Pregateste-te pentru sarcina!

| | Actualizat: 2012-08-03 12:02:06

Lucruri care trebuie facute de cuplu inainte de a concepe copilul

De multe ori se intampla ca un cuplu care isi doreste foarte mult un copil sa aiba nevoie de ceva timp pana sa reuseasca. Sunt cateva lucruri pe care e bine sa le iei in considerare inainte sa incepi incercarile de a ramane insarcinata. Iti vor face drumul mai usor si te vor ajuta si pe parcursul celor 9 luni de sarcina. 

Conceperea unui copil este responsabilitatea ambilor parteneri dintr-un cuplu. Asa cum tu trebuie sa-ti pui la punct sanatatea si sa iti pregatesti organismul pentru a deveni gazda bebelusului mult dorit, asa si partenerul tau trebuie sa se ocupe de propria persoana, pentru a creste sansele de a ramane "insarcinati". Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le faceti in cuplu inainte de sarcina!

Renunta la pilule

Opreste tratamentul cu anticonceptionale cu cateva luni inainte de a ramane insarcinata. Acest lucru iti va oferi ragazul necesar pentru a-ti da seama de perioada naturala a ciclului tau menstrual (undeva intre 27 si 32 de zile, cel mai probabil). Astfel, vei avea posibilitatea sa iti dai seama cand are loc ovulatia si cand este perioada ta cea mai fertila.


Daca ai luat anticonceptionale pentru o perioada mai lunga de timp, este posibil ca ciclul tau menstrual sa se fi schimbat un pic fata de perioada dinainte de pilule. Este posibil ca hormonilor sa le ia ceva mai mult timp pana sa-si intre in ritm, dar daca dupa 3 luni menstruatia ta inca nu apare, este cazul sa mergi la doctor.

Renunta la petreceri

Alcool si tigari in timpul sarcinii? Nu cred ca mai este cazul sa spunem ca sunt lucruri majore pe care NU trebuie sa le faci.

Daca bei cateva pahare intr-o zi de weekend, probabil ca nu va trebui sa schimbi nimic, atat timp cat stii sigur ca nu esti insarcinata. Este exclus insa consumul excesiv de alcool, lucru valabil nu doar pentru tine, ca viitoare mama, ci si pentru partenerul tau.

Excesul de alcool poate duce la probleme de fertilitate in cazul femeilor si la diminuarea cantitatii de sperma eliberata in cazul barbatilor.

Fumatul, chiar si cel social, poate afecta calitatea ovulelor tale si a spermei partenerului tau, ca sa nu mai vorbim de posibilele malformatii ale fatului, care pot aparea sau de avort, travaliu timpuriu si alte situatii care iti pot complica sarcina.

Specialistii estimeaza ca circa 13% din problemele de fertilitate sunt cauzate de fumat si nici un nivel al expunerii la fumat si fum nu este sigur.

Este posibil ca in momentul in care esti deja insarcinata si renunti brusc la alcool si tutun, corpul tau sa resimta aceasta situatie ca pe un adevarat soc. Daca, in schimb, ti se pare ca, insarcinata fiind, nu mai poti suporta fumul de tigara sau alcoolul, este un lucru foarte bun de care ar trebui sa profiti din plin. Renunta acum pentru totdeauna la tigari sau bautura.

Limiteaza consumul de cafea

Daca ospatarul de la cafeneaua ta preferata stie ce vei comanda de cum ai intrat pe usa sau daca nu poti supravietui unei zile fara 4 cesti de cafea, acum e momentul sa incepi sa bei mai putina cafea.

Nu doar pentru ca aceasta creste riscul de avort, dar si pentru ca nu vrei sa-ti produca si alte neplaceri in sarcina.

Majoritatea doctorilor sunt de parere ca ar trebui sa te rezumi la o ceasca micuta de cafea pe zi, in timp ce o alta buna parte din ei recomanda renuntarea cu totul la cafea, mai ales in primul trimestru de sarcina.

Nu uita si de celelalte surse de cofeina: sucurile, ceaiul, bauturile energizante si chiar anumite medicamente impotriva durerilor. Si ele trebuiesc eliminate de pe lista ta de consum.

Urmareste-ti greutatea

Daca se intampla sa ai cateva kilograme peste media pentru varsta si inaltimea ta, acum e momentul sa incerci sa scapi de ele. O sa-ti fie mai usor sa treci de sarcina, cand vei pune la loc aceste kilograme si unele in plus. Unde mai pui ca unei femei supraponderale ii va fi mai greu sa ramana insarcinata?

Afla cum sa-ti pregatesti corpul pentru un viitor copil.

Daca esti in extrema cealalta si esti putin cam slaba, poate ar trebui sa vorbesti cu medicul, sa-ti spuna el daca este nevoie sa mai pui ceva kilograme inainte de a ramane insarcinata.

Consuma alimente care sporesc fertilitatea!

Atat fertilitatea feminina, cat si cea masculina, pot beneficia din plin de pe urma unor modificari mici in dieta de zi cu zi.

Adaptati-va alimentatia scopului pe care-l urmariti. Din fericire, dieta pentru fertilitate cuprinde, in cazul ambelor sexe, aproximativ aceleasi tipuri de alimente. Imbogatiti-va meniul zilnic cu fructe si legume proaspete, lactate si peste si eliminati prajelile, grasimile, alimentele procesate industrial, carbohidratii rafinati etc., care dauneaza sanatatii si implicit, sanselor de conceptie a copilului.

Incepe sa iei suplimente de vitamine

Orice femeie care planuieste sa aiba un copil in urmatoarele 3, pana la 6 luni, ar trebui sa inceapa sa ia suplimente de acid folic si vitamina B. Vitamina B poate reduce problemele de creier si coloana vertebrala ale fatului cu pana la 70%. In plus, suplimentele vitaminice au in general in compozitie mai multi nutrienti esentiali pentru o sarcina fara probleme: fier, calciu.

Mergi la un consult medical

Inainte de a ramane insarcinata, este important sa treci printr-un consult medical amplu, presarat cu o multime de investigatii si analize. Numai in acest fel, te asiguri ca starea de sanatate iti permite sa ramai insarcinata, sa duci sarcina pana la termen si ca nu exista motive medicale serioase care ar putea sta in calea visului de a avea un copil.


Poti folosi aceasta ocazie pentru a te asigura ca ai suficienta incredere in medicul tau si ca iti vei dori ca el sa te supravegheze si pe perioada sarcinii.

Este posibil ca medicul tau ginecolog sa nu fie si obstetrician. Informeaza-te din timp!

Nu uita si de vizita la stomatolog! Se pare ca sanatatea orala este strans legata de sanatatea sarcinii: de la avort, nastere inainte de termen sau preeclampsie. Riscul de avort poate scadea cu pana la 70% in cazul femeilor care au grija de dantura lor.

Insa nici partenerul tau nu este scutit de vizita medicala anterioara incercarii de a concepe copilul. Este indicat sa isi faca analize de rutina, sa fie sigur ca nu sufera de vreo boala care ar putea fi transmisa bebelusului sau ca "inotatorii" lui sunt in forma maxima.

Faceti sport!

Activitatea fizica este esentiala pentru sporirea fertilitatii in cuplu. Si este si o oportunitate de a va motiva unul pe celalalt sa faceti miscare, deoarece este mai amuzant si antrenant sa fie facuta in doi.

Iesiti impreuna si plimbati-va prin parc, mergeti cu rolele, bicicleta, faceti jogging sau, daca sunteti amatori, mergeti la sala. Orice forma de activitate fizica va ajuta sa va mentineti in forma si sa concepeti mai repede un bebe.

Relaxeaza-te cat mai mult!

Incercarea de a concepe un copil este o sursa de stres pentru multi parteneri de cuplu. Pe langa grijile cotidiente, legate de munca, facturi si alte probleme personale, se mai adauga si aceasta neliniste, care poate afecta fertilitatea.

S-a dovedit deja ca stresul este una dintre cauzele infertilitatii la femei.

Gasiti impreuna metode de a va relaxa in cuplu si de a va lua gandul de la conceptie, teste de fertilitate, analize, vizite medicale, prin iesiri in oras, vacante scurte si alte activitati care sa va ajute sa va relaxati.

Revino la culoarea naturala a parului tau 

Desi nu exista dovezi foarte clare in privinta faptului ca vopsitul parului afecteaza in vreun fel sarcina, majoritatea medicilor recomanda sa minimalizam aceasta procedura pe cat posibil pe timpul celor 9 luni de sarcina.

Daca te-ai obisnuit sa-ti vopsesti parul intr-o nuanta complet diferita de cea naturala, acum e momentul sa mergi la coafor si sa ceri sfaturi despre cum ar fi cel mai bine sa procedezi pentru a-ti recapata culoarea naturala. Daca procedeul ti se pare prea dificil, iar trecerea prea brusca, poti opta pentru suvite. Sunt mai usor de intretinut, nu trebuie vopsite la fel de des si iti va fi mai usor sa eviti vopsirea parului cel putin in primele luni de sarcina, care reprezinta cea mai importanta perioada din viata bebelusului tau.

Fa economii!

Un copil inseamna ceva cheltuieli in plus si vei vedea ca, chiar si in timpul sarcinii, cheltuielile vor fi mai mari: vizitele la medic, analizele, poftele tale care trebuie satisfacute... Asa ca incepe sa pui ceva banuti deoparte, cat de putin, daca adaugi lunar o suma cat de mica, te vei bucura atunci cand vei avea nevoie de bani.

Citeste si despre