Cat de repede pot ramane insarcinata?

| | Actualizat: 2017-05-16 18:09:57

Este dificil sa apreciezi cu exactitate cat timp iti va lua sa ramai insarcinata. Exista cativa factori care au un impact important asupra conceperii unui bebelus precum varsta, sanatatea aparatului reproducator si momentul propriu-zis al actului sexual. In principiu poate dura oriunde de la cateva zile pana la cativa ani, in cel mai rau caz. In orice caz, aceste statistici generale iti pot da doar o vaga idee despre perioada necesara conceperii unui copil. In mod normal, un cuplu fertil va avea sanse in proportie de 25% de a avea un bebelus la fiecare ciclu si o sansa de 75-85% pe an. Totusi, multe cupluri sanatoase au nevoie de mai mult timp pentru a concepe.

Din momentul in care o femeie nu mai ia anticonceptionale si doreste sa ramana insarcinata, in prima luna va avea sanse in proportie de 25%, in cea de-a sasea de 60%, in cea de-a noua 75%, dupa un an de 80% si dupa 18 luni in proportie de 90%.

In cazul in care incerci de un an de zile in mod activ sa concepi un copil si nu ai reusit pana acum, este recomandat sa consulti un medic. Infertilitatea poate fi in aceasta situatie motivul pentru care nu ai reusit sa ramai insarcinata. In aproximativ 30% din cazuri este vorba de atat de infertilitatea la barbati cat si la femei, restul poate fi o combinatie intre cele doua sau o cauza nedescoperita inca.

Corpul si sistemul reproducator al femeii trece prin foarte multe schimbari datorita ciclului menstrual. Aceste schimbari emotionale, psihologice si fizice sunt in stransa legatura cu variatiile hormonale din timpul perioadei menstruale. 

Cei mai importanti factori ce pot interveni in calea conceptiei unui copil

Varsta

Din motive medicale este recomandabil ca un cuplu sa incerce sa aiba un copil pana la varsta de 35 de ani. Dupa aceasta varsta, cresc sansele de a avea un copil cu probleme sau anomalii congenitale.

Tratamentele

In momentul in care vei apela la un medic pentru problemele tale de fertilitate, nu uita sa specifici tratamentele medicale pe care tu si partenerul tau le-ati primit de-a lungul vietii. Acestea ar putea fi unul dintre motivele pentru care nu ai ramas insarcinata sau care va afecta o viitoare sarcina.

Sanatatea parintilor

In cazul in care tu sau partenerul tau aveti orice fel de afectiuni este foarte important sa le tratati inainte de a decide sa aveti un copil. In cazul bolilor venerice, acestea nu numai ca reduc sansele de a avea un copil, ci vor afecta si sanatatea viitorului copil.

Frecventa actelor sexuale

Atunci cand va hotarati sa aveti un copil, este foarte important sa cunoasteti cum functioneaza organismul vostru. In cazul femeilor, in timpul si in apropierea ovulatiei este ideal sa aveti relatii sexuale pentru a concepe. Astfel, puteti sa calculati aceasta perioada si sa va mariti sansa de a avea un copil.

Stilul de viata

Dincolo de celelalte pericole, fumatul si alcoolul pot afecta in mod ireversibil sanatatea viitorul copil. Cuplurile care fumeaza, beau sau consuma droguri sunt cele mai expuse la infertilitate.

Stresul

Numai gandul de a concepe si urmarile acestui fapt reprezinta un factor de stres, insa daca ai rabdare si abordezi o atitudine pozitiva, iti poti creste considerabil sansele de a avea un copil.

Citeste si despre