Care este varsta la care o femeie este cea mai fertila

| | Actualizat: 2018-10-16 00:00:00

Rata natalitatii a scazut in ultimii ani, iar principalul factor al infertilitatii este varsta, asa ca este normal sa te intrebi care este varsta la care esti cea mai fertila.

In ziua de astazi, multe femei dau nastere la copii dupa varsta de 40 de ani, spre deosebire de trecut cand mamicile era foarte tinere, avand copii chiar inainte sa implineasca 20 de ani. Ce spun specialistii referitor la fertilitate si cum sa iti dai seama cand esti la ovulatie?

Ce indica statisticile

Sansele de a ramane insarcinata sunt cele mai ridicate atunci cand ai intre 20 si 30 de ani pentru ca aceasta este perioada cand femeile sunt cele mai fertile si au ovule de cea mai buna calitate, sustin medicii. In aceasta perioada din viata ta ai si cele mai mici sanse de a astepta mult pentru a ramane insarcinata, potrivit Colegiului American de Obstretica si Ginecologie, care spune ca partenerii sanatosi cu varste intre 20 si 30 de ani au sanse de 25-30% sa conceapa un copil in cadrului unui singur ciclu menstrual

In jurul varstei de 35 de ani insa, aceste cifre intra in declin, riscul unui avort spontan crescand din cauza unei calitati mai scazute a ovulelor. Dupa varsta de 37 de ani, sansele unei femei de a ramane insarcinata scad cu repeziciune si dupa ce implineste 40 de ani exista 10% sanse ca aceasta sa ramana insarcinata in cadrului unui ciclu menstrual. De aceea daca o femeie sub varsta de 35 de ani incearca sa ramana insarcinata de mai bine de un an de zile, se recomanda sa se supuna unei evaluari a infertilitatii, recomanda specialistii.

Daca femeia are varsta cuprinsa intre 35 si 40 de ani, este bine sa astepte maxim 6 luni inainte de a consulta un medic specializat in infertilitate. Daca te afli la varsta de 40 de ani si nu ai ramas inca insarcinata dupa doua sau trei cicluri menstruale este cazul sa soliciti atentie medicala in vederea conceptiei. Asta nu inseamna ca femeile care au ajuns la varsta de 35 de ani fara a ramane insarcinate nu pot totusi sa devina mamici, insa pe masura ce imbatranesti devine din ce in ce mai dificil, asa ca nu vrei sa ai 35 de ani si sa fi incercat sa ramai insarcinata timp de doi ani, fara sa stii ca ai fi putut face ceva sa ai un copil mai devreme. 

Fertilitatea in cadrul fiecarui ciclu

Daca vrei sa ramai insarcinata prin metode clasice, este important sa stii cand ovulezi. Etapa ovulatiei sau perioada din ciclul menstrual al femeii in care ovarul elibereaza un ovul pentru a fi fertilizat, dureaza pana la doua zile, atunci fiind perioada ta cea mai fertila. Combinand perioada aceasta de fertilitate maxima cu abilitatea spermei de a trai in interiorul tractului reproductiv pentru 48-72 de ore, cea mai mare sansa de succes in a ramane insarcinata este in etapa ta de ovulatie, de aceea medicii specialisti incurajeaza cuplurile sa aiba relatii intime des inainte de ovulatie, si in fiecare zi in perioada de ovulatie, pentru a spori sansele de a avea un copil mai repede. 

In ceea ce priveste modalitatea de a identifica aceasta etapa lunara, este indicat sa iti urmaresti cu atentie durata ciclului menstrual, deoarece unele femei pot avea un ciclu menstrual de 26 de zile in timp ce altele de 32 de zile, cu o medie de 28 de zile, in general. Cu 12 pana la 14 zile inainte de urmatorul ciclu este momentul cand cel mai probabil te afli la ovulatie. 

Corpul tau iti va oferi drept indiciu anumite simptome atunci cand te afli la ovulatie, precum scurgeri vaginale transparente, sensibilitate a sanilor, sau crampe pelviene. Multe femei pot sa manifeste si o crestere a temperaturii corpului in timpul ovulatiei, sustin medicii specialisti. 

Cum iti dai seama cand ovulezi

In afara de faptul ca poti interpreta semnele pe care ti le da propriul tau corp, poti folosi kituri de determinare a ovulatiei prin urina, care masoara cresterea nivelului de hormoni ce semnalizeaza ovulatia, sau alte teste de ovulatie disponibile in farmacii. In secolul vitezei si al tehnologiei, exista chiar si o serie de aplicatii menite sa te ajute sa iti urmaresti ciclul menstrual, determinand perioada de ovulatie si deci momentul maxim de fertilitate cand ai toate sansele sa ramai insarcinata, insa ele nu sunt intotdeauna foarte precise. 

Daca iti doresti sa ramai insarcinata si inca nu ai reusit, este important sa iti urmaresti ciclul menstrual si perioada maxima de ferilitate si sa pastrezi un calendar; atunci cand soliciti ajutorul unui medic, acestuia ii vor fi de folos aceste informatii pentru a evalua cat mai corect starea ta de sanitate, fiindu-I mai usor sa determine eventuale probleme de ordin medical si putand sa faca recomandari cat mai personalizate pentru ca tu sa ramai insarcinata cat mai repede. 

 

Citeste si despre