Recoltarea si pastrarea spermei

| | Actualizat: 2011-11-14 13:57:47

Recoltarea si pastrarea spermei sunt doi pasi importanti in cadrul unor tehnici de reproducere umana asistata. In caz de infertilitate, medicul va poate recomanda o metoda artificiala de a concepe un bebelus, care presupune recoltarea spermei, implicit a spermatozoizilor, de la partener si inseminarea lor artificiala in uterul tau. Descopera metode de recoltare si pastrare a spermei!

Recoltarea spermatozoizilor

Recoltarea spermatozoizilor presupune recoltarea spermei partenerului prin mai multe metode existente, in functie de particularitatile fiecarui individ in parte:

  • electroejacularea;
  • aspiratia microscopica a spermei din epididim (MESA);
  • extractia spermatica testiculara.

Masturbarea

Este cel mai comun procedeu de obtinere a unei mostre de sperma de la barbat. Aceasta presupune autostimularea si ejacularea lichidului seminal intr-un recipient steril. Se poate face acasa sau la spital, intr-o camera privata.

Metoda este destul de inconfortabila si jenanta pentru barbat. De aceea, exista posibilitatea sa nu poata oferi o mostra de sperma din cauza stresului si presiunii. In astfel de cazuri, se ofera simulente sub forma unor reviste si filmulete ori se recurge la ale metode.

Foto: mylot.com

Electroejacularea

Daca masturbarea nu poate avea loc din diverse motive, medicii pot recomanda electroejacularea pentru obtinerea mostrei de sperma.

In acest caz, nervii ejaculatori sunt stimulati electric prin folosirea unor electrozi atasati unei sonde rectale. Curentul folosit este de tensiune foarte joasa, suficienta cat sa produca automat ejacularea. Calitatea ejacularii este mai scazuta fata de metoda masturbarii.

Procedura este realizata numai in spital, de catre un urologist, iar anestezia nu este obligatorie.

Aspiratia microscopica a spermei din epididim (MESA)

Se recurge la aceasta metoda de recoltare a spermei doar in cazul in care ductele ejaculatorii sunt blocate sau intrerupte in urma unei vasectomii.

Procedura presupune o incizie chirurgicala realizata la nivelul invelisului exterior al testiculului, pentru ca epididimul sa fie expus si urologul sa poata extrage spermatozoizi din zone in care se gaseste sperma.

Aspiratia percutana a spermei din epididim (PESA) este o varianta a asipratiei microsocopice si presupune inserarea unui ac steril in epididim si aspirarea spermei.

Extractie spermatica testiculara

Este o procedura recomandata barbatului care produce si ejaculeaza cantitati foarte mici de sperma. In acest caz, medicul recurge la recoltarea direct de la sursa, adica din testicule. Este tehnica chirurgicala care necesita anesteziere si se face numai in sala de operatie.

Pastrarea spermei pentru inseminare

In mod normal, recoltarea are loc in aceeasi zi in care se face inseminarea. Insa daca nu se doreste imediat obtinerea sarcinii sau are loc donarea de sperma pentru banci, proba se congeleaza in conditii speciale. Depunerea spermei intr-o banca de sperma presupune costuri foarte ridicate, iar calitatea spermatozozilor scade in urma congelarii si dezghetarii lor.

In cazul in care inseminarea are loc in aceeasi zi, proba recoltata este centrifugata intr-un mediu special. In urma acestui proces, se separa spermatozoizii deformati sau imobili ori cei care nu sunt apti pentru conceptie si are loc activarea acrozomului. Acrozomul este esential in fecundarea ovocitului. Mostra obtinuta se introduce in uter cu ajutorul unor instrumente speciale si se asteapta rezultatele.

Citeste si despre