Observand schimbarilor fluidelor cervicale, poti estima cand vei fi la ovulatie, perioada scurta de maxima fertilitate cand sansele de a concepe sunt cel mai mari.
De fapt, monitorizand fluidele cervicale zilnic iti poti da seama daca ai un mucus cervical "fertil" sau "infertil".
Mucusul cervical are mai multe roluri. Aproape pe toata perioada ciclului unei femei, mucusul cervical este ostil spermei si are un rol protector.
Cantitatea de fluid cervical este redusa si calitatea este acida si nu favorizeaza fertilitatea. Totusi, ciclul ovulatoriu are mai multe faze in care atat volumul cat si calitatea mucusului cervical se schimba pentru a favoriza fertilitatea.
La mijlocul ciclului unei femei, cea mai fertila perioada a sa, scopul existentei mucusului cervical este sa sustina, sa hraneasca sperma si sa ofere un mediu sigur care permite spermei sa treaca prin cervix, pantece si prin trompa uterina (unde va avea loc fertilizarea).
Deci, in zilele de dinaintea ovulatiei, femeile simt mai mult ca niciodata prezenta mucusului cervical, ca si o schimbare foarte evidenta a calitatii acestuia: fiind un semn natural de fertilitate, fluidul cervical devine elastic si alunecos pentru a asigura un "vehicul" sigur pentru "transportul" spermei.
Mucusul cervical si monitorizarea fertilitatii: Iti poti examina fluidul cervical cu degetele curate si uscate sau cu hartie igienica.
Aceasta examinare trebuie sa faca parte din monitorizarea zilnica a fertilitatii. Inainte si dupa ovulatie, sau in timpul perioadelor infertile ale ciclului menstrual, femeile vor experimenta o uscare (sau absenta a fluidului cervical).
In prima perioada a ciclului menstrual, cand femeia se pregateste de ovulatie, mucusul cervical va incepe sa se acumuleze, desi consistenta va fi "lipicioasa" si culoarea opaca, galbuie sau tulbure.
Chiar inainte sa aiba loc ovulatia, mucusul cervical va aparea in abundenta si va fi alunecos si dilatat ca albusul oualelor crude. Asa arata fluidul cervical fertil si aspectul sau marcheaza zilele tale fertile. Ovulatia va avea loc cam in aceasta perioada.
Ovulatia si pozitia cervicala
Pe masura ce ciclul tau avanseaza si apare mai mult mucus, s-ar putea sa fie albicios si lipicios la atingere. Fiind in general un indicator natural al fertilitatii, acest tip de mucus spune "Nu sunt fertil – sansele de a concepe sunt mici".
Apropierea Ovulatiei: Cu cat te apropii mai mult de data ovulatiei, volumul fluidelor tale cervicale va creste. Mucusul cervical va fi din ce in ce mai prezent, ca si umezeala crescuta a mucusului si aspectul albicios sau cremos.
Mucusul cervical s-ar putea sa fie inca putin lipicios.
Ca un semn al fertilitatii, mucusul tau cervical spune "Te apropii de ovulatie..."
Ovulatia: La ovulatie, cantitatea si calitatea mucusului vor creste si consistenta sa va asemana cu albusul unui ou. In loc sa fie opac, mucusul s-ar putea sa fie semitransparent.
Mucusul cervical va fi mai alunecos si mai elastic la atingere. Ca un semn al fertilitatii, mucusul tau cervical spune "Acesta este perioada mea fertila din luna in care pot concepe".
Dupa ovulatie: Dupa ce ovulezi, aspectul alunecos, elastic al fluidelor cervicale va scadea si mucusul cervical va deveni din nou lipicios. Pe masura ce nivelul de progesteron creste se va instala uscaciunea.
Pozitia cervicala
Daca doresti sa prezici ovulatia, monitorizarea pozitiei cervicale (partea de jos a uterului) este un alt semn important de fertilitate.
Ca si in cazul mucusului cervical, locatia si felul in care simti cervixul vor suferi schimbari pe perioada ciclului tau. Cand iti monitorizezi mucusul cervical, verifica si pozitia cervicala si intreaba-te:
• Cervixul este pozitionat mai jos (se ajunge usor la el) sau mai sus (se ajunge la el mai greu)?
• Cervixul este mai moale sau mai tare?
• Deschiderea cervixului este mai larga sau mai stramta?
• Cervixul este uscat la atingere, relativ umed sau foarte umed?
Desigur, raspunsurile la aceste intrebari sunt relative pentru tine (asa ca iti va lua o luna sau doua sa iti dai seama cand esti fertila si cand nu.
Inainte de ovulatie, vei simti ca cervixul este ferm la atingere (ca nasul) si va fi uscat (din cauza absentei mucusului cervical).
Cervixul va fi pozitionat mai jos si nu ar trebui sa fie greu de localizat. Daca atingi intrarea in cervix, vei simti ca e inchisa.
Pe masura ce te apropii de ovulatie, cervixul va deveni moale si umed pentru a crea un mediu fertil pentru sperma. Intrarea in cervix se va deschide si va incepe sa se ridice.
Daca atinge punctul cel mai de sus va fi foarte greu sa il atingi si intrarea cervixului se va largi. Cervixul tau va fi mai moale la atingere, ca si cand ti-ai atinge buzele.
In acest moment, esti in perioada ta cea mai fertila si mucusul cervical ar trebui sa fie abundent si fertil.