Incompatibilitatea grupelor sanguine atunci cand vine vorba de preconceptie nu inseamna ca parintii nu au acelasi fenotip, ci ca nu au acelasi Rh. O mare parte din indivizii umani au Rh pozitiv, adica au prezenta pe suprafata hematiilor o structura identificata de specialisti.
Rh-ul in sarcina
Deoarece globulele rosii ale persoanelor Rh negative nu contin factor Rh, sangele acestora poate fi transfuzat la persoanele Rh pozitive fara nici o teama, caci lipsind factorul Rh, nu pot lua nastere nici anticorpii (aglutinina anti-Rh).
Dar in cazul unei transfuzii cu sange de la o persoana Rh pozitiva, la o persoana Rh negativa, in corpul acestei persoane se produc in mod artificial anticorpi anti-Rh care, cu ocazia unei a doua transfuzii cu sange Rh pozitiv, produc aglutinarea globulelor rosii ale donatorului, cu complicatii grave.
Acelasi lucru se poate intampla si cand o femeie Rh negativa este insarcinata, copilul fiind Rh pozitiv. Fie ca este vorba despre sarcina, avort sau nastere, sangele copilului trece prin placenta in sangele mamei, dand nastere la anticorpi anti-Rh. Iar in timpul celei de-a doua sarcini acesti anticorpi ai mamei se combina cu globulele rosii ale fatului pe care le distruge (hemoliza), provocandu-i icter si anemie grava.
Grupele de sange
Sistemul ABO cuprinde patru grupe sanguine 0(I), A(II), B(III) si AB(IV). Cu exceptia grupei 0(I), globulele rosii contin o substanta cu rol de antigen numita aglutinogen, iar cu exceptia grupei AB(IV), sangele uman contine alta substanta cu rol de anticorpi (aglutinina).
Exista trei gene alele in sistemul ABO (A, B si O) cu transmitere mendeliana; A si B sunt alele codominante, iar O este o alela recesiva. Aceste trei gene determina patru fenotipuri: A, B, AB si O, indivizii cu fenotip A sau B putand fi heterozigoti (AO, respectiv BO) sau homozigoti (AA, respectiv BB).
Cunoasterea grupelor sanguine este esentiala pentru terapia transfuzionala. Astfel indivizii care nu prezinta anumite antigene eritrocitare pot produce aloanticorpi atunci cand sunt expusi la sange care contine aceste antigene in transfuzii sau in timpul sarcinii.
Boala hemolitica a nou-nascutului si reactiile transfuzionale hemolitice imediate sau intarziate sunt produse de anticorpii care interactioneaza cu antigenele eritrocitare.
Importanta aglutininelor anti A si B
Grupele sanguine sunt determinate in functie de antigenele gasite in celulele sanguine. Antigenele sunt proteine ce se gasesc la suprafata celulelor sanguine si care stimuleaza producerea anticorpilor.
La om au fost identificate 26 sisteme de grup sanguin cu 228 antigene.
Exista doua aglutinine: anti-A si anti-B. Venirea in contact a antigenelor A si B cu aglutininele respective (anti-A si anti-B) produce aglutinarea (alipirea una de alta) globulelor rosii. Este deci foarte important ca atunci cand se fac transfuzii de sange sa nu se intalneasca antigenul A cu anticorpii anti-A si antigenul B cu anticorpii anti-B.
Antigenele la bebelusi
Anti-A si anti-B sunt de obicei detectabili la 3-6 luni dupa nastere, iar la varsta de 5 ani titrul anticorpilor atinge maximul si se mentine in toata perioada adulta. Anticorpii anti-A si anti-B sunt prezenti si la cei cu variante A sau B slabe.
Nou-nascutii nu au de obicei o cantitate semnificativa de anti-A si anti-B in plasma, cu exceptia celor nascuti din mame aloimunizate, la care pot fi prezenti in circulatie anticorpi IgG de la mama care au traversat placenta.
Mutatii ale genelor A si B fac ca antigenele A si B sa fie foarte slabe si, in consecinta, greu detectabile la analiza sangelui. Astfel, pot fi fenotipate ca apartinand grupului O si, transfuzate la un primitor cu grup O, pot duce la hemoliza intravasculara. Hemoliza apare mai probabil daca mama este grup O, cu copil grup A.
Factori responsabili pentru nepotrivirea serologica
Responsabili pentru incompatibilitatea grupei de sange in sarcina pot fi:
• Antigenele A si B
• Factorul Rh
• Imunizarea Rh
Implicatiile diferentei de Rh in preconceptie
Daca si mama si sotul sunt Rh negativi nu este niciun pericol pentru copil, la fel ca in cazul in care ambii soti sunt Rh pozitivi, deoarece nu se produc anticorpi anti-Rh.
Daca bebelusul este Rh negativ, ca si mama, nu are nici o importanta pentru nasterile urmatoare. Insa daca copilul este Rh pozitiv (ca si tatal) atunci el poate cu ocazia primei nasteri sa-si imunizeze mama (Rh negativa) cu anticorpi anti-Rh ca si in cazul unei transfuzii cu sange Rh pozitiv, care duce la complicatii in cazul fatului.
In unele situatii, mama Rh negativ cu copil Rh pozitiv poate avea anticorpi anti-Rh nu numai in sange ci si chiar in lapte, in acest caz alaptarea copilului este contraindicata.
Atentie! Nu iti da bebelusul in maternitate unei alte mamici sa-l alapteze (asa cum fac unele proaspete mamici care nu au lapte), fara sa afli daca ea are Rh negativ intai, pentru ca risti viata copilului tau.
La o mama cu Rh negativ si sot Rh pozitiv, dupa prima sarcina sau avort se administreaza imunoglobuline anti factor Rh, pentru ca organismul odata ce beneficiaza de acesti anticorpi din exterior nu mai produce singur imunoglobuline.