E posibil ca o vacanta sa te ajute sa concepi un copil mai repede?

| | Actualizat: 2016-06-06 18:04:21

Dupa luna de miere, te-ai inhama la o vacanta dedicata conceptiei? Intrebarea este indreptatita de faptul ca studii recente au demonstrat ca vacantele sunt perioade proprice pentru conceperea unui copil. Daca urmaresti sa ramai insarcinata in urmatoarea perioada, afla daca si cum este posibil ca o simpla vacanta sa te ajute sa concepi un copil mai repede!

 

Ce este o vacanta dedicata conceperii unui copil?

Studii realizate in ultimul deceniu au indicat, fara urma de tagada, ca stresul are o influenta negativa asupra sanselor unui cuplu de a concepe un copil. Mai precis, un studiu din 2004, publicat in revista de specialitate Fertility and Sterility, a dezvaluit faptul ca femeile care sunt constant preocupate din cauza banilor si a carierei au sanse semnificativ mai mici de a ramane insarcinate, comparativ cu femeile cu mai putine griji.

Nu este de mirare, asadar, ca, din dorinta de a elimina stresul din ecuatia conceperii unui copil, au luat nastere vacantele dedicate intocmai atingerii acestui scop. Un asemenea sejur este definit ca o perioada, cu o durata variabila de timp, in care un cuplu se relaxeaza, reaprinde scanteia in relatie si incearca sa conceapa un urmas.

O astfel de vacanta chiar functioneaza?

O vacanta dedicata conceperii unui copil nu se diferentiaza foarte mult de una obisnuita de cuplu. Singurul aspect distinct este ca, pe langa distractie si relaxare, cuplul isi propune si sa incerce macar sa conceapa un urmas. Un sondaj de opinie realizat de BabyCenter.com a dezvaluit faptul ca, dintre cei peste 1.000 de respondenti care au recurs la vacantele dedicate conceptiei, 40% chiar si-au atins scopul.  

Cand programezi o vacanta dedicata conceperii unui copil?

  O asemenea vacanta poate fi programata oricand, insa ideal ar fi sa te asiguri ca iti rezervi sejurul in acea perioada a lunii in care te afli la ovulatie. Dar cum stii cand esti in perioada fertila a lunii, propice conceperii unui copil? Afla ca ovulatia are loc de cele mai multe ori la jumatatea ciclului menstrual. Calculeaza incepand numaratoarea de la prima zi a menstrei pentru a stabili intervalul probabil in care te vei afla la ovulatie.

Pentru a obtine rezultate cat mai corecte, monitorizeaza-ti ciclul menstrual cu ajutorul unui calendar timp de mai multe luni. In situatia in care ciclul tau menstrual este neregulat, nu ar strica sa ai in vedere si alte semne care iti indica faptul ca esti in perioada fertila a lunii. Durerile mittelschmerz, localizate in zona inferioara a abdomenului, ar putea fi un indiciu pretios, la fel si temperatura bazala.

In cel din urma caz, ar trebui sa stii ca, la ovulatie, temperatura bazala atinge cea mai mica valoare, urmand ca a doua zi sa creasca brusc. Atunci cand iti monitorizezi zi de zi temperatura bazala, vei remarca in mod cert chiar si cele mai mici fluctuatii si vei putea descoperi care este ziua in care esti la ovulatie.

Alte aspecte de care ar trebui sa tii cont atunci cand programezi o vacanta dedicata conceperii unui copil sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgi inainte de a ramane insarcinata. Printre cei mai importanti pe care ar trebui sa ii bifezi inainte de vacanta sunt adoptarea unui regim alimentar sanatos, administrarea de acid folic, renuntarea la vicii (fumat, consum de alcool) si la anticonceptionale si realizarea tuturor analizelor recomandate (RH, rubeola, toxoplasma, citomegalovirus, herpes simplex si altele).

Cum sa profiti la maxim de o vacanta dedicata conceperii unui copil

Odata depasita etapa pregatirilor dedicate vacantei pentru conceperea unui copil, nu mai ramane decat sa profiti la maxim de aceasta perioada de relaxare. Ce ai de facut, in acest sens? Pentru inceput, stabileste care este definitia pe care tu si partenerul tau o dati conceptului de "vacanta relaxanta".

Poate aveti nevoie de o escapada in inima muntilor, la aer curat si proaspat, iarba verde si apa cristalina. Sau poate va doriti sa zburati catre o insula cu nisip alb si fin la marginea unui ocean cu apa azurie. Oricare ar fi decorul pe care il preferati, este esential sa il alegeti pe cel care va va permite sa va deconectati si sa experimentati un nivel cat mai scazut de stres, spre deloc.

In continuare, este important sa te asiguri ca totul ramane in ordine acasa, pentru a evita posibilele griji domestice sau legate de sfera profesionala. In situatia in care tu si partenerul tau mai aveti si alti copii, ati putea sa ii lasati in grija bunicilor cat timp voi va bucurati de vacanta pentru conceperea unui bebelus.

O alta solutie este sa ii luati cu voi in vacanta, dar sa alegeti o destinatie prietenoasa cu familiile cu copii. Cu alte cuvinte, este important ca, la fata locului, micutii sa poata fi lasati in grija unui personal specializat, spre exemplu, sa existe locuri de joaca, activitati pentru copii s.a.m.d. In acest fel, chiar daca prichindeii vin cu voi in vacanta dedicata conceperii unui nou membru al familiei, voi veti avea ocazia sa va relaxati si sa va atingeti obiectivul.

In cele din urma, oricare ar fi formula in care plecati in vacanta, faceti tot ce va sta in putinta pentru a va relaxa. Fara a face neaparat un tel din acest lucru (ideea ca trebuie sa va relaxati cu orice chip se va dovedi generatoare de stres), implicati-va in toate activitatile care va fac placere, va destind, va amuza si, cel mai important, intaresc legatura emotionala dintre voi.  

Ce este de facut daca vacanta nu isi atinge scopul?

Nu este cazul sa te ingrijorezi si sa consideri ca este ceva in neregula daca, dupa vacanta dedicata conceperii unui bebelus, tu nu ai ramas insarcinata. Intrucat explicatiile pot fi multiple, cel mai indicat este sa consulti medicul ginecolog si sa te inhami la un eventual set de analize care ti-ar putea oferi explicatiile dorite.

Retine totusi ca motivele de ingrijorare ar trebui sa apara abia daca, dupa luni intregi de incercari de a concepe un copil, nu ai reusi sa ramai insarcinata. Aminteste-ti ca organismul are nevoie de 3-6 luni pentru a se pregati pentru conceptie atunci cand, de pilda, ai luat anticonceptionale lungi perioade de timp, ai fumat sau ai avut o alimentatie deloc sanatoasa.

Citeste si despre