Corpul tau sufera modificari specifice pe masura ce se apropie mai mult de perioada de ovulatie si se schimba din nou cand ovulatia trece.
Odata ce ai invatat semnele ovulatiei, vei putea sa-ti creezi propriul grafic de fertilitate pentru a putea sti care sunt perioadele fertile si care nu.
Ovulatia este punctul central din ciclul tau de fertilitate. Corpul se schimba suficient de mult in aceasta perioada, devenind destul de usor de observat momentul cand te apropii de perioada propice pentru procreare.
Poti prevedea ovulatia?
Da! Invata sa citesti semnele ovulatiei in corpul tau, astfel vei fi capabila sa identifici ziua in care este cel mai probabil sa aiba loc ovulatia.
Pe masura ce zilele ciclului menstrual trec, nivelul tau hormonal se schimba. Modificarile apar pe masura ce te apropii de ovulatie, in timpul ovulatiei si dupa aceasta.
Probabil stii deja de existenta testelor de ovulatie. Functioneaza exact ca testele de sarcina, doar ca testeaza un alt hormon. Aceste teste cauta schimbarile hormonale care intervin in corpul tau in preajma ovulatiei. Dar oare dau rezultate corecte? Ei bine, da!
Copilul.ro iti dezvaluie cateva secrete pe care probabil nu le stiai si cu ajutorul carora poti depista singura perioada cea mai fertila.
Cat dureaza ciclul tau menstrual?
Ciclul menstrual este principiul de baza de la care trebuie sa pornesti atunci cand vrei sa afli care este perioada cea mai fertila pentru tine. La majoritatea femeilor perioada dintre ovulatie si menstruatie dureaza intre 13 si 15 zile.
Urmarindu-ti timp de cateva luni ciclul ar trebui sa reusesti sa estimezi perioada cea mai fertila. Desi ciclul in sine nu este o metoda tocmai temeinica pentru a afla cand are loc ovulatia, el este un punct important de pornire si poate fi folosit alaturi de alte metode.
Mucusul cervical
Mucusul cervical este unul dintre cele mai bune semne ale ovulatiei. Verificarea mucusului cervical dupa un program zilnic este o metoda ideala de a prezice ovulatia.
Pe masura ce te apropii de ovulatie, mucusul cervical se va schimba. La inceputul si spre finalul ciclului tau de fertilitate este foarte posibil ca mucusul cervical sa lipseasca. Odata ce te apropii de ovulatie, corpul tau va elibera din ce in ce mai mult mucus, in ziua ovulatiei urmand sa observi punctul sau maxim. Nu doar cantitatea se schimba, ci si consistenta mucusului cervical, devenind mai alunecos, asemanator albusului de ou.
Cervixul
Cervixul este acea parte a sistemului feminin de reproducere care separa uterul de vagin, iar pozitia sa este un alt semn pozitiv al ovulatiei. La inceputul ciclului menstrual, cervixul este mai ferm si aproape inchis. Odata ce te apropii de perioada fertila, cervixul tau va deveni mai moale, se va deschide si se va ridica usor.
Va trebui sa faci o verificare interna pentru a determina pozitia si consistenta cervixului.
Temperatura bazala a corpului
Temperatura bazala a corpului tau va creste si va ramane asa dupa ovulatie.
In timp ce mucusul cervical si cervixul se vor modifica inainte de ovulatie, temperatura bazala a corpului creste abia dupa ovulatie. Cresterea nivelului de progesteron din corp duce la cresterea temperaturii bazale, nu-ti imagina totusi o crestere foarte mare a temperaturii, aceasta este in medie de 0,2 grade Celsius.
Verificandu-ti temperatura corporala bazala zilnic vei putea observa totusi aceste mici variatii si vei putea depista momentul ovulatiei. Tot temperatura corporala te ajuta sa estimezi data la care vei naste. Important este sa-ti iei temperatura dimineata, imediat dupa ce te-ai trezit, inainte chiar de a te ridica din pat.
Dintre semnele "secundare" ale ovulatiei, cresterea libidoului este un alt indicator pe care multe femei il experimenteaza. In perioada fertila, o parte insemnata dintre femei se simt mai atragatoare si mai atrase in acelasi timp de partenerul lor, fapt care nu pare deloc iesit din comun, avand in vedere faptul ca aceasta corelare nu face decat sa te ajute sa devii mamica.
Unele femei sufera crampe abdominale putin inainte de ovulatie. Acestea tind sa se desfasoare intr-o singura parte a abdomenului si pot dura de la cateva minute pana la cateva ore bune. Sensibilitatea sanilor poate fi un alt semn al perioadei fertile.
Iti va fi de folos daca iti vei nota toate modificarile prin care trece corpul tau de-a lungul ciclului, in fond fiecare femeie este diferita, asa ca totul depinde de corpul tau.