7 greseli pe care le fac cuplurile care isi doresc un copil

| | Actualizat: 2014-02-07 12:09:52

Greselile frecvente pe care le fac multe cupluri atunci cand isi doresc un copil ii pun atat in fata neputintei de a concepe, dar si a riscului de a obtine sarcini cu probleme sau tensiuni in sanul relatiei. Calcularea incorecta a ovulatiei, invinuirea celuilalt partener, amanarea momentului si absentarea de la consulturi si investigatii medicale esentiale pentru fertilitate sunt doar cateva dintre "pacatele" pe care le fac multi viitori parinti!

Calcularea incorecta a ovulatiei

Identificarea corecta a ovulatiei in ciclul menstrual este esentiala pentru sporirea sanselor de a concepe un copil. Putine cupluri inteleg ca doar sexul practicat in preajma sau in timpul ovulatiei ajuta la obtinerea sarcinii. Pe langa calcularea incorecta a ovulatiei, si tensiunile din jurul momentului potrivit in care sa faceti sex va pot afecta sansele de a obtine sarcina si pot deteriora relatia de cuplu.  

Transformarea sexului intr-o sursa de stres

In momentul in care sexul devine o sursa de stres, ajungeti fie sa faceti prea mult sex din dorinta de a nu rata nicio ocazie in care ai putea ramane insarcinata, fie mai deloc, ceea ce poate fi frustrant. Pentru a va spori sansele de a obtine sarcina, este recomandat sa aveti o viata sexuala normala si activa si sa aveti grija sa sporiti numarul actelor sexuale in preajma ovulatiei.  

Neconsultarea unui medic inainte de conceptie

In momentul in care va hotarati sa faceti un copil, este important sa mergeti la medic, pentru a va face toate testele medicale de rutina si a primi sfaturi importante legate de cum sa va sporiti sansele de a concepe bebelusul.

Exista multe probleme medicale de fertilitate care impiedica conceptia copilului si care pot fi rezolvate inainte ca acestea sa interfereze cu visul vostru de a deveni parinti. Este important sa porniti cu dreptul in tentativa de a ramane insarcinata si sa va luati toate masurile de precautie, astfel incat sa diminuati riscul infertilitatii si al dezamagirii in fata esecurilor repetate de a obtine sarcina.

Stilul de viata haotic si nesanatos

Si stilul de viata dezorganizat poate fi un factor de risc pentru infertilitate care va impiedica sa faceti un bebe. Stresul, consumul de alcool, lipsa somnului, abuzul de cafea, medicamente sau fumatul sunt doar cateva aspecte din stilul de viata care ar putea afecta sansele de a obtine sarcina.

Inainte de a concepe un bebelus, puneti-va la punct sanatatea si adoptati un stil de viata sanatos, care sa va sporeasca fertilitatea de cuplu.  

Autoinvinuirea sau invinuirea partenerului

A da vina pe propria persoana sau pe partenerul de cuplu pentru imposibilitatea de a concepe bebelusul este unul dintre "pacatele" capitale pe care le poti face pentru "sanatatea" relatiei tale de cuplu.

Tentatia de a gasi un vinovat pentru imposibilitatea de a ramane insarcinata este foarte mare, insa este important sa o stapaniti, intrucat nu rezolva problema si amplifica si mai mult tensiunile acumulate in urma incercarilor esuate. Este important sa comunicati deschis unul cu celalalt, sa va bazati pe sprijinul reciproc si sa gasiti impreuna solutii pentru a va implini visul.

Transformarea dorintei de a avea un copil intr-o obsesie

Exista un moment in care dorinta de a concepe un copil se poate intoarce impotriva ta. Atunci cand iti concentrezi si orientezi toate eforturile si gandurile in tentativa de a concepe copilul, transformi dorinta de a avea un bebe intr-o obsesie care ar putea dauna organismului si sanselor de a ramane gravida.

Este important sa fii echilibrata si sa nu iti dedici intreaga viata acestui scop. Nu uita ca, inainte de a deveni mama, esti femeie, sotie sau partenera de viata si fiica. Nu transforma copilul intr-un stres care-ti poate macina viata atat la interior, cat si la exterior si iti poate distruge relatia de cuplu.  

Amanarea momentului de a avea un copil

O alta greseala frecventa a cuplurilor este amanarea pe termen nedeterminat a momentului in care devin parinti, care echivaleaza cu scaderea sanselor de a concepe copilul. Dupa ce treci de varsta de 20 de ani, fertilitatea si sansele de a ramane insarcinata scad cu fiecare an cu care amani decizia de a deveni mama.

Pana la varsta de 40 de ani, ai cu 50% mai putine sanse de a ramane gravida decat aveai la 20.

Ce alte greseli pe care le fac cuplurile cand incearca sa conceapa copii mai cunosti? Spune-ne ideile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre