Amenoreea, tratamente naturiste

| | Actualizat: 2012-11-07 10:04:38

Amenoreea (disparitia brusca sau intarzierea aparitiei menstruatiei) reprezinta o problema importanta a femeilor, fiind una dintre cauzele infertilitatii si dezvoltarii multiplelor afectiuni.

Una dintre caile inducerii menstruatiei este apelul la natura si la produsele pe care aceasta ni le ofera, adica la tratamente naturiste menite sa readuca in viata ta echilibrul hormonal ce instaleaza menstrele si iti normalizeaza viata.

Amenoreea se manifesta fie prin intarzierea ciclului menstrual cam pana la 16 ani la adolescente, numindu-se amenoree primara, sau prin intreruperea brusca a menstruatiei in timpul vietii - amenoreea secundara. In timp ce o varietate de cauze pot determina aparitia ei, tratamentele pot fi impartite in medicamentoase, cele legate de schimbarea stilului de viata, precum si cele naturiste si homeopate.

Spanzul – un varf de cutit de pulbere de radacina se ia pe cale orala, sub forma de tinctura, cate 20-30 picaturi pe zi.

Amestec complex pentru tratarea amenoreei compus din: crusin coaja (30 g), tintaura (10 g), coada soricelului (20 g), sunatoare (10 g), cimbru (20 g), fructe de fenicul (10 g). Din acest amestec de plante se face o infuzie cu o lingura de plante la o cana de apa. Se beau cam 3 ceaiuri calde in fiecare zi. Combinatia dintre cimbru si plante amare are puternice efecte emenagoge (declanseaza menstruatia).

Leusteanul – se foloseste o lingurita de planta maruntita in 250 ml de apa fierbinte. Se face o infuzie, lasandu-se acoperita cam 10 minute si se beau cam 3 cani pe zi.

Si aspirantele din comunitatea Copilul.ro au identificat cateva recomandari naturiste pentru ameliorarea amenoreei:

Mladite de zmeur (rubus-idaeus) – extractul din acestea trateaza bolile aparatului genital feminin, inclusiv amenoreea; se administreaza o doza de 1.5 ml din acest extract, de 2-4 ori pe zi, cu putin timp inainte de masa.

Vitex Agnus Castus – una dintre cele mai eficiente plante pentru echilibrarea sistemului hormonal feminin; este de fapt un fruct si se administreaza 1 capsula de 2-3 ori pe zi, in cure de 2-3 luni, sub forma de capsule care se intalnesc in plafaruri.

Tinctura de lemn-dulce, din care se iau 3-4 lingurite pe zi, pe o perioada de 14 zile, cu 14 zile de pauza. Tratamentul da rezultate mai ales in cazurile de amenoree, dar si in alte probleme de infertilitate la femei.

Mararul (Anethum graveolens) - efectele semintelor de marar (caci acestea se folosesc in scop medicinal) pot sa surclaseze din punct de vedere al raportului eficienta/efecte adverse, majoritatea medicamentelor hormonale de sinteza pentru femei. Pulberea si tinctura extrasa la rece din semintele de marar reprezinta un stimulent si un reglator hormonal foarte puternic.

Amenti de salcie - extract din din amenti feminini proaspeti de salcie. Se administreaza 1 doza de 3 ori pe zi, diluata in putina apa inainte cu 15 minute de mesele principale. Preparatul diluat se soarbe lent si se tine cateva secunde in gura pentru favorizarea absorbtiei prin mucoasa bucala.

Heracleum sphondylium, intre plantele romanesti branca ursului, ocupa un rol mai deosebit prin efectele sale vitalizante extrem de intense. Se foloseste in caz de amenoree, sterilitate feminina. Se iau 6 comprimate pe zi, in cure de 3-6 luni.

Exista si o serie de alimente utile in tratarea amenoreei pe care este bine se o integrezi in meniul tau atunci cand vrei sa induci menstruatia:

  • marar;

  • patrunjel;

  • telina;

  • morcov;

  • papadie;

  • postarnac;

  • vin rosu.

Citeste si despre