Anomaliile uterine pot fi o piedica in calea sanselor de a concepe un copil sau pentru ducerea unei sarcini la termen. Cele congenitale sunt defecte anatomice din nastere localizate la nivelul uterului si inca nu se stie care sunt cauzele lor. Celelalte apar pe parcursul vietii si pot fi cauzate de anumite afectiuni sau medicamente. Ele trebuie corectate inainte de a concepe bebelusul, deoarece pot pune in pericol evolutia sarcinii si impune infertilitatea.
Ce sunt anomaliile uterine?
Un uter normal are forma de para si este localizat in pelvis. Are cam 7.5 cm lungime, 5 cm latime si 2.5 cm adancime. La interior este captusit cu muschi presarati cu vase de sange. Partea de jos a uterului este inserata in vagin si se numeste cervix. Partea superioara se numeste fundus uterin si este locul in care ovulul fertilizat creste si se dezvolta ca fat.
Atunci cand uterul difera ca forma si structura fata de particularitatile sale, se numeste ca are o anomalie. Multe femei nici nu stiu ca au o anomalie uterina, pentru ca este adesea asimptomatica. Este descoperita in urma investigatiilor pentru infertilitate. Cel mai indicat este sa fie corectate chirurgical, acolo unde se poate, inainte de a concepe bebelusul.
Anomaliile frecvente pe care le urmaresc medicii in diagnosticare includ:
- malformatii congenitale;
- polipi enodometriali;
- aderente intrauterine etc.
Cand te impiedica anomaliile uterine sa concepi un copil?
In mod normal, anomaliile uterine nu scad sansele de a ramane insarcinata, dar poate duce la complicatii ale sarcinii care se pot finaliza cu pierderea ei. Exista posibilitatea ca malformatia regasita la nivel uterin sa impiedice cresterea fatului, asezarea lui in pozitii normale pentru nastere si ar putea conduce la nasterea prematura.
Malformatiile uterine care nu impiedica conceptia, dar pot pune probleme in evolutia sarcinii sunt:
- uterul didelfis (lipsa fuziunii ductelor mulleriene);
- uterul unicorn (are jumatate din marimea unui uter normal si are doar o singura trompa uterina - seamana cu un corn);
- uterul bicorn (in loc de forma de para, acest uter are forma de inima, avand o despartitura in partea de sus);
- uterul septat (interiorul uterului este divizat de un perete muscular sau fibros, numit sept);
- uter arcuat (are o forma normala, doar ca are o mica adancitura in varful lui;
Cum afecteaza anomaliile uterine sarcina?
Sansele de a obtine o sarcina sau de a o duce la termen depinde de mai multi factori, dar si de tipul de anomalie si de cat afectat este uterul.
De exemplu, in caz de uter septat exista sanse foarte mari sa faci avort spontan. El se poate corecta, insa inainte de a incerca sa concepi un bebe.
Uterul unicorn ridica foarte multe riscuri de complicatii de-a lungul sarcinii. De aceea, monitorizarea permanenta a sarcinii este obligatorie.
Daca uterul are o forma anormala, fatul nu se poate dezvolta si aseza in pozitia corespunzatoare pentru nastere. In cazul uterului bicorn poate ramane cu fundul in jos, in pozitie pelvina sau transversa, ceea ce impune cezariana.
Chiar si cu uter uni sau bicorn, poti tine o sarcina, dar exista foarte mari sanse sa intri mai repede in travaliu si sa nasti prematur.
Anomaliile uterine favorizeaza aparitia infertilitatii, dar nu pentru ca nu poti concepe copilul, ci din cauza faptului ca sarcina poate fi pierduta oricand din cauza formei si structurii anormale in care fatul nu se poate dezvolta corespunzator.