Metoda ovulatiei Billings (observarea mucusului cervical)

| | Actualizat: 2016-06-01 12:12:50

Metoda ovulatiei Billings este o metoda naturala de urmarire si interpretare a semnelor fertilitatii feminine in scop contraceptiv sau in vederea obtinerii unei sarcini. Aceasta metoda se bazeaza pe monitorizarea modificarilor aparute in mucusul cervical in diferite etape ale ciclului menstrual.


In ce consta metoda ovulatiei Billings?


Metoda este un mijloc 100% natural de controlare a fertilitatii femeilor si nu necesita masurarea temperaturii, medicamente sau alte instrumente. Ea se bazeaza pe observatia atenta a mucusului cervical la exteriorul organelor genitale. Mucusul, produs de cervix este resimtit de femei pe vulve, in orice moment al zilei.
Pentru conceptie cervixul trebuie sa produca cantitati adecvate de mucus pentru ca sperma sa-si poata indeplini rolul si sa ajunga la ovul pentru a-l fertiliza. Exista insa situatii (menopauza, utilizarea pilulelor contraceptive) in care cantitatea de mucus secretata difera si este mai mica (vagin uscat). In acest caz te confrunti cu infertilitate, chiar daca ovulatia exista - se numeste secventa infertila de baza.


Ce caracteristici are mucusul cervical intr-un ciclu menstrual?


Mucusul cervical sufera mai multe modificari in timpul unui ciclu menstrual in functie de culoare, textura, densitate, consistenta sau volum astfel:

  • la cateva zile dupa menstruatie, secretia este aproape inexistenta (vagin uscat);
  • sunt anumite zile uscate;
  • in zilele fertile si in ziua de fertilitate maxima, mucusul devine din ce in ce mai abundent si dens (in aceasta perioada poti resimti un usor disconfort in zona vagina, iar mucusul poate fi sesizat pe hartia igienica sau slip - acestea sunt considerate zile umede;
  • dupa ziua ovulatiei maxime - mucusul devine vascos, tulbure, lipicios si dens - revenirea la zile uscate.

In functie de aceste caracteristici, care pot fi observate cu ochiul liber, specialistii sustin ca poti controla perioadele in care sa faci sex in scop contraceptiv sau pentru conceptie.
Urmarirea caracteristilor perioadei fertile te ajuta sa stii ca trebuie sa iei masuri de protectie (hormonale, de bariera etc.) in zilele umede si ca tot atunci este cel mai bun moment pentru conceptie (contactul sexual este recomandat in perioada fertila o data la 1-2 zile).

Cat de sigura este metoda?


Specialistii sustin ca daca este aplicata corect, metoda ovulatiei Billings are o rata mare de succes. Pentru ca mucusul cervical poate suferi modificari si din alte cauze decat cele specifice unui ciclu menstrual, medicii recomanda monitorizarea caracteristicilor lui in mai multe cicluri menstruale consecutive.
Tot pentru cresterea acuratetii metodei medicii sustin ca cel mai bine este sa combini aceasta metoda cu alte mijloace de identificare a perioadei fertile ( kitul de fertilitate, temperatura bazala etc.). Odata cu identificarea corecta a perioadelor ciclului menstrual poti lua masurile corecte de prevenire sau, dimpotriva, de obtinere a sarcinii.


Care sunt avantajele metodei Billings?


Exista mai multe avantaje ale acestei metode:

  • este ieftina si usor de invatat si aplicat;
  • nu implica medicamente si alte instrumente;
  • nu depinde de regularitatea ciclurilor menstruale;
  • monitorizeaza cu atentie schimbarile de la nivelul aparatului reproducator si ajuta astfel la depistarea rapida a unor afectiuni locale;
  • imbunatateste comunicarea si intareste relatia de cuplu;

Exista si unele dezavantaje ale metodei legate de necesitatea unor masuri suplimentare de contraceptie sau de abstinenta in anumite perioade.
Foto: www.health-reply.com

Citeste si despre