De ce apare polimenoreea (menstruatia frecventa)?

| | Actualizat: 2017-11-10 00:00:00

Polimenoreea reprezinta un flux menstrual care apare la intervale mai mici decat in mod normal, adica la mai putin de 21 de zile de la ultima menstruatie.

In mod normal, ciclul menstrual trebuie sa vina la un interval de 28 de zile, insa nu se considera o problema nici daca apare intr-un interval cuprins intre 21 si 35 de zile. In cazul polimenoreei insa, intervalul dintre doua menstre este mai mic, ceea ce inseamna ca o femeie poate sa aiba sangerari menstruale chiar si de doua ori intr-o luna.

Cauze care duc la aparitia polimenoreei

Polimenoreea poate sa aiba mai multe cauze, care se suprapun cu multe dintre cauzele sangerarilor uterine anormale sau ale ciclurilor menstruale neregulate.

In multe dintre situatii, de vina sunt factori precum stresul (in zilele noastre, stresul este din ce in ce mai prezent si poate determina schimbari la nivelul hormonilor din organism), exercitiile fizice in exces, fluctuatiile mari de greutate, unele tratamente medicamentoase si perioada de tranzitie de la perioada de fertilitate la menopauza (perimenopauza, perioada caracterizata prin schimbari hormonale la nivelul corpului femeii).

Insa exista si situatii in care polimenoreea apare din cauza unor afectiuni genitale (de exemplu infectiile, inflamatiile cronice pelvine, chisturile ovariene, tumorile ovariene, endometrioza, bolile cu transmitere sexuala precum infectia cu Chlamydia si gonoreea), dar si ca urmare a unor tulburari hormonale.

Polimenoreea este, de asemenea, mai frecventa si dupa perioada de pubertate. Socurile emotionale pot duce la aparitia unor tulburari ale ciclului menstrual, printre care si polimenoreea.

O polimenoree poate sa apara si din cauza scurtarii ciclului menstrual fie in faza de maturare a foliculului ovarian (prima sa faza a menstruatiei), fie in cea de a doua faza a ciclului menstrual cunoscuta drept faza luteala.

Diagnosticul de polimenoree este pus de catre medicul ginecolog in urma unui consult de specialitate si a mai multor investigatii medicale recomandate. Medicul va face anamnFemeile car suferaeza pacientei, dupa care va recomanda investigatii medicale precum ecografia transvaginala, analize hormonale.

Aceasta tulburare de sanatate poate sa fie asociata si cu cicluri menstruale anovulatorii, ceea ce inseamna ca femeile respective nu pot sa ramana insarcinate, din lipsa ovulatiei.

Tratamentul polimenoreei

Pentru efectuarea unui tratament adecvat este important sa fie stabilita cauza care a dus la aparitia acestei tulburari a ciclului menstrual. Abia dupa ce este stabilit factorul care a declansat tulburarea menstruala, medicul poate sa recomande un tratament.

In cazul polimenoreei cauzate de tulburari hormonale se poate recomanda un tratament de substitutie hormonala, iar ciclul menstrual se stabilizeaza in aproximativ doua-trei luni de la inceperea tratamentului. Medicul ginecolog mai poate recomanda si anticonceptionale pentru a ajuta la reglarea menstruatiei.

Daca polimenoreea este cauzata de o tumora ovariana, atunci tratamentul este unul chirurgical.

Daca menstruatiile mai frecvente decat in mod normal au cauzat anemie, atunci poate fi nevoie si de suplimente alimentare cu fier, insa numai la recomandarea medicului si daca analizele de sange au evidentiat prezenta anemiei.

Este important ca femeile care au simptome ale polimenoreei sa se prezinte la un consult ginecologic de specialitate, pentru a trata cauza care a dus la aparitia acestei tulburari de ciclu menstrual. In cazul in care este lasata netratata, pot aparea probleme precum anemia si stari de ameteala.

Femeile care sufera de polimenoree trebuie sa aiba un stil de viata sanatos, sa aiba un regim alimentar variat, astfel incat sa nu le lipseasca niciun nutriment. Un alt factor important este inlaturarea factorilor de stres, trebuie sa incerce sa elimine cat mai mult stresul din viata lor, sa aiba parte de odihna suficienta. Conteaza foarte mult ca femeile care se confrunta cu polimenoree sa isi mentina o greutate normala, sa nu treaca prin fluctuatii importante ale greutatii corporale.

Citeste si despre