Metroragie se numesc acele sangerari vaginale anormale pe care femeile le experimenteaza intre doua menstre. Acestea sunt de obicei benigne si nu reprezinta un pericol foarte mare pentru sanatatea lor. Totusi, orice sangerare vaginala anormala necesita consult de specialitate pentru a se elimina cauze grave cum ar fi cancerul genital sau afectiuni serioase ale uterului.
Ce este metroragia?
Metroragia reprezinta sangerarile vaginale anormale in afara menstrelor. Orice femeie care se afla in perioada reproductiva, adica are mentruatie se poate confrunta cu asemenea probleme. In unele cazuri, metroragia indica mici semne de dereglare a ciclului menstrual sau o reactie la anumiti factori de mediu, pe cand in alte situatii poate fi semnalul de alarma al unor afectiuni grave,
Din ce cauza apare metroragia?
Metroragia poate avea cauze multiple, insa toate sunt legate de aparatul genital al femeii si sunt strict legate de diverse afectiuni la acest nivel.
-
sindrom al ovarului polichistic;
-
chist folicular;
-
fibrom;
-
polip;
-
cancer genital;
-
endometrioza;
-
hiperplazie endometriala;
-
salpingita;
-
folosirea unor dispozitive intrauterine ca metoda contraceptiva;
-
utilizarea contraceptivelor orale (pot aparea astfel de sangerari cauzate de o dozare prea slaba a contraceptivului sau de folosirea incorecta);
-
boli cu transmitere sexuala (gonoree, sifilis, chlamydia etc.);
-
dezechilibre hormonale.
Metroragia si sarcina
Atunci cand sangerarile anormale apar la femei gravide reprezinta in mod cert un semn ca ceva este in neregula. Daca metroragia apare in timpul sarcinii este nevoie de consult medical de urgenta pentru a indeparta riscurile care pot aparea ca urmare a cauzelor ce o provoaca:
-
avort spontan;
-
sarcina extrauterina (ectopica);
-
hematom retroplacentar;
-
placenta previa.
Cum se stabileste diagnosticul si cum se trateaza?
Daca sangerarile apar in urma folosirii contraceptivelor orale sau a folosirii steriletului, grijile nu sunt foarte mari cu privire la ele. Odata ce se repozitioneaza clinic steriletul si se rindica o doza corecta de contraceptiv, acestea vor disparea.
Daca se constata ca sangerarile sunt din ce in ce mai frecvente, apar de mai multe ori intre doua mentre si devin abundente, consultul de specialitate este obligatoriu.
Consultul poate fi urmat de un examen pelvin sau intern, iar apoi de unele teste speciale in functie de ceea ce suspecteaza ca a cauzat sangerarile (ecografie, histeroscopie etc.) pentru a investiga mai bine cauzele.
Tratamentul se stabileste in raport cu cauza care a provocat metroragia. Este important sa iti notezi sau sa retii cat mai bine cand anume apar sangerarile, de cate ori apar si daca au fost sau nu abundente, pentru ca medicul te va intreba acest lucru.
Se poate administra medicatie ca forma terapeutica, in special pe baza hormonala sau se poate interveni chirurgical daca este cazul, pentru a indeparta cauza metroragiei. Tratamentele naturiste sunt de asemenea o optiune pe care tot mai multe femei o iau in seama in tratarea acestor probleme.