Dozarea hormonilor sexuali, care sustin functia reproducatoare a femeilor, reprezinta o masura eficienta in tratarea infertilitatii feminine cauzate de probleme hormonale. Dozarile se fac in mai multe reprize si doar in anumite etape ale ciclului menstrual, cu scopul reglarii activitatii ovariane, pentru facilitarea obtinerii sarcinii.
Despre ce hormoni sexuali este vorba?
Hormonii care au un rol direct in stimularea functiilor sexuale ale femeilor si in fertilitate sunt estrogenul si progesteronul. Estrogenul este un hormon secretat de celulele foliculare din ovare, care controleaza ingrosarea endometrului si pregatirea lui penbtru implantarea ovulului fertilizat in conceptie.
Progesteronul este al doilea hormon sexual direct implicat in procesul de conceptie, intrucat ajuta la "maturarea" mucoasei uterine si in pregatirea uterului pentru sustinerea si dezvoltarea ovulului fecundat.
Cand sunt necesare dozarile hormonilor sexuali?
Medicul iti va recomanda dozarea hormonilor sexuali in cazul in care infertilitatea este cauzata de tulburari ale ciclului menstrual: probleme ovulatorii, ale menstruatiei etc. Functiile sexuale feminine se desfasoara in mai multe etape, astfel:
- formarea si maturizarea ovulelor in ovar;
- eliberarea ovulului matur pentru fecundare;
- capacitatea de pastrare si dezvoltare a ovulului fecundat;
- implantarea (nidatia) sau fixarea ovulului fecundat in mucoasa intrauterina;
- dezvoltarea intrauterina a fatului, de-a lungul sarcinii.
Orice dezechilibru sau disfunctie aparuta intr-una dintr-aceste etape duce la necesitatea dozarilor hormonale. Tipul si concentratia hormonilor utilizati pentru dozare depind de problemele de care suferi si sunt stabilite doar de catre medic.
Inainte de a recurge la dozarile hormonale, medicii recomanda realizarea unui test estrogenic, care masoara nivelurile estradiolului, estriolului si estronei din sange sau urina. Dozarile cu estrogen sunt necesare in special in cazurile de fertilizare in vitro si se fac doar in anumite momente-cheie ale ciclului menstrual, pentru obtinerea mai rapida a sarcinii.
Cum se fac dozarile hormonale?
In functie de perioada ciclului menstrual in care apar aceste modificari, se poate suspecta o anumita afectiune sau alta. Astfel, se recomanda trei dozari hormonale, potrivit medicului ginecolog Ciprian Pop-Bogdan, dupa cum urmeaza:
- prima dozare se efectueaza, de preferat, in zilele 3-5 ale ciclului menstrual;
- a doua dozare, se incearca in perioada de mijloc a ciclului menstrual, perioada ovulatorie (zilele 12-16);
- a treia dozare se efectueaza dupa ziua 25 a ciclului menstrual.
Variatii usoare ale acestor perioade se pot inregistra in functie de scopul urmarit in urma acestor determinari, cat si de modalitatile folosite in acest sens, sustine specialistul.
Tu ai auzit pana acum de dozarile hormonilor sexuali, care se pare ca au devenit o moda printre viitoarele mamice, potrivit declaratiilor tot mai multor medici? Ai recurs la aceasta metoda pentru sporirea sanselor de obtinere a sarcinii? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!