Ciclul tau de fertilitate

| | Actualizat: 2014-01-29 14:15:02

Pe parcursul unui ciclu menstrual, in corpul tau se intampla o multime de lucruri pe care le poti observa si care te pot ajuta sa descoperi perioada de maxima fertilitate. Din prima zi de menstruatie, trecand prin zilele fertile cand are loc ovulatia si pana la urmatoarea menstra, pe parcursul a 28 de zile, in medie, corpul tau trece printr-un ciclu de fertilitate.

Ce este menstruatia?

Menstruatia consta in eliminarea mucoasei uterine atunci cand fecundarea ovulului nu s-a produs. Nivelurile de estrogen si progesteron sunt foarte scazute in momentul menstruatiei, prima zi a ciclului menstrual. Nivelul de estrogen incepe sa creasca, stimuland cresterea si proliferarea mucoasei uterine, pregatind-o pentru implantare.

In a 14-a zi a ciclului menstrual, cu putin inainte de ovulatie, nivelul de estrogen atinge un varf, determinand eliberarea unui ovul din ovar. Odata ce acesta a fost eliberat, el poate fi fertilizat timp de 12-24 ore. Acesta este momentul propice de a intretine relatii sexuale pentru a ramane insarcinata. Odata ce ovulatia s-a produs, nivelul de estrogen scade concomitent cu cresterea nivelului de progesteron, care va avea rolul principal in urmatoarele doua saptamani.

Progesteronul determina maturarea mucoasei uterine, aceasta devenind astfel capabila sa sustina si sa hraneasca ovulul fecundat. Daca nu se produce implantarea unui ovul fecundat, nivelul de progesteron scade, determinand instalarea menstruatiei, in aproximativ 48 de ore (ziua 28).

Fertilitatea

Constientizarea fertilitatii presupune abilitatea de a interpreta semnalele legate de fertilitate, pe care organismul ti le transmite. Este important sa devii constienta de ciclul unic al fertilitatii, fie ca vrei sa cresti sansele de a ramane insarcinata, fie ca vrei sa eviti conceptia.

Aceasta constientizare te poate ajuta sa afli din timp daca esti insarcinata si, in conditiile unei deviatii de la modelul normal, te poate alerta asupra unor modificari patologice care se petrec in organismul tau.

Cum poti intelege mai bine semnalele fertilitatii?

Organismul iti trimite mesaje legate de starea ta de fertilitate, mesaje care sunt descifrate prin monitorizarea a trei parametri de baza:

Toti acesti parametri se modifica pe parcursul ciclului menstrual. Monitorizand acesti parametri si inregistrandu-i, vei avea posibilitatea sa iti descoperi propriul ritm de fertilitate.

Temperatura bazala

Temperatura bazala sau temperatura organismului in stare de repaus este mai scazuta in primele doua saptamani ale ciclului menstrual, inainte de ovulatie, datorita prezentei estrogenilor ce mentin temperatura la un nivel scazut. In mod normal, aceasta este cuprinsa intre 36,1 - 36,4 grade Celsius.

Imediat dupa ovulatie, progesteronul "incalzeste usor atmosfera", aceasta insemnand o crestere de 0,4 - 0,6 grade pana la urmatoarea menstruatie. Aceasta crestere de temperatura te anunta ca ovulatia s-a produs. Mentinerea temperaturii bazale la un nivel ridicat este un semn timpuriu de sarcina.

Atunci cand masori temperatura bazala, este bine sa urmezi cateva sfaturi:

  • Foloseste un termometru special construit in acest scop;

  • Scutura termometrul inainte de folosire (daca folosesti un termometru cu mercur);

  • Tine termometrul intr-un loc usor accesibil, aproape de patul tau;

  • Noteaza-ti valorile intr-un carnetel;

  • Masoara-ti temperatura la prima ora de dimineata, inainte sa te ridici din pat si sa mergi la baie;

  • Este important sa-ti masori temperatura aproximativ la aceeasi ora in fiecare dimineata;

  • Mentine termometrul timp de cinci minute inainte de a citi valoarea.

Atentie!

Temperatura bazala se poate modifica in conditii de febra, stres emotional, tulburari de somn, consum de bauturi alcoolice si utilizarea unei paturi electrice.

Noteaza temperatura zilnic si orice motiv pentru care aceasta ar putea varia, daca ai avut contact sexual in acea zi si daca ai avut menstruatie. Aceste notite vor furniza informatii pretioase medicului tau si te vor ajuta sa-ti atingi telurile (conceptia sau evitarea acesteia).

Secretiile cervicale (mucusul cervical)

Mucusul cervical hotaraste ce poate si ce nu poate trece de cervix. Secretiile cervicale se schimba odata cu modificarile hormonale ce se produc in timpul ciclului menstrual. Pe parcursul primei saptamani poti observa cum secretia cervicala devine lipicioasa.

Pe masura ce se apropie momentul ovulatiei, mucusul cervical va deveni mai cremos, transformandu-se intr-o secretie clara si lucioasa ce o poti intinde intre degete. Acesta este momentul de maxima fertilitate, mucusul favorizand transportul spermatozoizilor.

Cand vei analiza mucusul, trebuie sa fii atenta la modificarile de culoare, consistenta si cantitate. Alege-ti un moment al zilei in care sa verifici secretia cervicala. Multor femei le este usor sa faca acest lucru atunci cand merg la toaleta. Desi modificarile pot fi evidentiate si la exterior, utilizand un servetel alb, pentru mai multa acuratete este recomandata introducerea a doua degete in vagin.

Iti simti vaginul uscat, umed sau foarte umed? Exista secretii ce raman pe degete sau pe servetel? Mucusul este cremos, lipicios sau alunecos? Secretiile sunt clare, albicioase sau lipsesc? Poti intinde mucusul intre degete? Daca da, acesta este un semn de fertilitate.

Caracterele secretiei cervicale pot fi modificate prin stimularea sexuala, prezenta spermei, utilizarea de lubrifianti si spermicide, administrarea de antihistaminice (care usuca) sau decongestionante (ce lichefiaza) sau o infectie vaginala.

Pozitia cervixului

Pozitia cervixului, partea inferioara a uterului, iti poate oferi informatii utile despre starea ta de fertilitate.

In prima jumatate a ciclului menstrual, inainte ca ovulatia sa se produca, cervixul va avea o consistenta ferma, si va avea o pozitie joasa in vagin. Va fi inchis si uscat. In jurul ovulatiei, cervixul se inmoaie, se deschide, se ridica si devine foarte receptiv pentru sperma, favorizand deplasarea spermatozoizilor pana la nivelul ovulului. La cateva zile de la ovulatie, acesta capata din nou o consistenta ferma si se inchide.

Sfaturi utile pentru verificarea pozitiei cervixului:

1. Spala-te pe maini inainte de a verifica pozitia cervixului.

2. Verifica pozitia acestuia in acelasi moment al zilei in fiecare zi.

3. Multor femei le este mai usor sa faca aceasta manevra atunci cand stau pe toaleta.

Citeste si despre