitar este responsabil pentru mai mult de 40% dintre cazurile de infertilitate la femei si barbati deopotriva. De asemenea, imunitatea este adesea o cauza frecventa a esecului fertilizarii in vitro si a avortului habitual sau recurent.
Ce este si cum functioneaza sistemul imunitar?
Sistemul imunitar este construit dintr-o retea de tesuturi, celule si organe care lucreaza simultan avand acelasi scop principal: protectia organismului impotriva diverselor infectii cu microbi.
Sistemul imunitar si infertilitatea la barbati
Sistemul imunitar este un mecanism extrem de inteligent care reuseste sa faca diferenta intre celule normale si sanatoase ale organismului si cele nesanatoase, anormale si stie sa le tina la distanta pe acestea din urma.
Sistemul imunitar joaca un rol esential in tot procesul reproductiv, atat la femei, cat si la barbati. Totusi, acesta nu este un sistem perfect.
Desi nu exista dovezi stiintifice clare cu privire la faptul ca sistemul imunitar ar putea cauza infertilitatea, exista dovezi solide cu privire la faptul ca acesta implica formarea unor anticorpi impotriva spermei care reprezinta un factor important pentru infertilitate la barbati, dar si la femei. Acesti anticorpi par sa fie destul de frecventi la barbatii infertili. Aproape 10% dintre cazuri de infertilitate masculina sunt cauzate de acestia.
Un alt factor de risc important pentru infertilitatea la barbati cauzata de probleme imunologice o reprezinta interventiile chirrugicale la nivelul aparatului reproducator. Aproape 70% dintre barbatii care au suferit operatii de reversibilitate a vasectomiei dezvolta anticorpi impotriva spermei.
Alti factori de risc asociati problemelor sistemului imunitar si infertilitatii la barbati:
-
varicocele sau dilatarea venelor din jurul cordonului spermatic;
-
torsiunea testiculara;
-
cancerul testicular;
-
infectiile, ca de exemplu prostatita;
-
reparatia chirugicala a herniei inghinale (in special inainte de pubertate)
Problemele imunologice si infertilitatea la femei
Multe celule ale sistemului imunitar contribuie in mod obisnuit la conceptie si la fertilitate in general. De exemplu, unele celule inflamatorii si secretiile lor sunt esentiale in ovulatie si in pregatirea endometrului uterului pentru implantarea ovulului fertilizat. Asadar, orice anormalitate si afectiune a sistemului imunitar se interpune si in calea fertilitatii si obtinerii unei sarcini.
Bolile sistemului imunitar reprezinta de asemenea cea mai frecventa cauza a infertilitatii la femei. In unele cazuri, sistemul imunitar interpreteaza gresit anumite celule precum celulele embrionare si le distruge inainte ca embrionul sa se implanteze in uter si sa dezvolte sarcina.
Urmatoarele afectiuni imunologice pot inhiba procesul natural de conceptie chiar si inainte ca implantatia embrionului sa aiba loc, in cele mai multe dintre cazuri provoaca avortul spontan:
-
probleme de compatibilitate a tesuturilor;
-
probleme de coagulare a sangelui;
-
imunitate la sarcina;
-
anticorp impotriva spermei;
-
distrugatori naturali de celule;
-
anticorpi impotriva hormonilor si neurotransmitatorilor.
Chiar daca pare greu de crezut si femeile dezvolta anticorpi impotriva spermei. Se considera ca in jur de 5% dintre femei ii dezvolta chiar daca nu este foarte clar cum se formeaza ei.
Disfunctiile sistemului imunitar sunt considerate vinovate si pentru pierderea sarcinii in unele cazuri. La femeile care sufera de avort habitual exista un grup de anticorpi care ataca sarcina intr-o stare incipienta provocand avortul spontan, preeclempsia severa, moartea fetala sau retardarea fetala intrauterina. Acesti anticorpi sunt numiti antifosfolipidici. Nu se cunosc suficiente informatii care sa ateste faptul ca acestia ar avea vreo contributie la infertilitate, dar specialistii cred ca prezenta acestora in organismul femeii scade intr-o anumita proportie sansele de obtine sau de a duce la termne o sarcina prin fertilizarea in vitro.
Femeile care au un istoric familial de boli autoimune sau de afectiuni ale glandei tiroide au un risc crescut de infertilitate imunologica. Printre acestea se numara artrita reumatica sau lupus eritematos sistemic.
Cum se diagnosticheaza bolile imune care stau la baza infertilitatii?
Bolile imune sunt depistate printr-un simplu test de sange. Insa de multe ori sunt greu de diagnosticat, mai ales daca sunt in stadii incipiente.
Cum se trateaza afectiunile sistemului imunitar?
Din pacate sunt foarte putine dintre aceste boli care pot fi vindecate. In rest, se recomanda diverse terapii care sa ajute persoanele sa duca o viata normala.
Medicii pot indica anumite terapii care sa ajute femeile suferinde de aceste afectiuni sa poata duce la termen o sarcina prin tehnici de reproducere umana asistata.