Sarcina prin inseminare artificiala

| | Actualizat: 2013-06-12 17:10:53

Inseminarea artificiala sau intrauterina este una dintre cele mai cunoscute si de succes tehnici de reproducere umana asistata si de obtinere a sarcinii, atunci cand tu si partenerul tau va confruntati cu infertilitatea. Va ajuta sa depasiti obstacolele puse de infertilitate in calea visului de a avea un copil! Descopera in ce situatii poti apela la inseminarea artificiala si ce sanse ai sa ramai gravida prin aceasta procedura!

In ce cazuri de infertilitate se poate apela la inseminare artificiala?

Inseminarea artificiala nu are succes in toate diagnosticele de infertilitate. Exista probleme de fertilitate pe care aceasta metoda nu le poate depasi si situatii in care nu reprezinta o solutie pentru a avea un copil. De aceea, medicii recomanda inseminarea intrauterina doar in cazurile in care cuplul se confrunta cu:

  • calitate si cantitate scazute ale spermei partenerului (si cu o motilitate scazuta a spermatozoizilor);
  • anomalii ale organelor reproducatoare feminine;
  • endometrioza;
  • mucus cervical ostil (respinge sperma sau impiedica spermatozoizii sa ajunga la trompele uterine si apoi in uter);
  • probleme de fertilitate din cauze necunoscute (ratele de succes ale metodei sunt foarte reduse, dar exista).

Cum se face inseminarea artificiala?

In momentul in care decizi sa recurgi la inseminare artificiala pentru a ramane insarcinata, medicul te va ajuta sa iti depistezi corect momentul ovulatiei in ciclul tau menstrual. In momentul in care cunosti cu exactitate perioada in care ovulezi, medicul va solicita o mostra de sperma de la partenerul tau (care poate fi recoltata la clinica sau acasa, prin masturbare).

Partenerul va trebui sa aiba o perioada de abstinenta sexuala cu 2-5 zile inainte de a oferi proba de lichid seminal. In acest fel, lichidul seminal va fi mai cantitativ la momentul ejacularii, iar medicii vor avea "material de lucru" mai mult si de mai buna calitate. Medicii duc sperma in laborator si, prin intermediul unor proceduri medicale moderne, incep sa separe cei mai activi si "sanatosi" spermatozoizi din lichidul seminal.

Acestia sunt apoi plasati in uterul tau, cu ajutorul unui cateter, la momentul ovulatiei. Aceasta procedura, prin care sunt selectati si plasati in uter doar cei mai activi si "potenti" spermatozoizi sporeste sansele de sarcina la cuplurile cu probleme de fertilitate care impiedicau transportul lor pana la locul fecundarii ovulului.

Viitoarea mama este intinsa pe masa de consultatie cu picioarele ridicate pe niste suporturi speciale. In vagin este introdus un departator pentru a-l mentine deschis in timpul operatiunii. Medicul va introduce apoi cateterul in vagin si / sau pana in col sau uter. Dupa incheierea acestei operatiuni medicul apasa usor seringa pentru a plasa sperma.

Apoi este introdus in vagin un burete de mici dimensiuni, invelit in plastic, pentru a mentine sperma in locul unde a fost plasata. Acest burete este asezat chiar in fata uterului si ramane acolo circa sase ore. Este extras apoi cu ajutorul unui cordon atasat de el, asemanator celor folosite pentru tampoane. Este recomandabila ramanerea in aceeasi pozitie cam douazeci de minute dupa inseminare.

Inseminarea intrauterina nu este acelasi lucru cu fertilizarea in vitro. In cadrul inseminarii artificiale, fecundarea are loc in organismul partenerei, in timp ce in cazul fertilizarii in vitro, ovulul se uneste cu spermatozoidul in laborator, iar in uter se introduce direct embrionul format.

Inseminarea intrauterina este o procedura minim invaziva, care nu iti produce un disconfort mai mare decat in timpul examenului ginecologic obisnuit sau al testului Babes-Papanicolau. Toata procedura dureaza in jur de o ora.

Ce rate de succes are inseminarea artificiala?

Niciun medic nu poate garanta obtinerea sarcinii in urma inseminarii artificiale a spermatozozilor in uterul femeii. Exista o multime de factori care influenteaza fecundarea ovulului si, implicit, sansele de a obtine sarcina. In cele mai multe cazuri, sarcina se obtine dupa mai multe incercari de inseminare artificiala.

Sansele sa ramai gravida de la prima incercare sunt intre 5 si 20%. In cazul in care ajuti inseminarea si cu un tratament medicamentos pentru fertilitate, sansele cresc pana la 20% la o singura incercare. Inca nu exista statistici care sa ateste ratele de evolutie a sarcinilor obtinute prin aceasta metoda sau numarul de copii nascuti prin intermediul acestei proceduri.

Inseminarea artificiala sau intrauterina ramane una dintre cele mai folosite si minim invazive tehnici de reproducere umana asistata. Este si una dintre cele mai ieftine, ceea ce o face atractiva pentru multe cupluri.

Tu ai apelat la inseminare artificiala sau la alta metoda de reproducere asistata pentru a ramane insarcinata? Daca da, spune-ne la a cata incercare ai reusit sa ramai gravida, iar daca nu, spune-ne daca ai apela la o asemenea procedura!

Citeste si despre