Extinderea familiei este o experienta unica! Daca vrei sa concepi cat mai usor un copil, iata cateva sfaturi pentru a pregati terenul pentru un bebelus sanatos.
1. Cunoaste-ti ciclul menstrual
Cat de multe stii despre propriul ciclu menstrual? O buna intelegere a perioadei in care corpul are cea mai mare fereastra de fertilitate este esentiala. In perioada ovulatiei ai cele mai mari sanse sa ramai insarcinata. Cu alte cuvinte, acum este momentul sa iti concentrezi atentia asupra activitatii sexuale.
Este bine sa stii care sunt semnele ovulatiei, asa cum este schimbarea aspectului mucusului cervical. In perioada de maxima fertilitate, mucusul cervical se subtiaza si devine mai alunecos.
Prima zi a ciclului menstrual (sangerarea lunara) este foarte importanta pentru calcule. Femeile cu un ciclu de 28 de zile au tendinta de a avea ovulatie in ziua a 14-a a ciclului. Insa multe femei au un ciclu menstrual mai lung (pana la 38 de zile) sau mai scurt (21 de zile). Ovulatia are loc, de obicei, la mijlocul ciclului menstrual. Astfel, indiferent de numarul de zile pe care il are ciclul tau menstrual, vei putea calcula, aproximativ, cand te vei afla la ovulatie.
2. Opreste folosirea metodelor contraceptive
Poate parea evident, insa pentru a putea ramane insarcinata, trebuie sa renunti la metodele contraceptive. In functie de metoda contraceptiva folosita, fertilitatea este posibil sa nu revina rapid la nivelul normal.
De exemplu, daca folosesti prezervativul, este suficient sa renunti la el pentru a putea incerca sa concepi un copil. Daca ai un sterilet, va trebui sa mergi la medic pentru a fi extras.
Lucrurile dureaza ceva mai mult daca iei anticonceptionale. Dupa oprirea folosirii lor, va trebui sa astepti cateva saptamani, pentru reglarea organismului si inceperea ovulatiei. Daca folosesti anticonceptionale de mult timp, este posibil sa dureze chiar mai mult, pana la 6-8 saptamani. In cazul in care dupa 10 saptamani nu ai menstruatie, este recomandat sa consulti medicul.
3. Mergi la un consult preconceptional
Inainte de a concepe un copil, este recomandat sa mergi la medic pentru un consult de rutina. Vorbeste cu doctorul despre vitamine prenatale pe baza de acid folic.
Acidul folic previne defectele la nastere si este benefic inca din primele saptamani de sarcina. Este indicat sa verifici nivelul acidului folic din sange si sa asiguri un nivel normal inca dinainte de a concepe.
De asemenea, poate fi o idee buna sa te interesezi de pretul unui test genetic, pentru a vedea daca exista afectiuni ce pot fi transmise descendentilor tai.
4. Vorbeste cu medicul de familie/specialist despre afectiunile de care suferi (daca este cazul)
Este recomandat sa vorbesti cu medicul de familie sau medicul specialist daca suferi de afectiuni precum diabet, astm, epilepsie sau afectiuni psihice (anxietate, depresie, sindrom bipolar etc.) si iei medicamente cu reteta.
5. Planifica-ti activitatea sexuala
Conceperea nu are loc oricand si este important sa ai in vedere cateva aspecte:
-
Nu te forta - in general, sa fortezi activitatea sexuala nu este cea mai buna solutie. Fa sex de 2-3 ori pe saptamana, cu minimum o saptamana inainte de ovulatie;
-
Nu te preocupa de pozitii - acrobatiile sexuale nu iti vor creste sansele de a concepe un copil. Poarta-te firesc, deoarece nicio pozitie sexuala cu penetrare nu influenteaza negativ sansele de conceptie;
-
Distreaza-te - obiectivul de a ramane insarcinata te poate face sa uiti de persoana din fata ta. Fii spontana si bucura-te de timpul cu persoana iubita. Comunica deschis cu viitorul tatic si in afara dormitorului, pentru ca intimitatea dintre voi sa decurga natural.
5. Scapa de stres
Fa tot posibilul pentru a reduce din stresul intemeierii unei familii. Stresul poate influenta negativ ovulatia. Deci, cu cat esti mai relaxata, cu atat este mai bine. Masajul, meditatia, muzica preferata te pot ajuta sa scapi de stres.
6. Adopta un stil de viata echilibrat
Un alt mod de a ramane insarcinata mai usor este sa ai o viata echilibrata. Iata la ce sa fii atenta:
-
Fa miscare regulat;
-
Mentine o greutate sanatoasa;
-
Opteaza pentru o alimentatie sanatoasa si variata, cu legume, fructe, cereale integrale, lactate, carne slaba;
-
Redu consumul de cafeina;
-
Renunta la alcool si indeamna si partenerul sa o faca - alcoolul afecteaza atat fertilitatea feminina, cat si pe cea masculina;
-
Renunta la fumat si roaga si partenerul sa faca acelasi lucru.
Desi conceptia unui copil pare complicata, o viata armonioasa, o relatie apropiata cu partenerul, precum si un drum la medic pentru a te asigura ca totul decurge fara probleme, te vor ajuta sa ai o sarcina sanatoasa.
Sursa foto: Shutterstock