Plantele care combat amenoreea si sporesc fertilitatea

| | Actualizat: 2017-06-13 15:54:14

Multe femei care se confrunta cu probleme de fertilitate sufera de amenoree, o afectiune cauzata de un dezechilibru hormonal si manifestata prin lipsa menstruatiei pe o perioada mai mare de 2 luni. Acest dezechilibru poate fi declansat, la randul sau, de o alimentatie deficitara, tulburari de alimentatie precum bulimia sau anorexia, suprasolicitarea fizica sau psihica, tulburari endocrine, boli de natura ovariana, obezitate sau boli cronice.

Plante care vindeca amenoreea

Amenoreea sau lipsa ciclului mestrual este cauzata cel mai adesea de un dezechilibru hormonal, cum ar fi insuficienta de progesteron. Exista si alte boli, cum ar fi tumorile ovariene, sindromul ovarelor polichistice, endometrioza sau depresia, care intretin amenoreea si cauzeaza probleme de fertilitate.

Iata cateva preparate naturiste recunoscute pentru actiunea lor benefica asupra sistemului reproducator feminin:

Extractul din mladite de zmeur - trateaza majoritatea bolilor aparatului genital feminin, inclusiv amenoreea. Se administreaza sub forma de picaturi, de 3 ori pe zi, cu putin timp inainte de masa.

Leusteanul – se consuma sub forma de infuzie, preparata dintr-o lingurita de planta maruntita, adaugata la 250 ml de apa fierbinte.

Vitex Agnus Castus – este considerata una dintre cele mai eficiente plante pentru echilibrarea sistemului hormonal feminin. Ajuta la declansarea ovulatiei si la reglarea ciclului menstrual. Se comecializeaza sub forma de capsule, obtinute din fructele acestei plantei.

Tinctura de lemn-dulce – este o planta indiana extrem de benefica in tulburarile hormonale feminine, ce compenseaza carenta de estrogen specifica amenoreei. Poate fi luata sub forma de pulbere, ceai sau tinctura. Se administreaza in cure de 2 saptamani, urmate de 14 zile de pauza, doza zilnca fiind de 3-4 lingurite.

Semintele de marar (Anethum graveolens) – se consuma sub forma de pulbere sau tinctura extrasa la rece. Aceste preparate reprezinta un stimulent si un reglator hormonal foarte puternic.

Branca ursului (Heracleum sphondylium) - pulberea obtinuta prin macinarea florilor, frunzelor, si semintelor uscate de branca ursului este excelenta pentru tratarea pentru amenoreei, sterilitate feminina, a frigiditatii si a impotentei.

Extract din radacina de Black Cohosh (Cimicifuga racemosa sau Actaea racemosa): poate declansa menstruatia, fiind totodata un tonic excelent al aparatului reproducator feminin.

Radacina de Dong Quai (Angelica sinensis): este considerata planta suprema in materie de sanatate feminina. Bogata in fier, radacina de Dong Quai este un remediu folosit adesea in medicina chinezeasca, pentru combaterea dereglarilor hormonale si amenoree. Aceasta planta este utila mai ales in cazul in care aceste dereglari sunt insotite de simptome precum: anemie, oboseala, slabiciune, lipsa apetitului, paloarea pielii, cearcane, lipsa de energie si vointa.

Radacina de Maca (Lepidium meyenii): provine de la o planta care creste in Peru, Bolivia, Paraguay si Argentina. Aceasta radacina carnoasa asigura echilibrul hormonal feminin, prin stimularea intregului sistem endocrin.

Talpa-gastii (Leonurus cardiaca): este o planta foarte eficienta in reducerea spasmelor musculare uterine si a crampelor, imbunatatind tonusul uterin. S-a descoperit ca tinctura de talpa-gastii stimuleaza usor uterul, ajutandu-l sa lucreze eficient si declansand astfel menstruatia.

Pelinul negru (Artemisia vulgaris): folosit in mod traditional, la nivel mondial, pentru declansarea menstruatiei in caz de amenoree, pelinul negru este un stimulant uterin usor. De asemenea, sustine digestia sanatoasa, ajutand la asimilarea vitaminelor si mineralelor. Actiunea sa usoara asupra sistemului vernos ajuta la ameliorarea tensiunii si stresului.

Patrunjelul (Petroselinum crispum): este cunoscut din cele mai vechi timpuri pentru efectul sau emenagog (de declansare a mentruatiei). Patrunjelul este si o sursa bogata de vitamina C, de unde si efectul antioxidant si antitumoral remarcabil al acestei plante.

Radacina de Shatavari (Asparagus racemosus): medicina ayurvedica recomanda aceasta planta drept cel mai puternic tonic si regenerant feminin. Ajuta la reglarea ciclului menstrual si a nivelului de estrogen din sange.

Coltii babei (Tribulus terrestris): este o planta medicinala tonifianta folosita din timpuri stravechi in medicina ayurvedica pentru tratamentul tulburarilor de dinamica sexuala. Poate normaliza ovulatia, atunci cand este utilizata inainte de producerea acesteia. Ajuta totodata la cresterea productiei de hormoni sexuali, in special a FSH-ului seric si a nivelului de estradiol la femei.

Bujorul alb (Paeonia officinalis): ajuta la formarea globulelor rosii si la imbunatatirea circulatiei sangelui la nivelul organele reproducatoare. In general, aceasta planta are un excelent efect de echilibrare hormonala. De asemenea, ajuta la reducerea durerii si inducerea relaxarii. Bujorul alb muta sangelui in zona pelvina, ceea ce are ca efect declansarea menstruatiei dupa o perioada de amenoree.

Coada soricelului (Achillea millefolium): stimuleaza corpul feminin sa declanseze menstruatia, prin cresterea activitatii musculare la nivelul uterului, ceea ce duce la eliminarea tesutul endometrial in exces. In absenta sarcinii, coada soricelului ajuta la reglarea ciclului menstrual.

Atentie! Avand un puternic efect emenagog (provoaca menstruatia), nici una din aceste plante nu trebuie administrata pe perioada sarcinii.

Citeste si despre